Το καρφί Τσίπρα περί «αριστοκρατίας» και οι αιχμές της Ομπρέλας

Κάτω απ’ τα ραντάρ της μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης και στη σκιά μάλλον της κεντρικής πολιτικής αντιπαράθεσης διεξάγεται η προσυνεδριακή συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με τα ζητήματα να τίθενται πότε με αιχμές και πότε πιο «διαλεκτικά». Το συνέδριο οριστικοποιήθηκε για τις 14 – 17 Απριλίου τελικώς, αφού η αναζήτηση χώρου με βάση τα κριτήρια που θέτει η πανδημία οδήγησε σε νέα

μετάθεση της ημερομηνίας.

Κατ’ αρχάς, την Κυριακή δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω της «Αυγής» το κεντρικό κείμενο θέσεων, το οποίο πλέον θα πάρει τον δρόμο για τις Οργανώσεις Μελών όπου θα συζητηθεί και στις ψηφοφορίες θα γίνει μια πρώτη καταγραφή των συσχετισμών. Την ίδια μέρα, στα ζητήματα του συνεδρίου και των κατασταστικών αλλαγών που προτείνει αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Αυγή», ενώ πραγματοποιήθηκε και η πανελλαδική συνδιάσκεψη της Ομπρέλας, η οποία επίσης δημοσιοποίησε το κείμενο με τις θέσεις της. Κείμενο θέσεων είχε δημοσιοποιήσει προ ημερών και η πλευρά της Γέφυρας, ενώ προσεχώς είναι πιθανό να κάνουν το ίδιο και η Κίνηση Μελών και η ΡΕΝΕ.

Στη συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι βασικός λόγος για την πρόταση περί εκλογής προέδρου από τη βάση και όχι από το συνέδριο είναι ότι οι αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες που προτείνονται θα φέρουν τόνωση της συμμετοχής των μελών. «Όραμά μου, λοιπόν, είναι να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. το πιο δημοκρατικό κόμμα στην Ευρώπη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως έτσι θα δοθεί «νέο νόημα στη συμμετοχή και στην ίδια τη σχέση του πολίτη με την πολιτική, τη σχέση του μέλους του κόμματος με το κόμμα», όχι ως «χειροκροτητές και διεκπεραιωτές των αποφάσεων της ηγεσίας, αλλά ως συνδιαμορφωτές των αποφάσεων αυτών». Όπως είπε, η εκλογή προέδρου και Κ.Ε. από τη βάση είναι ένα βήμα που από μόνο του δεν αρκεί, για αυτό συμπληρώνεται και από άλλα μέτρα, όπως η ισόποση συμμετοχή ανδρών – γυναικών, η ενίσχυση της ψηφιακής λειτουργίας ή τα δημοψηφίσματα, π.χ. για το θέμα συμμετοχής σε κυβέρνηση. Στην κριτική ότι με τις προτεινόμενες αλλαγές θα διαμορφωθεί ένα star system στελεχών, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε με την αιχμή πως αυτή η θέση «προσομοιάζει με το αντίστοιχο της αριστοκρατίας, που δεν επιθυμούσε το δικαίωμα ψήφου να γίνει καθολικό, διότι οι πολλοί δεν ήξεραν να ψηφίσουν ορθά, όπως ήξεραν οι ευγενείς». Όσο για τα περί λογοδοσίας, απέρριψε το επιχείρημα ότι αυτή εκλείπει μόνο και μόνο επειδή αλλάζει ο τρόπος εκλογής.

Πανελλαδική σύσκεψη

Η Ομπρέλα πραγματοποίησε την Κυριακή πανελλαδική συνδιάσκεψη μέσω zoom, στην οποία μετείχαν 1.270 μέλη. Η συμμετοχή, όπως λένε στελέχη που μετείχαν, διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα καθόλη τη διάρκεια της μαραθώνιας σύσκεψης (ξεκίνησε το πρωί κατά τις 10.30 και ολοκληρώθηκε το βράδυ). Σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκε ανησυχία για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και για το γεγονός ότι δεν ανακάμπτει και δεν απορροφά τη δυσαρέσκεια έναντι της κυβέρνησης, καθώς και για θέματα πολιτικής και ιδεολογικής φυσιογνωμίας. Ως προς τα οργανωτικά, τα ζητήματα εκλογής από τη βάση του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής, είναι αυτά που έχουν προξενήσει τη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια και αντιδράσεις, ενώ εκφράστηκε η θέση πως παρουσιάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως μιμητή της πρακτικής αρχηγικών κομμάτων όπως η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Προσεχώς τα μέλη και τα στελέχη που πρόσκεινται στην Ομπρέλα θα δώσουν τη μάχη των θέσεών τους και των συσχετισμών στις Οργανώσεις Μελών, όπου θα συζητηθούν τα κείμενα και θα μπουν σε ψηφοφορία και ύστερα από κάποιο διάστημα θα πραγματοποιήσουν νέα πανελλαδική σύσκεψη.

Μερικές από τις βασικές αιχμές στο κείμενο της Ομπρέλας είναι οι εξής:

Η πρόταση για εκλογή του προέδρου και της Κ.Ε. από τη βάση ήταν «αιφνιδιαστική» και είναι «λάθος πρόταση, σε λάθος χρόνο, με λάθος τρόπο».Η πρόταση για εκλογή από τη βάση προβάλλεται ως «δημοκρατική τομή», όμως «ο σκληρός δείκτης δημοκρατικής εκπροσώπησης σε όλον τον κόσμο συνδέεται πρωτίστως με τη στενή και άρρηκτη σχέση εκπροσώπου και εκπροσωπούμενου» και με τη λογοδοσία.«Η εκλογή της Κ.Ε. με ενιαία λίστα, κοινή σε όλη την επικράτεια, προωθείται ως άμεση δημοκρατία, όμως «ευνοεί τους ‘‘διάσημους’’, τις τηλεπερσόνες, τους ‘‘αστέρες’’ της μουσικής βιομηχανίας και του θεάματος. Εκείνους που εργαλειοποιούν τις Οργανώσεις Μελών προκειμένου να εκλεγούν».Το Σχέδιο των συνεδριακών Θέσεων, κατά την Ομπρέλα, είναι «πλήρες, αναλυτικό και ταυτόχρονα ταυτοτικό κείμενο», απουσιάζει όμως «ο κριτικός αναστοχασμός και περισσεύει ο αυτοθαυμασμός». Η Ομπρέλα επισημαίνει ότι δεν αξιοποιήθηκε ο απολογισμός της κυβερνητικής θητείας και δεν έγινε απολογισμός της διετίας μετά τις εκλογές.Ασκείται κριτική για το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «κατανάλωσε πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο» διεκδικώντας «ένα κοινωνικά άμορφο και πολιτικά απροσδιόριστο εκλογικό κοινό, το λεγόμενο πολιτικό Κέντρο, δημιουργώντας ασάφεια όσον αφορά την ταυτότητά του» και «δημιούργησε διαιρέσεις στις γραμμές του με πλαστά πολιτικά διλήμματα περί ΣΥΡΙΖΑ του 3% και του 33%».Επισημαίνεται διαφωνία της Ομπρέλας «σε άρθρα για τα δικαιώματα των μελών έναντι των φίλων και για τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου με ρευστή σύνθεση και ex officio, όχι εκλεγμένα, μέλη» αλλά και στην «επιμονή» για «εικονικά μέλη» χωρίς την ελάχιστη συμμετοχή – ακόμα και διαδικτυακή.

Διαβάστε επίσης:

Διάσημοι… αποκεφαλισμοί: Οι απολύσεις υπουργών που «έγραψαν ιστορία» (Photos)

Αλέξης Τσίπρας: Ο Αλαβάνος, το «χρίσμα» και η ιστορική νίκη στο συνέδριο του 2008 (photos/video)

«Σήμα» ετοιμότητας από Αλέξη Τσίπρα για κάλπες και διακυβέρνηση

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσίπρα, Ομπρέλας,tsipra, obrelas