Τις πατέντες των εμβολίων «σηκώνει» ο ΣΥΡΙΖΑ

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

 

Την πρόταση υιοθέτησε η Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Την πρόταση για τις πατέντες των εμβολίων που έχει κάνει ο Αλέξης Τσίπρας σηκώνει η Κουμουνδούρου, ειδικά μετά τη χθεσινή υιοθέτησή της από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία ενέκρινε σχέδιο απόφασης σχετικά με τα ηθικά, νομικά και πρακτικά ζητήματα σε σχέση με τα εμβόλια κατά της Covid-19. Ο εκπρόσωπος του κόμματος κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλάβει

άμεσα πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την άρση της πατέντας των εμβολίων, καθώς «οι εξελίξεις δεν αφήνουν περιθώρια αδράνειας».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ύστερα από επίσκεψη στην ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου στις 8.1.2021, κατέθεσε την πρόταση η κυβέρνηση να αναλάβει την πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να ζητήσει η Ε.Ε. να εξασφαλίσει τις πατέντες από τα εμβόλια και να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε κράτος - μέλος να τις διαχειριστεί αναλόγως με τις εγχώριες δυνάμεις της φαρμακοβιομηχανίας που διαθέτει.

Όπως ενημέρωσε χθες ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση υιοθέτησε, με πλειοψηφία 72 υπέρ-16 κατά, σχετική τροπολογία της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, έπειτα από πρωτοβουλία του ιδίου, «η οποία ζητά από το Συμβούλιο της Ευρώπης να υιοθετήσει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, να αντιμετωπιστούν τα εμβόλια κατά της Covid-19 ως δημόσιο αγαθό». Σύμφωνα με την τροπολογία, «οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κράτη θα πρέπει να ξεπεράσουν τα εμπόδια και τους περιορισμούς πνευματικής ιδιοκτησίας από τις πατέντες των εμβολίων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η γενικευμένη παραγωγή και διανομή των εμβολίων σε όλες τις χώρες και όλους τους πολίτες».

Ο ίδιος επισημαίνει στη σχετική δήλωσή του πως «η επικαιρότητα της πρότασης αναδεικνύεται και από την πρόσφατη υπαναχώρηση των εταιρειών παραγωγής από τις δεσμεύσεις τους για μαζικές παραδόσεις των εμβολίων». Παράλληλα υπογραμμίζει πως μια άλλη πτυχή του προβλήματος είναι «η ανάγκη να εξασφαλιστεί πρόσβαση στα εμβόλια όχι μόνον στις χώρες της Ε.Ε. αλλά και στις γειτονικές χώρες, όπως αυτές των Δυτικών Βαλκανίων», όχι μόνο «για προφανείς ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και για να περιοριστεί ο κίνδυνος εστιών μετάδοσης του ιού».

Απορρίπτουν το πιστοποιητικό

Την ίδια ώρα η Συνέλευση απέρριψε οποιαδήποτε ιδέα για πιστοποιητικό εμβολιασμού αν η χρήση του δεν είναι αποκλειστικά ιατρική, απέρριψε δηλαδή την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για χρήση του πιστοποιητικού στην περίπτωση των αεροπορικών ταξιδιών. Την πρόταση (να απορριφθεί η μη αποκλειστικά ιατρική χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού) έκανε η πλευρά των Φιλελευθέρων - Σοσιαλδημοκρατών και πέρασε με πλειοψηφία 99 έναντι 10. Σύμφωνα με την πρόταση, κράτη - μέλη και Ε.Ε. καλούνται «να (το) χρησιμοποιούν μόνο για τον καθορισμένο σκοπό παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, των πιθανών παρενεργειών και των ανεπιθύμητων ενεργειών». Το σκεπτικό είναι ότι: «Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ‘’διαβατήριο εμβολιασμού’’ (στα σύνορα, στις αεροπορικές πτήσεις ή για πρόσβαση σε υπηρεσίες)» καθώς «τέτοια χρήση θα ήταν αντιεπιστημονική, ελλείψει δεδομένων σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς τη μεταδοτικότητα, τη διάρκεια οποιασδήποτε αποκτηθείσας ανοσίας, καθώς και το ποσοστό ‘’αποτυχίας’’, παραγωγής ανοσίας λόγω νέων μεταλλάξεων, ιικού φορτίου και καθυστερημένων δεύτερων δόσεων. Παρόμοια χρήση θα δημιουργούσε επίσης προβλήματα απορρήτου και, λαμβάνοντας υπόψη την περιορισμένη διαθεσιμότητα των εμβολίων, μπορεί να διαιωνίσει και να ενισχύσει τις πρακτικές αποκλεισμού και διακρίσεων».

Τέλος, «υπέρ της φύσης του εμβολίου ως παγκόσμιου δημόσιου αγαθού και κατά της χρήσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού, κατά την πρόταση Μητσοτάκη, τοποθετήθηκε και ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας» αναφέρει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, καλώντας τον πρωθυπουργό να λάβει σοβαρά υπόψη τις παραπάνω αποφάσεις.

Πέρα από τις πατέντες ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στην ανάγκη ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, ειδικά όσο θα εκκρεμεί το θέμα με τα εμβόλια, αλλά και στην οικονομική στήριξη του κόσμου της εργασίας και των επιχειρήσεων με δεδομένο ότι η μεν αντιμετώπιση της πανδημίας καθυστερεί, η δε οικονομική κρίση θα αρχίσει να πλήττει ολοένα και περισσότερους. Εδώ το πακέτο των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει: ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, απόσυρση του πτωχευτικού νόμου, μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα και κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.

Στο μεταξύ, με αφορμή και την απαγόρευση των συναθροίσεων από 100 άτομα και πάνω η Κουμουνδούρου εξαπολύει πυρά προς την κυβέρνηση ότι αντί να κάνει όλα τα παραπάνω «αντιμετωπίζει την πανδημία όχι ως θέμα δημόσιας υγείας – καθώς δεν προσλαμβάνει γιατρούς, δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για μαζικούς χώρους εργασίας και εργοστάσια που αποδείχθηκε πως αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης, ούτε για τα ΜΜΜ – αλλά με αστυνομική λογική. Λένε περαιτέρω ότι αντιμετωπίζουν την πανδημία ως ευκαιρία καταστολής και επιβολής αντισυνταγματικών και αντιδημοκρατικών ρυθμίσεων» που δημιουργούν επικίνδυνο νομικό και πολιτικό προηγούμενο. Εν προκειμένω, θεωρούν ότι σαφής στόχος ήταν το σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Παράλληλα ερμηνεύουν την απουσία οποιασδήποτε απάντησης στο αίτημα Τσίπρα για προ ημερησίας με θέμα τη Δημοκρατία και τη διαφάνεια εν μέσω πανδημίας, ως ένδειξη ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στις αντιδημοκρατικές πρακτικές.

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης ΤσίπραςεμβόλιαΚορωνοϊόςIssue: 2162Issue date: 28-1-2021Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα