Το διαπραγματευτικό πλαίσιο του Κάμερον για να στηρίξει την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ

ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως έλαβε την αναμενόμενη επιστολή του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στην οποία παρουσιάζει τα αιτήματά του για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ.

"Επιβεβαίωση παραλαβής", έγραψε στο Twitter ο Τουσκ, που προεδρεύει στις συνόδους κορυφής των 28 κρατών-μελών της Ένωσης. "Με την επιστολή του Ντέιβιντ Κάμερον, οι διαπραγματεύσεις μπορούν τώρα να ξεκινήσουν".

Πρόσθεσε πως θα ξεκινήσει έναν γύρο "διμερών διαβουλεύσεων" με

τις άλλες 27 κυβερνήσεις την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αξιωματούχοι της ΕΕ λένε πως ο Τουσκ έχει σκοπό να συγκεντρώσει απόψεις μέχρι το τέλος του μήνα ώστε να δει τι μπορεί να συζητηθεί ή να αποφασιστεί κατά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών στις 17 και 18 Δεκεμβρίου.

Το διαπραγματευτικό πλαίσιο

Νωρίτερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδιά του να αλλάξει τους δεσμούς της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει πριν από το τέλος του 2017.

Ακολουθούν μερικά ακόμη από τα κύρια σημεία της ομιλίας που έδωσε ο Κάμερον στο κέντρο σκέψης Chatham House.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΕΤΑΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΕ

“Δεν εισηγούμαστε ένα βέτο για κάθε εθνικό κοινοβούλιο. Αναγνωρίζουμε πως σε μια Ευρώπη των 28 (χωρών) αυτό θα σήμαινε αδιέξοδο. Όμως θέλουμε να δούμε μια νέα διευθέτηση όπου ομάδες εθνικών κοινοβουλίων έρχονται από κοινού και απορρίπτουν ευρωπαϊκούς νόμους που δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον τους”.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ

“Κερδίζουμε από την Ένωση αλλά [επίσης] της φέρνουμε πολλά. Και πιστεύουμε πολύ ισχυρά πως αν ένα σημαντικό κράτος μέλος έχει σημαντικές ανησυχίες, ανησυχίες τις οποίες εκφράζει με έναν μετρημένο και εποικοδομητικό τρόπο για έναν αριθμό ετών, τότε δικαιούται να περιμένει πως αυτές οι ανησυχίες θα ληφθούν υπόψη.

”Και στην καρδιά αυτής της διαπραγμάτευσης βρίσκεται στην πραγματικότητα μια πολύ απλή ερώτηση: είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση αρκετά ευέλικτη ώστε να χωράει τις ανησυχίες των πολύ διαφορετικών κρατών-μελών της; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό πρέπει να είναι ναι, αν η ΕΕ πρόκειται να επιβιώσει και να ευημερήσει στο μέλλον».

ΟΧΙ ΣΕ ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

“Αν ψηφίσουμε να φύγουμε, τότε θα φύγουμε. Δεν θα υπάρξει άλλη επαναδιαπραγμάτευση και άλλο δημοψήφισμα. Άρα λέω στους ευρωπαίους ομολόγους μου με τους οποίους διαπραγματεύομαι, αυτή είναι η μόνη ευκαιρία μας να το κάνουμε – για τη Βρετανία και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

“Βιάζομαι; Λοιπόν, θέλω να προχωρήσω με αυτό. Από τότε που έγιναν οι εκλογές, συναντώμαι υπομονετικά με τους ευρωπαίους ηγέτες σε όλη την ήπειρο. Όμως τόσο με υπομονή όσο και με την επιθυμία να προχωρήσω μ΄αυτό, θα είμαι επίμονος.

”Ελπίζω ότι μπορούμε να σημειώσουμε πραγματικά καλή πρόοδο τον Δεκέμβριο και έχω κάνει ό,τι είναι δυνατό για να το κάνω να συμβεί. Δεν χρειάζεται να κάνουμε το δημοψήφισμά μας πριν από τα τέλη του 2017, αλλά θέλω να εξασφαλίσω αυτές τις αλλαγές ώστε να προχωρήσω και εργάζομαι πολύ σκληρά για να το κάνω αυτό”.

BrexitΚάμερονΒρετανίαΕΕΤουσκHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα