Το μεγάλο παζάρι

Οι κάλπες έκλεισαν, το παιχνίδι τώρα αρχίζει. Η πρωτιά ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης θα είναι μακρές. Ο Όλαφ Σολτς μπορεί να απολαμβάνει την πρωτιά και – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – να είναι ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, αλλά θα πρέπει να προσφέρει αρκετά τόσο στους Πράσινους όσο και στους Φιλελεύθερους (FDP).

Η εκλογική διαδικασία όμως στη Γερμανία ανέδειξε και μερικά θέματα:
● Το τέλος εποχής για τα λαϊκά κόμματα (CDU / CSU, SPD).
● Την απόφαση των πολιτών να έχουν

τρικομματική κυβέρνηση.
● Τους βασικούς ηττημένους, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τους Χριστιανοδημοκράτες, την Αριστερά και την Εναλλακτική για τη Γερμανία.


Η πολύχρονη διακυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού (CDU / CSU / SPD) φαίνεται πως κούρασε τους Γερμανούς πολίτες. Οι πιο συντηρητικοί εξ αυτών δεν έφυγαν από τη CDU, αλλά ένα μέρος του ακροατηρίου της στράφηκε προς τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους. Δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση το ότι οι νέοι κάτω των 30 ετών απομακρύνθηκαν από τα παραδοσιακά CDU, SPD και στήριξαν το πρόγραμμα των Πρασίνων αλλά και των Φιλελευθέρων.


Η πανδημία και η κλιματική κρίση, που κάνει πλέον επιτακτική την ανάγκη για επαναπροσδιορισμό πολιτικών σε πολλές χώρες στη Γηραιά Ήπειρο, έφεραν στο προσκήνιο την ανάγκη για γενικότερη αλλαγή. Οι Γερμανοί ουσιαστικά «φώναξαν» για τρικομματική κυβέρνηση. Το οριακό προβάδισμα των Σοσιαλδημοκρατών αλλά και τα ποσοστά των Πρασίνων και Φιλελευθέρων, αν ευοδωθούν οι διαβουλεύσεις, θα φέρουν την κυβέρνηση του «φωτεινού σηματοδότη».

Οι μεγάλοι χαμένοι

O πρώτος μεγάλος χαμένος της εκλογικής αναμέτρησης δεν είναι άλλος από τη Χριστιανική Ένωση, η οποία είδε το ποσοστό της να συρρικνώνεται μόλις στο 24%, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση δεκαετιών. Ως άμεσο επακόλουθο άρχισε η γκρίνια στο εσωτερικό του κόμματος τόσο για τον Άρμιν Λάσετ – και το κατά πόσον αποτέλεσε σωστή επιλογή – όσο και για την ίδια τη Μέρκελ.


Βέβαια η CDU μπορεί να έχασε περίπου 2,5 εκατομμύρια ψήφους, ωστόσο δεν βγαίνει από το παιχνίδι της διακυβέρνησης. Σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων, η CDU θα μπορέσει να συμμετάσχει σε μεγάλο συνασπισμό.

Αδιαμφισβήτητα έτερος χαμένος του εκλογικού παιχνιδιού ήταν η Αριστερά (Die Linke). Μη μπορώντας να φτάσει ούτε το 5% – παρότι με το πολύπλοκο εκλογικό σύστημα βγάζει 39 βουλευτές – υπήρξε ο μεγάλος αιμοδότης των Σοσιαλδημοκρατών με πάνω από μισό εκατομμύριο ψήφους. Πιο συγκεκριμένα, το SPD κατάφερε να απορροφήσει από την Αριστερά μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων ηλικίας 60+, οι οποίοι ουσιαστικά στρέφονται στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με το βλέμμα στη… σύνταξή τους.


Χαμένη μπορεί να θεωρηθεί και η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Παρότι το 10% – 11% που συγκέντρωσε εξακολουθεί να αποτελεί ένα υψηλό και ανησυχητικό για τη Γερμανία και τη δημοκρατία ποσοστό, η υποχώρηση που σημείωσε σε σύγκριση με το 2017 δείχνει ότι ενδεχομένως έχει εξαντλήσει τη δυναμική της, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, καθώς δεν μπόρεσε να απορροφήσει ούτε το κύμα των αρνητών, ακροατήριο στο οποίο επένδυσε προεκλογικά.

Οι ρυθμιστές

Οι Πράσινοι μαζί με τους Φιλελεύθερους θα αποτελέσουν, όπως όλα δείχνουν, τα κόμματα – κλειδιά για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Στις διαπραγματεύσεις προβλέπεται να είναι αμφότεροι αυστηροί στα κριτήριά τους για είσοδο στην κυβέρνηση. Και οι δύο αναμένεται να ζητήσουν το υπ. Οικονομικών, το πιο βαρύ υπουργείο.


Μπορεί οι Πράσινοι της Αναλένα Μπέρμποκ να απορρόφησαν περίπου 440.000 ψηφοφόρους από την Αριστερά, αλλά μόνο στα αριστερά κόμματα δεν μπορεί να συγκαταλέγονται. Οι θέσεις τους για την πράσινη ανάπτυξη είναι γνωστές και προσέλκυσαν κοινό, παραμένουν όμως ένα συστημικό, αστικό κόμμα με απεύθυνση σε ένα ακροατήριο που ανήκει στα ψηλά της εισοδηματικής πυραμίδας των πολιτών, ενώ κατέχουν και την πρωθυπουργία σε αρκετά κρατίδια στο ομοσπονδιακό κράτος.


Δεν θεωρούνται φανατικοί της κοινωνικής ατζέντας, ωστόσο οι οικονομικές πολιτικές που πρότειναν με ένα «πράσινο περιτύλιγμα» ταιριάζουν τόσο σε μία κυβέρνηση «Τζαμάικα» όσο και σε «φωτεινό σηματοδότη». Σημειώνεται πως, μέχρι η δυναμική του SPD να αρχίσει να διαφαίνεται, ήταν ανοιχτοί σε συζητήσεις με τη CDU. Γι’ αυτόν τον λόγο ο Όλαφ Σολτς θα πρέπει να τους δώσει κάτι πολύ ενδιαφέρον για να αποσπάσει τη θετική τους απάντηση στην κυβέρνηση συνασπισμού.


Αίσθηση πάντως προκάλεσε η δήλωση του Μάρκους Ζέντερ, αρχηγού του αδερφού κόμματος CSU, κατά τη διάρκεια της κλειστής συνεδρίασης της Κ.Ο. Ο Ζέντερ δήλωσε ότι η Χριστιανική Ένωση δεν δικαιούται να ξεκινήσει επαφές για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά πρέπει να αφήσει το προβάδισμα στο SPD και τον Όλαφ Σολτς.
Περιέγραψε μάλιστα τον συνασπισμό «φανάρι» ως τον πιθανότερο για την επόμενη κυβέρνηση. Εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε η Ένωση θα πρέπει να είναι έτοιμη ξεκινήσει συνομιλίες για συνασπισμό «Τζαμάικα».

Η τελευταία ευκαιρία του SPD

Ο Σολτς θεωρείται ο μεγάλος νικητής, αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Πήρε ένα κόμμα με μεγάλη φθορά από τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση της Μέρκελ και το έφερε πρώτο, έστω και οριακά. Ο ίδιος απολαμβάνει μεγάλο ποσοστό αποδοχής ακόμα και από τους αντιπάλους του και θεωρείται ο επόμενος καγκελάριος.


Η επιτυχία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ήταν πως κατέβηκε στις εκλογές ενωμένο, χωρίς την εικόνα διάσπασης που είχε τον προηγούμενο χρόνο. Αλλά επέλεξε να προτάξει και μια κοινωνική ατζέντα, με αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα 12 ευρώ, όσο και φορολόγηση των πολύ πλουσίων. Δεν σταματά ωστόσο να θεωρείται ένα παραδοσιακό λαϊκό κόμμα με απεύθυνση και σε συντηρητικό ακροατήριο.


Το ερώτημα που προκύπτει; Πώς θα υλοποιήσει την κοινωνική του ατζέντα. Σε συμμαχία ειδικά με τους Φιλελεύθερους, ειδικά αν οι τελευταίοι ζητούν επιτακτικά το ΥΠΟΙΚ, και δεδομένης της εμμονής τους με τη δημοσιονομική πειθαρχία, πόσο εύκολα θα μπορέσει να υλοποιήσει το κοινωνικό του πρόγραμμα; Αυτό το στοίχημα καλείται να λύσει ο Σολτς για να μην είναι αυτή η τελευταία ευκαιρία της Σοσιαλδημοκρατίας στη Γερμανία.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι: Ξέσπασε η Ιωάννα, «θέλει να με αποτελειώσει όταν βγει από τη φυλακή» (Videos)

Απόφαση «βόμβα» της UNESCO για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Χάος στη Βρετανία: Απειλούμενο είδος οι οδηγοί φορτηγών – Προειδοποιούν για αύξηση των τιμών

Keywords
Τυχαία Θέματα