Το Αμαλία Φλέμινγκ δίνει τον δικό του αγώνα για τον κορωνοϊό αλλά και για το μέλλον του

TOPONTIKI.GR - ΘΕΜΑΕΛΛAΔΑ

 

Ο κορωνοϊός ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα εδώ και περίπου έναν χρόνο. Παραπάνω από δύο εκατομμυρία έχουν πεθάνει, ενώ καθημερινά κάθε χώρα μετράει τα κρούσματά της αλλά και τις οικονομικές απώλειες από την πανδημία. Ακόμα και τα πιο προηγμένα συστήματα υγείας πιέζονται, πόσο μάλλον το πολύπαθο ελληνικό Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Εκτός από τα πολύ μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής που έχουν μπει στη μάχη κατά της Covid-19, το Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Μελισσίων Αμαλία Φλέμινγκ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, εχοντας μετατραπεί εδώ και μήνες σε

αποκλειστικά νοσοκομείο Covid. Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί μόνο η μία πτέρυγά του, η πτέρυγα Τσαγκάρη, ενώ η δεύτερη, η πτέρυγα Μπόμπολα έχει κλείσει και εγκαταλειφθεί, με τους εργαζόμενους να ζητούν την άμεση επαναλειτουργία της. 

Ο προεδρεύων του Σωματείου Εργαζομένων Αμαλία Φλέμινγκ, Δημήτρης Περίχαρος, μιλάει στο topontiki.gr.

-Το Αμαλία Φλέμινγκ είναι ακόμα εδώ, θα λέγαμε

-Το Αμαλία Φλέμινγκ είναι ένα νοσοκομείο που πριν απ' όλα πρέπει να πούμε οτι ειναι ιστορικό από πολλές απόψεις, έχει πολλές πρωτιές. Κατ' αρχάς ειναι το πρώτο νοσοκομείο που πανελλαδικά ήταν σχεδιασμένο να κλείσει το 2013 επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη και δεν κατάφερε να το κλείσει. Αυτό από μόνο του ειναι πολύ σημαντικό για εμάς. Βέβαια, έμεινε βαριά «χτυπημένο» από αυτή την ιστορία με μια πτέρυγα κλειστή, με λιγότερες κλινικές, με μειωμένο προσωπικό. Ωστόσο, έφτασε πριν το καιρό της πανδημίας να εξυπηρετεί γύρω στις 40 με 45.000 ανθρώπους τον χρόνο.

Αυτό, για όσους λένε οτι ειναι μια μικρής δυναμικότητας νοσοκομείο. Είναι μια προπαγάνδα που την ακούμε πολλά χρόνια τωρα από το 2013 και μετα ουσιαστικά. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, αν δεν ήταν οι αγωνες των εργαζομένων και η συμπαράσταση των κατοίκων της περιοχής, το νοσοκομείο θα είχε κλείσει. Αντι αυτού κάνει εκατοντάδες επεμβάσεις τον χρόνο, εξυπηρετεί χιλιάδες πολίτες, είτε στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, είτε νοσηλευόμενους. Και το ξαναλέω, με τα μισά κρεβάτια, μισες κλινικές και με μειωμένο προσωπικό. 

-Τώρα όμως είναι νοσοκομείο αποκλειστικά Covid

-Κάπως ετσι φτάνουμε στην εποχή του κορωνοϊου, και με λύπη διαπιστώνουμε οτι συντελείται ένα υγειονομικό έγκλημα στην περιοχή, όχι μόνο των Βορείων Προαστίων, αλλά εγω θα έλεγα σε όλη την Αθήνα. Ψάχνουμε για κλίνες νοσηλείας, ψάχνουμε για μονάδες, για χώρους να νοσηλευτούν άνθρωποι με COVID-19 ή από άλλες ασθένειες, και δεν υπάρχουν, καθώς το ΕΣΥ έχει μετατραπεί πλέον σε «ένα συστημα υγείας μιας νόσου».

Ποτέ δεν θα μάθουμε πόσος κόσμος με κορωνοϊό πέθανε σπίτι του, ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Πέθαναν ανθρωποι οι οποίοι δεν έχουν λάβει τη θεραπεία τους, σε νοσοκομεία γιατί δεν τους δέχονται. Πόσοι καρκινοπαθεις πέθαναν γιατί δεν πήραν τη θεραπεία τους επειδη δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα νοσοκομεία; Πόσες θεραπείες αναβλήθηκαν; Πόσοι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα, πολύ κοινά υποκειμενα νοσήματα (διαβήτης, καρδιοπάθειες), έχασαν τη ζωή τους επειδή δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα νοσοκομεία ακόμα και σήμερα; Και βεβαίως προκαλεί και έκπληξη ο τζόγος που γίνεται με τις κλίνες ΜΕΘ. Ποιος θα μπει, ποιος θα βγει και φτάσαμε να ακούσουμε από το υπ. Υγείας πως φταίνε οι γιατροί που επιλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. 

-Η πτέρυγα Μπόμπολα για ποιόν λόγο δεν χρησιμοποιείται;

-Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν - εκτός από τη γενικότερη κατάσταση στο ΕΣΥ - γιατί μία ολόκληρη πτέρυγα, η πτέρυγα Μπόμπολα παραμένει κλειστή, ενώ θα μπορούσε με ελάχιστες επισκευές, μια ανακαίνιση και σε ελάχιστο χρόνο να λειτουργήσει και να έχει 100 κρεβάτια αποκλειστικά Covid, ώστε να αποσυμφορηθεί η πτέρυγα Τσαγκάρη και όχι μόνο. Και το Σισμανόγλειο και το ΚΑΤ, νοσοκομεία που εξυπηρετούν τα Βόρεια Προάστια. 

-Γιατι παραμένει κλειστή;

-Όλο αυτό γίνεται καθώς υπάρχουν και πολλά ιδιωτικά θεραπευτηρια στην περιοχή. Η Κηφισίας είναι γεμάτη. Προφανώς θα χάσουν πελάτες αν δημιουργηθεί μία ακόμα πτέρυγα. Και δεν μιλάω για μονάδα Covid, αλλά και για άλλου ειδους κλινικές. Παραδείγματος χάρη, δεν υπάρχει στην περιοχή γυναικολογικη / μαιευτική κλινική. Ετσι, η πτέρυγα Μπόμπολα όχι μόνο παραμένει κλειστή και ερειπώνεται αλλά με θολές, «γκρίζες διαδικασίες», θα έλεγα - και είμαι πολύ επιεικής - γίνεται προσπάθεια η πτέρυγα να περάσει ολοκληρωτικά στον δήμο, να νοικιαστεί με υψηλό τίμημα από τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να γίνει χώρος αθλητικών, μορφωτικών και άλλων δραστηριοτήτων.

Αυτή τη στιγμή ένα άθλιο προκάτ που υπάρχει στην πτέρυγα έχει μετατραπεί σε νηπιαγωγείο και φιλοξενεί 25 νήπια. Κάτι που θα μπορούσε να γίνει σε άλλον χώρο του δήμου έτσι ώστε να μείνει η πτέρυγα Μπόμπολα νοσοκομείο και να χρησιμοποιηθεί ως μονάδα. 

Αίθουσα χειρουργείου εγκαταλελειμένη στην πτέρυγα Μπόμπολα

-Και οι ευθύνες;

νέα δήμαρχος Πεντέλης είναι προεξάρχουσα αυτής της προσπάθειας. Όταν όμως ειχε υπάρξει μια σκέψη ο χώρος να φιλοξενήσει ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, η δήμαρχος είχε βγει στα κάγκελα και είχε δηλώσει πως αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί εδώ είναι χώρος νοσοκομείου, δεν μπορούν να αλλάξουν την χρήση του χώρου και έστελνε επιστολές.

Πίσω από όλο αυτό βέβαια, κατά την άποψή μας, υπάρχουν άλλες βλέψεις. Μία ιδιωτική επένδυση. Να δημιουργηθεί ένα Πάρκο Υγείας με πανάκριβες δομές για να εξυπηρετεί τον κόσμο της περιοχής, χώρο βέβαια όπου δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι. 

-Η πτέρυγα Τσαγκάρη πώς λειτουργεί;

-Στο σημείο αυτό θα πρέπει να πούμε πως η πανδημία χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για μια σειρά αλλαγών, στην πλειοψηφία τους αντιδραστικού χαρακτήρα, ενάντια στον λαό που στόχο έχουν, ειτε να εξασφαλίσουν πελατεία σε ιδιωτικά συμφέροντα, είτε τον νόμο και την τάξη, η οποία θα απαιτηθεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί η λαικη δυσαρέσκεια, η φτώχεια και και η πείνα που θα προκύψει όταν οι εταίροι μας θα αρχίσουν να μας ζητούν πίσω τα δανεικά. 

Κάτω από αυτό το πρίσμα λοιπόν, λαμβάνοντας υπόψιν την ιστορία του Αμαλία Φλέμινγκ και τις προσπάθειες που έγιναν για να μείνει ανοικτό, δεν θεωρούμε οτι είναι αθώα η απόφαση να μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικά Covid. Άδειασαν το νοσοκομείο, κλινικές «μετανάστευσαν», υπάρχει διασπορά ασθενών και προσωπικού που υποτίθεται - όπως μας είπαν - οτι θα ειναι προσωρινή. Αλλά αυτό μένει να το δούμε για μετά την πανδημία. Προσωπικό φεύγει αλλά δεν έρχεται. Ολόκληροι τομείς νοσηλευτικοί μετακινούνται σε άλλα νοσοκομεία, κυρίως στο Σισμανόγλειο. Το αποτέλεσμα θα είναι στην μετά - Covid εποχή να γίνει πολύ εύκολο το κλείσιμο του νοσοκομείου. Αυτό φοβόμαστε και για αυτό αντιδρούμε.

-Για ποιον λόγο δεν έγινε το Αμαλία Φλέμινγκ εμβολιαστικό κέντρο;

-Tα νοσοκομεία έχουν αναλάβει το εμβολιαστικό έργο. Κακώς βέβαια γίνονται οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αλλά αυτό ειναι άλλη συζήτηση. Δεδομένου πως οι χώροι εμβολιασμού θα είναι πολύ λιγότεροι, για ποιον λόγο το Αμαλία Φλέμιγκ, εξαιρέθηκε από τη διαδικασία; αναρωτιόμαστε. Παρά τον αρχικό σχεδιασμό - είχε βγει και σχετική εγκύκλιος από τη διοίκηση, οποία στα μουλωχτά πάρθηκε πίσω - εξαιρέθηκε ένα, αποκλειστικά Covid νοσοκομείο, από το να γίνει εμβολιαστικό κέντρο που θα μπορούσε να εξυπηρετεί κάπως καλύτερα τον κόσμο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολίτες και εργαζόμενοι να τραβούν ταλαιπωρία, να συνωστίζονται και να περιμένουν με τις ώρες στο Σισμανόγλειο για να εμβολιαστούν. Δεν υπάρχει καμία λογικοφανής απάντηση στο γιατί δεν έχει γινει εμβολιαστικό κέντρο το Αμαλία Φλέμινγκ, τη στιγμή μάλιστα που καλύπτει όλες τις απαιτήσεις σύμφωνα με τις ενδείξεις και απαιτήσεις του ΕΟΔΥ και του υπ. Υγείας.

-Έγινε ενίσχυση με προσωπικό;

-Η διοίκηση του νοσοκομείου αλλά και η ΥΠΕ δεν έχει ζητήσει παρά ελαχιστο προσωπικό. Είμαστε χιλιάδες εργαζόμενοι λιγότεροι από πέρσι σύμφωνα και με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, παρά τις χιλιάδες προσλήψεις που ακούμε από τηλεοράσεως κάθε φορά. Πολλοί γιατροί έφυγαν για άλλες μονάδες, άλλοι συνταξιοδοτήθηκαν και ανανεώνονται μόνο ορισμένες συμβάσεις προσωπικού. Όλα αυτά δείχνουν οτι στην μετά της πανδημίας εποχή, το Αμαλία Φλέμινγκ θα μείνει ένα κουφάρι.

Στο Αμαλία Φλέμινγκ λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αιμοδοσίας της Ελλάδας καθώς και Πρότυπη Μονάδα Θεραπείας Εξαρτήσεων.

ΚορωνοϊόςΕΣΥCOVID-19εμβόλιοHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα