Το Netflix κάνει «ζουμ» σε μια συγκλονιστική διάσωση παιδιών

Στις 23 Ιουνίου 2018, έπειτα από προπόνηση, 12 πιτσιρικάδες 11 εως 16 ετών μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας «WildBoars» («Αγριογούρουνα») και ο ο βοηθός προπονητής από μια μικρή κοινότητα της επαρχίας Τσιανγκ Ράι στα υψίπεδα της Ταϊλάνδης, πήραν τα ποδήλατά τους και ξεκίνησαν για μια κοντινή απογευματινή εκδρομή στον ορεινό όγκο Ντόι Νανγκ Νον («Βουνό της Κοιμωμένης Κυρίας») στα σύνορα με την Μυανμάρ, με σκοπό να εξερευνήσουν το Θαμ Λουναγκ Νον, ένα καρστικό σύμπλεγμα σπηλαίων στη βάση της οροσειράς.

Το σπήλαιο έχει

μήκος 10 χλμ και θεωρείται δαιδαλώδες, με διακλαδώσεις, πολλές «αίθουσες», στενά περάσματα και σύραγγες.

Η παρέα, με προμήθειες μαζί της, κλείδωσαν τα ποδήλατά τους κοντά στην είσοδο του συμπλέγματος σπηλαίων και προχώρησαν στο εσωτερικό του.

Μέχρις εκεί όλα ήταν καλά και ανέμελα. Η νεαρή παρέα όμως φαίνεται ότι πάνω στον ενθουσιασμό της είχε υποβαθμίσει μια σημαντική παράμετρο. Η χρονική στιγμή κατά την οποία επέλεξαν να κάνουν την εξερεύνηση τους συνέπεσε με την έναρξη της περιόδου των μουσώνων.

Και πράγματι ώρα μετά την είσοδο τους στο σπήλαιο οι ουρανοί άνοιξαν. Το νέρο, με ορμή, άρχισαν να μπαίνει στο σπήλαιο και να «καταλαμβάνει» χώρο.

Η παρέα των παιδιών αποκλείστηκε. Το απόγευμα της ημέρας ο προπονητής της ομάδας βρήκε πάνω από 20 αναπάντητες κλήσεις γονιών παικτών της ομάδας, ότι τα παιδιά τους δεν είχαν επιστρέψει στα σπίτια τους. Ο προπονητής κάλεσε επανειλημμένως τον βοηθό του στο κινητό, αλλά και τα παιδιά που είχε μαζί του χωρίς επιτυχίας. Αργότερα ένας άλλος 13χρονος συμππαίκτης τους ενημέρωσε τον προπονητή ότι τα υπόλοιπα αγόρια είχαν πάει να εξερευνήσουν τις σπηλιές.

Όταν έσπευσαν στο Θαμ Λουναγκ Νον το πρώτο πράγμα που αντίκρυσαν ήταν όγκο λασπόνερων να ξεχύνεται από την είσοδο του σπηλαίου.

Η μίνι σειρά δραματοποιημένων ντοκιμαντέρ «Διάσωση σε σπηλιά της Ταϊλάνδης» («Thai Cave Rescue») που θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα 22 Σεπτεμβρίου και θα είναι προσβάσιμη και στους συνδρομητές της ΟΤΤ στην Ελλάδα, πιάνει το νήμα της ιστορίας που έκανε τότε την παγκόσμια κοινή γνώμη «να κρατά την ανάσα της» και εστιάζει στην κολοσσιαίου μεγέθους επιχείρηση διάσωσης που οργανώθηκε και συμμετείχαν ομάδες δυτών από την Ταϊλάνδη, την Αγγλία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Κίνα, εξειδικευμένες ομάδες διάσωσης, ειδικές δυνάμεις των ενόπλων δυνάμεων της Ταϊλάνδης, της Αγγλίας, των ΗΠΑ.

Γυρισμένη εξ ολοκλήρου στην Ταϊλάνδη, η σειρά παρουσιάζει αποκλειστικές πληροφορίες από τα νεαρά μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας «Αγριογούρουνα» και τις εμπειρίες τους που άγγιξαν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, καθώς και την εμπειρία των οικογενειών τους και της τεράστιας παγκόσμιας ομάδας που συμμετείχε στη διάσωση.

Υπολογίζεται ότι 10.000 άτομα συνέβαλαν στην προσπάθεια διάσωσης, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 100 δύτες, εκπρόσωποι από περίπου 100 κυβερνητικές υπηρεσίες, 900 αστυνομικοί, 2.000 στρατιώτες και πολλοί εθελοντές.

Στην επιχείρηση αξιοποιήθηκαν δέκα ελικόπτερα της αστυνομίας, επτά αστυνομικά ασθενοφόρα και περισσότερες από 700 καταδυτικές φιάλες οξυγόνου, εκ των οποίων περισσότερες από 500 βρίσκονταν στο σπήλαιο ανά πάσα στιγμή, ενώ άλλες 200 ​​ήταν σε διαδικασία επαναγέμισης.  

Περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο λίτρα νερού (ποσότητα που γεμίζει 400 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων) αφαιρέθηκαν.

Παιδιά και βοηθός προπονητής απεγκλωβίστηκαν και βγήκαν στην επιφάνεια και το φως έπειτα από 18 ημέρες, στις 10 Ιουλίου. Στο μεταξύ δύο μέλη καταδυτικών δυνάμεων που πήραν μέρος στην επιχείρηση διάσωσης, έχασαν τη ζωή τους.

Διαβάστε επίσης:

Ελένη Μενεγάκη: Αντίστροφη μέτρηση για την πρεμιέρα – Ποιοι θα είναι μαζί της

Η Γη της Ελιάς: Με ανατροπές ξεκινά ο νέος κύκλος της σειράς

Netflix: Όλα όσα έρχονται τον Σεπτέμβριο – 15 σειρές, 15 ταινίες και 10 ντοκιμαντέρ (videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα