Το χτύπημα του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία

Επωνύμως

 

Πολλαπλές αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις από την επιδημία του κορονοιού στην Ελλάδα καθώς πέρα από τις συνέπειες που μπορεί να έχει σε ανθρώπινο  επίπεδο η εξέλιξη του ιού στην χώρα μας ,   στην οικονομία  μπορεί να φέρει ακόμα και ένα νέο μνημόνιο.

Η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας , ο τουρισμός  φαίνεται ότι θα  υποστεί  το ισχυρότερο πλήγμα σε μία στιγμή

που η χώρα μας  έδειχνε  να κάνει τα πρώτα της δειλά βήματα  προς την οικονομική σταθερότητα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες  τις τελευταίες μόνο ημέρες έγιναν περισσότερες από 400.000 ακυρώσεις θέσεων  στα ξενοδοχεία που είχαν κρατηθεί  για το διάστημα Μάρτιος- Απρίλιος- Μάιος  καθώς όλα δείχνουν ότι ο   τρόμος έχει κυριαρχήσει σε  παγκόσμιο επίπεδο.

Το πρώτο τεστ  για την χώρα μας θα είναι   το ορθόδοξο   Πάσχα   στις 19 Απριλίου δεδομένου ότι εκεί θα φανεί πως θα αντιδράσουν οι έλληνες πολίτες . Εάν δηλαδή θα επιλέξουν να γιορτάσουν τις αργίες  κάνοντας ολιγοήμερες διακοπές ή θα προτιμήσουν να παραμείνουν στα σπίτια τους   . Προφανώς  ο εσωτερικός τουρισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την εξάπλωση του ιού στην χώρα μας και με τα μέτρα που θα έχει πάρει μέχρι τότε η κυβέρνηση.

Οι ξενοδόχοι δεν ξεχνούν την τραυματικοί εμπειρία που είχαν στις αρχές της δεκαετίας του 21ου αιώνα από τον ιό SARS . Μιλώντας πριν μερικές μέρες στο ΑΠΕ ο ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσσιος ανέφερε ότι  «αν "κορυφωθεί" τον Απρίλιο η  εξάπλωση του ιού στην Ευρώπη -κάτι που αντεύχεται - τότε θα υπάρξει μεγάλο θέμα».

Όσο πάντως και αν φαίνεται  παράξενο όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό «Κινέζος τουρίστας »  θα λένε και θα κλαίνε … αφού κατά γενική ομολογία οι  Κινέζοι  συγκαταλέγονται στους καλύτερους πελάτες .

 Τα στοιχεία δείχνουν ότι  πέρσι είχαν έρθει στην Ελλάδα  200.000 Κινέζοι  και φέτος οι άνθρωποι του τουρισμού περίμεναν 250 .000 με προοπτική το 2021 να έρθουν στην χώρα μας μισό εκατομμύριο από την χώρα αυτή.

Οι τουρίστες από την Κίνα είναι σημαντικοί για την ελληνική οικονομία καθώς  έχουν  περίπου 30% υψηλότερη μέση κατά κεφαλή δαπάνη απ ότι οι υπόλοιποι τουρίστες ενώ προτιμούν να ταξιδεύουν τον χειμώνα  ενισχύοντας έτσι   τις «νεκρές» τουριστικές  περιόδους της χώρας μας .

Η Σαντορίνη , το νησί που οι Κινέζοι επιλέγουν να παντρεύονται αλλά και η Ζάκυνθος που τα τελευταία χρόνια είχε ανοίξει την αγορά της προς την ανατολή , με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές πτήσεις τσάρτερ δέχονται τα πρώτα πλήγματα.

Από τους 3000 Κινέζους που αναμένονταν αυτή την περίοδο στην Σαντορίνη δεν έχουν φτάσει στο νησί ούτε 1000 ενώ την ίδια ώρα τουρίστες άλλων εθνικοτήτων ακυρώνουν τις κρατήσεις τους γνωρίζοντας ότι η Σαντορίνη είναι το νησί των Κινέζων!

Όπως λένε παράγοντες του τουρισμού «οι ακυρώσεις φτάνουν  το 60-70% για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο ενώ αναμένεται να φτάσουν  και το 100%  τον Απρίλιο , καθώς  έχει σταματήσει η χορήγηση βίζας από τις προξενικές αρχές.»

Ο  Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων  μπροστά σε αυτή την κατάσταση πήρε ειδικά μέτρα προκειμένου οι τουρίστες   να κλείσουν πακέτα διακοπών τα οποία  θα μπορούν να τα ακυρώσουν  και να τα πραγματοποιήσουν  κάποια άλλη στιγμή.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης κορονοιός ξέφυγε της προσοχής της  κυβέρνησης με αποτέλεσμα σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου να εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένο για το τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα εάν ο ιός εξαπλωθεί και ο ελληνικός τουρισμός δεχθεί ένα καίριο πλήγμα.

Την στιγμή μάλιστα  που τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η  ανάπτυξη το 4ο τρίμηνο του 2019 –χωρίς δηλαδή τον  κορονοίο   είναι μόνο  στο 1%  οι  προβλέψεις για την ελληνική οικονομία  εμφανίζονται ιδιαίτερα  δυσοίωνες εάν μάλιστα η επιδημία  κρατήσει όλη την άνοιξη.

 Οικονομικοί  παράγοντες παραδέχονται ότι  εάν η επιδημία πάρει μαζικότερες διαστάσεις και καθώς η γειτονική μας Ιταλία έχει μεγάλο πρόβλημα ,είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ανατροπή του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης  με απρόβλεπτες συνέπειες.

 Μήπως θα έπρεπε να έχουν διαβάσει νωρίτερα τον Πήτερ Σαντς  συνεργάτη του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας του Χάρβαρντ που σε ομιλία του στο παγκόσμιο Οικονομικό φόρουμ τον Ιανουάριο του 2019- ένα χρόνο δηλαδή πριν την εμφάνιση του  κορονοιού - επεσήμανε παρουσιάζοντας στοιχεία από μελέτες ότι οι επιδημίες από μολυσματικές ασθένειες θα είναι στο άμεσο μέλλον το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η παγκόσμια οικονομία και οι  επιχειρήσεις , αφού οι περισσότερες εταιρίες  θα βρεθούν εκτεθειμένες στις επιπτώσεις των επιδημιών.

ΚορωνοϊόςΕΛΣΤΑΤτουρισμόςοικονομίαχρήματαλεφτάHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα