Την Πέμπτη κυκλοφορεί στη Γερμανία το βιβλίο «Τρομοκατάσκοπος» του Ντ. Γιουτζέλ

ΚΟΣΜΟΣ

 

Ήταν Χριστούγεννα του 2016, μια φαινομενικά ήσυχη μέρα, την οποία ήρθε να ταράξει αναπάντεχα άρθρο της φιλοκυβερνητικής Sabah. Από την εφημερίδα ο τουρκικής καταγωγής γερμανός δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουτζέλ μαθαίνει ότι είχαν συλληφθεί συνάδελφοί του και πως ο ίδιος ήταν καταζητούμενος.

Τον Φεβρουάριο του 2017 αποφάσισε να παραδοθεί και έτσι συνελήφθη

με την κατηγορία της κατασκοπείας και τρομοκρατικής προπαγάνδας, χωρίς όμως να του απαγγελθούν επίσημα κατηγορίες. Η υπόθεση είχε οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των ήδη τεταμένων τότε γερμανοτουρκικών σχέσεων. Αφέθηκε τελικά ελεύθερος στις αρχές του 2018. Τους δώδεκα αυτούς δύσκολους μήνες που πέρασε στις τουρκικές φυλακές πραγματεύεται στο βιβλίο του που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019 στη Γερμανία. Τίτλος του βιβλίου Agentterrorist (Τρομοκατάσκοπος). Έτσι είχε χαρακτηρίσει τον Γιουτζέλ ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ο τουρκικής καταγωγής γερμανός δημοσιογράφος επισημαίνει ότι το βιβλίο του είναι και ένα είδος «αυτοθεραπείας». Επιπλέον όμως εκτιμά ότι η ιστορία του είναι αξιοδιήγητη. Στο βιβλίο του εξηγεί, μεταξύ άλλων, γιατί ενώ είχε αρχικώς κρυφτεί στη θερινή κατοικία του γερμανού πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη αποφάσισε τελικά να παραδοθεί στις τουρκικές αρχές. Αναφέρεται εκτενώς στους εννέα μήνες που πέρασε στην απομόνωση αλλά και στη δύναμη που άντλησε από τους φίλους του και κυρίως τη γυναίκα του Ντίλεκ την οποία παντρεύτηκε στη φυλακή.

Πολιτικές εξελίξεις και προσωπικές διηγήσεις

Ο Γιουτζέλ καταζητούνταν από τις αρχές λόγω άρθρων του για υποκλεμμένα e-mail του τότε υπουργού Ενέργειας και γαμπρού τού Ερντογάν, Αλμπαϊράκ. Βέβαια ο ίδιος αναφερόταν μόνον σε στοιχεία που ήταν ήδη γνωστά από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, όπως αναφέρει στο βιβλίο του.

Το διάστημα που πέρασε έγκλειστος στις τουρκικές φυλακές βρίσκεται μεν στο επίκεντρο του «Τρομοκατασκόπου», αλλά η διήγηση δεν περιορίζεται σε αυτό. Ο δημοσιογράφος αναφέρεται και στην πολιτική κατάσταση που επικρατούσε στην Τουρκία το 2017. Ήταν μια ιδιαίτερη κρίσιμη χρονιά για τη χώρα αφού οι Τούρκοι ψήφισαν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης που έδωσε περισσότερες εξουσίες στον Ερντογάν. Ήταν επίσης μια περίοδος μαζικών συλλήψεων και διώξεων και η χρονιά που ο τούρκος πρόεδρος εξαπέλυε μύδρους κατά της Γερμανίας. Με αφορμή την απαγόρευση προεκλογικών συγκεντρώσεων τούρκων πολιτικών στη Γερμανία ο Ερντογάν είχε φτάσει στο σημείο να κάνει λόγο για ναζιστικές πρακτικές.

Από το βιβλίο δεν λείπουν όμως και άκρως προσωπικές ιστορίες. Μέσα στη φυλακή ο Γιουτζέλ έμαθε ότι ο πατέρας του έπασχε από καρκίνο. Πέθανε τέσσερις μήνες μετά την απελευθέρωσή του. Το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο δικαίωσε στο μεταξύ τον Γιουτζέλ επιδικάζοντας αποζημίωση. «Κανένα ποσό δεν μπορεί να αναπληρώσει για εμένα και τους αγαπημένους μου τη χρονιά που μου έκλεψαν, κανένα ποσό δεν μπορεί να αναπληρώσει το χρόνο που θα μπορούσα να έχω ζήσει με τον πατέρα μου», γράφει στο βιβλίο του.

Παρ' ολίγον υποψήφιος βουλευτής

Ο δημοσιογράφος χαρακτηρίζει την απομόνωσή του «μέθοδο βασανισμού». Στο βιβλίο περιγράφει συχνά εξαιρετικά δύσκολες στιγμές. Στον πέμπτο μήνα της κράτησής του και ενώ δεν έβλεπε κανένα απολύτως φως στο τούνελ διαπιστώσε ότι «το εσωτερικό μου ρολόι έχει σταματήσει».

Στον «Τρομοκατάσκοπο» ο Γιουτζέλ τονίζει επανειλημμένως πόσο σημαντική ήταν για τον ίδιο η αλληλεγγύη που εκφραζόταν στο πρόσωπό του, ειδικά από το κίνημα FreeDenizYücel, το οποίο με συνεχείς δράσεις φρόντιζε ώστε να μην ξεχαστεί η υπόθεσή του. Μια από τις ιδέες που ωστόσο δεν καρποφόρησε ήταν να κατέβει ο Γιουτζέλ ανεξάρτητος υποψήφιος στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017. «Πίστευαν ότι ο συνδυασμός γερμανός βουλευτής σε τουρκική φυλακή θα έδινε νέα τροπή στην υπόθεση».

Για την φυλάκισή του πάντως ο ίδιος επιρρίπτει την αποκλειστική ευθύνη στον ίδιο τον τούρκο πρόεδρο, επισημαίνοντας: «Η δικαιοσύνη θα αποκατασταθεί έστω και λίγο όταν ο Ερντογάν και όλοι οι υπόλοιποι που ενεπλάκησαν στην ομηρία μου […] κληθούν κάποια μέρα και στο πλαίσιο ενός κράτους δικαίου να λογοδοτήσουν».

Πηγή: Deutsche Welle

Ντενίζ ΓιουτζέλΤουρκίαΒΙΒΛΙΟHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα