Το αφόρητο κλισέ των φοιτητικών εκλογών

ΕΛΛAΔΑ

Μέρα φοιτητικών εκλογών η Τετάρτη και όλα τα σχετικά θέματα που θα διαβάσετε θα καταλήγουν στο… αφόρητο κλισέ που λέει πως «για μια ακόμη χρονιά οι παρατάξεις δεν εξέδωσαν κοινά αποτελέσματα».

Πρόκειται για ένα δημοσιογραφικό κλισέ που κρατά τόσα χρόνια όσα και τα αντίστοιχα ποδοσφαιρικά («μοιράστηκαν βαθμούς και εντυπώσεις», «ο αγώνας δεν διεκδικούσε δάφνες ποιότητας») έπειτα από αδιάφορο παιχνίδι του ελληνικού πρωταθλήματος που λήγει δίχως τέρματα.

Ισχύει όμως το εν λόγω κλισέ; Πρόκειται

τουλάχιστον για τη μισή αλήθεια.

1. Οι φοιτητικές εκλογές δεν διεξάγονται υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών, για να έχουν ένα αποτελέσματα κοινώς αποδεκτό που να μην αμφισβητείται. Αυτό σημαίνει ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι αναλαμβάνουν την ευθύνη της διεξαγωγής τους αλλά και της καταμέτρησης των ψήφων. Την θέση του υπουργείου Εσωτερικών, θα μπορούσε να έχει η ΕΦΕΕ (Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδας), το τριτοβάθμιο δηλαδή συνδικαλιστικό όργανο των φοιτητών, το οποίο όμως έχει να πραγματοποιήσει συνέδριο –άρα και να εκλέξει διοίκηση- από το μακρινό 1996.

2. Οι παρατάξεις δίνουν κοινά αποτελέσματα! Ναι, ίσως να σας φαίνεται περίεργο, γιατί η κοινή παραδοχή είναι το ακριβώς αντίθετο, όμως η αλήθεια είναι αυτή. Με μια υποσημείωση. Οι παρατάξεις δίνουν κοινά αποτελέσματα, όταν υπάρχουν. Δηλαδή: Στα μεγάλα τμήματα των αστικών κέντρων όπου όλες οι παρατάξεις κατεβάζουν σχήματα, τα αποτελέσματα που δίνουν είναι τα ίδια. Σε μικρότερα τμήματα κυρίως της επαρχίας, κάποιες από τις παρατάξεις δεν κατεβάζουν ψηφοδέλτια με –απόλυτα λογικό- αποτέλεσμα να μην μπορούν να δώσουν αποτελέσματα για τμήματα στα οποία δεν γνωρίζουν τι συνέβη!

3. Αν παρατηρήσει κανείς τις ιστοσελίδες των παρατάξεων, οι οποίες μεταδίδουν τα αποτελέσματα, θα διαπιστώσουν ότι πάνω ακριβώς από τους πίνακες των αποτελεσμάτων αναφέρουν ακριβώς για πόσα τμήματα δίνουν αποτέλεσμα. Τα τμήματα που δίνει η κάθε παράταξη διαφέρουν με βάση τα όσα αναφέραμε στο 2.

4. Η μόνη… παρατυπία που μπορούν –και κάνουν- οι παρατάξεις είναι να καθυστερούν κάπως τα αποτελέσματα που δεν τους συμφέρουν ώστε η εικόνα το ίδιο το βράδυ των εκλογών να είναι λίγο πιο ελκυστική για τους οπαδούς τους. Κάτι βέβαια που συνέβαινε συχνά ακόμη και στις κοινοβουλευτικές εκλογές σε παλιότερες εποχές.

Πόση σημασία έχουν όλα αυτά; Στην πραγματικότητα όχι μεγάλη. Άλλωστε το φοιτητικό κίνημα βουλιάζει όλο και περισσότερο στην απαξίωση και την ανυποληψία εξαιτίας της μειωμένης συμμετοχής, της μη σύνδεσής του με το εργατικό κίνημα αλλά και της απουσίας κεντρικών οργάνων (της ΕΦΕΕ που λέγαμε).

φοιτητικές εκλογέςκοινά αποτελέσματαΕΦΕΕHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα