Το αρωματικό βότανο που «ρίχνει» την πίεση και μειώνει τη χοληστερόλη

Ανήκει στα πλέον δημοφιλή βότανα, γνωστό από την αρχαιότητα για τη θεραπευτική του δράση. Έχει χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση, ενώ τα φύλλα και οι καρποί του χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, τη φαρμακευτική και τη ζαχαροπλαστική

Είναι ένα από τα διασημότερα μεσογειακά μπαχαρικά με φαρμακευτικές ιδιότητες γνωστές από την αρχαιότητα. Η αρχαιότερη μορφή της λέξης για το φυτό πιστοποιείται στην μυκηναϊκή ελληνική ως ko-ri-ja-da-na, στη συλλαβική γραφή Γραμμική Β’, που ανακατασκευάστηκε ως koriadnon.

Ο λόγος για τον κόλιανδρο

ή κορίανδρο (Coriandrum sativum L) που ανήκει στην οικογένεια Apiaceae και είναι τόσο μυρωδικό όσο και μπαχαρικό. Παραδοσιακά θεωρείται προστάτης του πεπτικού συστήματος.

H ισχυρή αντιμικροβιακή δράση του κόριανδρου, όπως και πολλών ακόμη μπαχαρικών μάλιστα έχει μετρηθεί. Οι βιολόγοι του Πανεπιστήμιου Cornell έκαναν μια ενδιαφέρουσα κατάταξη των μπαχαρικών με βάση την αντιμικροβιακή τους δράση. Η κατάταξη περιελάμβανε (ξεκινώντας από τα πιο δυνατά αντιμικροβιακά): το μπαχάρι, την κανέλα, το κύμινο, τους σπόρους σιναπιού, τον κορίανδρο, το μοσχοκάρυδο, το κάρδαμο και το πιπέρι (άσπρο και μαύρο).

Η ιδιαίτερη γεύση, η βαριά μυρωδιά και τα οφέλη για την υγεία του κόριανδρου οφείλονται στο πλήθος των χημικών ενώσεων που περιέχει. Επίσης περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, C, E, K, β-καροτένιο, λουτεΐνη ζεαξανθίνη, κοριανδρόλη, λιπαρές ουσίες, πρωτεΐνες, κουμαρίνες, γλυκοζίτες φλαβονοειδών, ταννίνες, χλωρογενικό και καφεϊκό οξύ και αλδεΰδη.

Τα φύλλα του είναι πλούσια σε φλαβονοειδή με αντιοξειδωτική δράση, όπως η κερκετίνη, η καμπεφερόλη, η ραμνετίνη και η επιγενίνη.

Ο κόριανδρος μαζί με την ρίγανη (καρβακρόλη), το δενδρολίβανο, τον κουρκουμά, τη δάφνη, το βασιλικό και το σκόρδο ανήκει στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά που δρουν κατά μικροοργανισμών γεγονός που τα καθιστά φυσικά συντηρητικά τροφίμων. Μάλιστα μελέτες του βοτάνου έχουν δείξει ότι περιέχει αντιοξειδωτικά τα οποία μπορούν να καθυστερήσουν ή να αποτρέψουν την αλλοίωση των τροφων αν καρυκευτούν μ’ αυτό το μπαχαρικό.

Στη λαϊκή ιατρική ο κορίανδρος έχει χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση του άγχους και της αϋπνίας, ενώ εργαστηριακά πειράματα επιβεβαιώνουν την αγχολυτική του ιδιότητα.

Οι σπόροι κορίανδρου χρησιμοποιούνται ως διουρητικό και ως χωνευτικό, ενώ θεωρείται ότι έχουν και αποχρεμπτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες. Επίσης αναφέρεται ότι μειώνει τα επιπέδα της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων καθώς και της πίεσης.

Στην αγορά μπορείτε να τον βρείτε σε σπόρους και σε σκόνη, ενώ ο φρέσκος κόριανδρος σε ματσάκια είναι κάπως πιο δυσεύρετος.

Διαβάστε επίσης:

Ηλιοθεραπεία: 5 σημεία που πάντα ξεχνάς να βάλεις αντηλιακό

Ήπαρ: Το ιαπωνικό «μυστικό» που διώχνει το λίπος

Απώλεια μυϊκής μάζας: Η καθημερινή συνήθεια που μπορεί να την επιταχύνει

Keywords
Τυχαία Θέματα