Το κρίσιμο τηλεφώνημα Τραμπ-Πούτιν και η «Γιάλτα» της Ουκρανίας

Με το βλέμμα στραμμένο στην αναμενόμενη -τις επόμενες ώρες- τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν για την Ουκρανία, η διεθνής κοινότητα.

Το τηλεφώνημα αναμένεται να γίνει μεταξύ 15:00 και 17:00 ώρα Ελλάδας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι υπάρχει ήδη «κάποια κατανόηση» μεταξύ των δύο ηγετών, με βάση την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν στις 12 Φεβρουαρίου και τις επακόλουθες επαφές σε υψηλό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών.

«Αλλά υπάρχει επίσης μεγάλος αριθμός ερωτημάτων που θα πρέπει να

συζητηθούν, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Η κρίσιμη αυτή τηλεφωνική επικοινωνία θα αποτελέσει δοκιμασία για τις διαπραγματευτικές ικανότητες που ο Τραμπ διαφημίζει, καθώς και για την πολύτιμη σχέση του με τον Ρώσο ηγέτη, η οποία έχει κάνει τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ να ανησυχούν.

Η Ουκρανία, την οποία ο Τραμπ έχει περιγράψει στο παρελθόν ως πιο δύσκολη στη διαχείριση από τη Ρωσία, έχει αποδεχτεί την προτεινόμενη από τις ΗΠΑ 30ήμερη εκεχειρία, αλλά υπό προϋποθέσεις.

Όπως σημειώνει το Reuters, o Λευκός Οίκος είναι αισιόδοξος ότι η ειρήνη είναι εφικτή, παρά το γεγονός ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραμένει δύσπιστος σχετικά με το αν ο Πούτιν κάνει κάτι περισσότερο από το να λέει απλά όμορφα λόγια στον Τραμπ, τη στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν τη χώρα του.

Η επικείμενη επικοινωνία αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στις δραματικά μεταβαλλόμενες σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, καθώς ο Τραμπ έχει καταστήσει τον γρήγορο τερματισμό της σύγκρουσης κορυφαία προτεραιότητά του, ακόμα και εις βάρος των σχέσεων με μακροχρόνιους συμμάχους των ΗΠΑ που θέλουν να πληρώσει ο Πούτιν το τίμημα της εισβολής.

«Η κατάσταση στη Ρωσία είναι κακή, και η κατάσταση στην Ουκρανία είναι κακή», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα. «Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία δεν είναι καλό, αλλά θα δούμε αν μπορούμε να πετύχουμε μια ειρηνευτική συμφωνία, μια εκεχειρία και ειρήνη. Και νομίζω ότι θα μπορέσουμε να το κάνουμε».

Σε προετοιμασία για την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν, ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, Στιβ Γουίτκοφ, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον Πούτιν στη Μόσχα για να συζητήσουν την πρόταση.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, είχε πείσει ανώτερους Ουκρανούς αξιωματούχους κατά τη διάρκεια συνομιλιών στη Σαουδική Αραβία να συμφωνήσουν στο πλαίσιο της εκεχειρίας.

Τι μπαίνει στο «τραπέζι»

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον και η Μόσχα έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για «τον διαμοιρασμό ορισμένων περιουσιακών στοιχείων» μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας ως μέρος μιας συμφωνίας για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Μιλώντας, μάλιστα, σε δημοσιογράφους στο Air Force One, ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η προγραμματισμένη τηλεφωνική συνομιλία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα επικεντρωθεί στο ποια εδάφη θα διατηρήσει η Ρωσία σε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός με την Ουκρανία.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι ανταλλαγές εδαφών και ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών θα αποτελέσουν μέρος της συζήτησης με τον Πούτιν.

Στην ουσία, όπως γράφει ο David E. Sanger στους New York Times, ο Τραμπ θα διαπραγματευτεί για το πόσο μεγάλη ανταμοιβή θα λάβει η Ρωσία για τα 11 χρόνια ανοιχτής επιθετικότητας εναντίον της Ουκρανίας – που ξεκίνησε με την κατάληψη της Κριμαίας το 2014 και έφτασε μέχρι την εισβολή του 2022.

Ο Λευκός Οίκος έχει καταστήσει σαφές ότι η Ρωσία θα διατηρήσει την Κριμαία – τον τόπο συνάντησης των τριών ηγετών τον Φεβρουάριο του 1945 – ενώ πολύ πιθανή είναι και η προσάρτηση σχεδόν όλων των εδαφών που κατέχει επί του παρόντος.

Αν και οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι έχουν ενημερώσει πλήρως τους Ουκρανούς ομολόγους τους, αλλά και τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις διαπραγματεύσεις τους με τη Ρωσία, μόνο ο Τραμπ και ο Πούτιν θα συμμετάσχουν στην κλήση – χωρίς προφανώς να είναι προαπαιτούμενο της οποία συμφωνίας η συναίνεση του Κιέβου και των Βρυξελλών.

Ο Γουίτκοφ και η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, υπαινίχθηκαν ότι Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν συζητήσει για το μέλλον του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία.

Το εργοστάσιο έχει βρεθεί σε διασταυρούμενα πυρά από τότε που η Μόσχα έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία το 2022 και κατέλαβε την εγκατάσταση λίγο μετά.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο, καθώς παρήγαγε σχεδόν το ένα τέταρτο της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας τον χρόνο πριν από τον πόλεμο.

«Βρισκόμαστε στη γραμμή του γκολ της ειρήνης», δήλωσε η Λέβιτ. «Και ποτέ δεν έχουμε βρεθεί πιο κοντά σε μια ειρηνευτική συμφωνία από ό,τι αυτή τη στιγμή. Και ο πρόεδρος, όπως γνωρίζετε, είναι αποφασισμένος να την πετύχει».

Ωστόσο, ο Μπράντλεϊ Μπόουμαν, ανώτερος διευθυντής του Κέντρου Στρατιωτικής και Πολιτικής Ισχύος στο Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών, αμφισβήτησε το κατά πόσο ο Πούτιν είναι έτοιμος να τερματίσει τον πόλεμο ή αν θα περιμένει για πιθανές περαιτέρω παραχωρήσεις καθώς ο Τραμπ γίνεται όλο και πιο ανυπόμονος.

Δυσπιστία Ζελένσκι

«Τώρα, σχεδόν μια εβδομάδα αργότερα, είναι ξεκάθαρο σε όλους στον κόσμο — ακόμα και σε εκείνους που αρνούνταν να αναγνωρίσουν την αλήθεια τα τελευταία τρία χρόνια — ότι είναι ο Πούτιν που συνεχίζει να παρατείνει αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Διαβάστε επίσης:

Βόρεια Μακεδονία: Το κλαμπ είχε πάρει σφραγίδα με πλαστή άδεια από το υπουργείο Οικονομικών – Ανακρίνεται ο πρώην υπουργός

Bloomberg: Ο Ερντογάν επιδιώκει άμεση συνάντηση με τον Τραμπ – Θέλει ρόλο διαμεσολαβητή σε Ουκρανία και Συρία

ΗΠΑ: Σοκαριστικό ατύχημα με φούρνο μικροκυμάτων – 7χρονη σε κώμα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τραμπ-Πούτιν, Γιάλτα, Ουκρανίας,trab-poutin, gialta, oukranias