Το γιοτ του Σαντάμ Χουσεΐν σκουριάζει σ’ ένα ποτάμι στο Νότιο Ιράκ (Photos/Videos)

Οι εικόνες έχουν πάντα τη δύναμη να αποτυπώνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο μια κατάσταση.

Υπάρχει λοιπόν μια εικόνα που αποτυπώνει τη μοίρα του σύγχρονου Ιράκ, μιας χώρας που δυστύχησε να έχει για πολλές δεκαετίες έναν σκληρό δικτάτορα στην εξουσία, τον Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά και μια χώρα που δυστύχησε διπλά (ίσως και τριπλά) αφού υπέστη δύο εισβολές από τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς, οι οποίοι υποτίθεται ότι θα βελτίωναν τα πράγματα.

Βέβαια στην δεύτερη εισβολή ο Σαντάμ Χουσεΐν τελικά συνελήφθη

στο κρησφύγετό του, δικάστηκε για εγκλήματα πολέμου που υποτίθεται πως μόνο αυτός έκανε, και στο τέλος εκτελέστηκε διά απαγχονισμού, όμως το Ιράκ δεν είδε άσπρη μέρα.

Οι Αμερικανοί έμειναν στο Ιράκ αρκετά χρόνια προσπαθώντας να θέσουν τις βάσεις ενός νέου σύγχρονου κράτους με μια στοιχειώδη δημοκρατία, αλλά στο τέλος είδαν το αδιέξοδο και έφυγαν, διασφαλίζοντας ότι θα εισπράττουν αυτοί τα έσοδα από την πώληση του ιρακινού πετρελαίου στο εξής.

Η εικόνα του θανάσιμα πληγωμένου και παρακμάζοντος Ιράκ, αποτυπώνεται γλαφυρά στην εικόνα ενός κάποτε όμορφου γιοτ που τώρα σαπίζει παρατημένο σ’ ένα ποτάμι του νότιου Ιράκ.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jim Evans (@jimevans2010)

Πρόκειται για το γιοτ «Al Mansur», που χτίστηκε το 1980 για τον Σαντάμ Χουσεΐν, ένα σκαρί που έζησε τις μέρες λαμπρότητας και δόξας μαζί με τον παντοδύναμο τότε ιδιοκτήτη του. Το, 121 μέτρων, «Αλ Μανσούρ» που ήταν ένα από τα τρία γιοτ του Σαντάμ, είχε τη δυνατότητα να φιλοξενεί 200 καλεσμένους, ενώ στο κατάστρωμά του διέθετε και ελικοδρόμιο.    

Ο Σαντάμ, λίγες μέρες μετά την δεύτερη εισβολή (20 Μαρτίου 2003), διέταξε να φύγει το γιοτ από το συνηθισμένο του αγκυροβόλιο στο Ουμ Κασρ, και να βρει ασφαλέστερο καταφύγιο στα ήσυχα νερά του ποταμού Σατ ελ Αράμπ. Όμως οι Αμερικανοί που το είχαν στοχοποιήσει, το εντόπισαν τελικά εκεί και το ακινητοποίησαν.

Μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν, και τις αναταραχές που ακολούθησαν, το όμορφο αυτό σκαρί λεηλατήθηκε άγρια. Αφαιρέθηκαν όλα τα πολύτιμα αντικείμενα, τα έπιπλα, οι πολυέλαιοι, μηχανικά κομμάτια, ακόμα και ολόκληρα μεταλλικά μέρη του σκάφους.

Τώρα, μένει μπαταρισμένο στη μια του πλευρά, και οι ντόπιοι ψαράδες ανεβαίνουν και πίνουν το τσάι τους ή κανουν πικ νικ.

Ο Χουσεΐν Σαμπαχί, ντόπιος ψαράς, θυμάται:

«Όταν ανήκε στον πρόεδρο Σαντάμ, κανείς δεν μπορούσε να πλησιάσει το σκάφος. Την εποχή εκείνη όλοι ονειρευόμασταν να μπορούσαμε να το δούμε από κοντά. Τώρα… Καμιά φορά, τα απογεύματα, ανεβαίνω και ξεκουράζομαι πίνοντας ένα τσάι και ατενίζοντας τη θέα. Ακόμα και τώρα μού φαίνεται απίστευτο ότι αυτό το πλοίο κάποτε ανήκε στον Σαντάμ, και τώρα εγώ μπορώ να ανεβαίνω επάνω».

Κατά καιρούς υπήρξαν κάποια σχέδια για την αποκατάσταση του σκάφους, αλλά δεν βρέθηκαν ποτέ τα απαραίτητα κεφάλαια. Πολλοί πίστεψαν ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί, όπως ένα άλλο γιοτ του Σαντάμ, το «Basrah Breeze» που μετατράπηκε και λειτούργησε για ένα τουλάχιστον διάστημα ως πολυτελές ξενοδοχείο, στην Μπάσρα. Τελικά τίποτε δεν έγινε, και τώρα πια, το βαριά λαβωμένο σκαρί μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως μέταλλο σκραπ.

Ο Ζαχί Μούσα, πρώην καπετάνιος που τώρα είναι στέλεχος του Υπουργείου Μεταφορών, δήλωσε:

«Αυτό το γιοτ κάποτε ήταν ένα πολύτιμο στολίδι. Ένα πραγματικό κόσμημα. Είναι λυπηρό να το βλέπεις σ’ αυτή την κατάσταση».

Έτσι, το άλλοτε περήφανο σκαρί του «Αλ Μανσούρ», τώρα αδέσποτο, λεηλατημένο, κι αταξίδευτο, μένει εκεί για να θυμίζει και ν’ αποτυπώνει την καταστροφή που υπέστη το ίδιο το Ιράκ.

Διαβάστε επίσης:

Τέξας: Ροντέο σφαγής κροταλιών – Άχρηστη φιέστα με σκοπό το κέρδος (Videos)

Ο 82χρονος Tom Jones συνεχίζει ακάθεκτος: Θα δώσει 16 συναυλίες στις ΗΠΑ (Photos/Videos)

Η τεχνητή νοημοσύνη καταργεί τους DJs: Θαμώνες χορεύουν με χιτάκια από ρομπότ (Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα