Το μήνυμα των γαλλικών εκλογών

Η επανεκλογή του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν είναι πολύ σημαντική για τη Γαλλία, την Ευρώπη, αλλά και την πατρίδα μας.

Για τη Γαλλία είναι σημαντική, γιατί την κρατά στο δρόμο της σταθερότητας, του ορθολογισμού και της προσήλωσης στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Όμως ο ίδιος ο επανεκλεγείς Πρόεδρος παραδέχθηκε ότι κάποιοι τον ψήφισαν για να μην εκλεγεί η Λεπέν. Η παραδοχή του δείχνει ότι αναγνωρίζει τα λάθη του, γι’ αυτό και δεσμεύθηκε να προσαρμόσει

την πολιτική του στις απαιτήσεις του γαλλικού λαού. Η έκβαση των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου θα δείξει εάν θα διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να εφαρμόσει απρόσκοπτα το πρόγραμμά του ή εάν θα υποχρεωθεί σε πολιτική “συγκατοίκηση”.

Για την Ευρώπη η επανεκλογή Μακρόν είναι σημαντική, γιατί στέλνει το μήνυμα ότι οι δυνάμεις της μετριοπάθειας, της σοβαρότητας και των μεταρρυθμίσεων είναι πλειοψηφικές απέναντι στις δυνάμεις των άκρων, της ανευθυνότητας και του λαϊκισμού.

Η ήττα της Μαρίν Λεπέν μπορεί να αποθαρρύνει επίδοξους μιμητές της σε άλλα κράτη μέλη, οι οποίοι επιδιώκουν εκλογικά οφέλη επενδύοντας στη μισαλλοδοξία, στην παροχολογία και στην εκμετάλλευση της σωρευμένης δυσαρέσκειας των πολιτών από την περιπέτεια της πανδημίας, την εκτόξευση του πληθωρισμού και την ενεργειακή κρίση.

Μάλιστα το μήνυμα από τις Γαλλικές προεδρικές εκλογές είναι ιδιαίτερα ηχηρό για την Ευρώπη, δοθέντος ότι προέρχεται από την πρώτη στρατιωτική δύναμη και τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με δεδομένο τον ηγετικό ρόλο της Γαλλίας στην ΕΕ το σενάριο επικράτησης της Μαρίν Λεπέν θα ήταν εφιαλτικό για το μέλλον, τη συνοχή και τις προοπτικές της Ενωμένης Ευρώπης.

Για την Ελλάδα η επικράτηση Μακρόν είναι σημαντική, όχι μόνο γιατί ο Γάλλος Πρόεδρος υπήρξε θερμός υποστηρικτής της πατρίδας μας κατά τη διάρκεια των πρόσφατων τουρκικών προκλήσεων, αλλά και γιατί υπάρχει ταύτιση απόψεων με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε πολλά μείζονος σημασίας ζητήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προσήλωση αμφοτέρων στις μεταρρυθμίσεις και στην ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.

Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι στη διάρκεια της θητείας Μακρόν υπογράφηκαν η διμερής συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής και οι συμφωνίες για την προμήθεια υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών και φρεγατών, που αναβάθμισαν σε μεγάλο βαθμό την επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Ταυτόχρονα η νίκη Μακρόν είναι και ένα μήνυμα προς τη Ρωσία και προσωπικά προς τον Πρόεδρο Πούτιν, ο οποίος έχει αιματοκυλήσει την Ουκρανία, προκαλώντας την μεγαλύτερη πολεμική σύρραξη και το μαζικότερο προσφυγικό ρεύμα στην Ευρώπη από την εποχή του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Όμως σε καμία περίπτωση η ανακούφιση από την εκλογή Μακρόν δεν μπορεί να υποβαθμίσει την εύλογη ανησυχία που προκαλεί η εκλογική άνοδος της ακροδεξιάς στη Γαλλία.

Από το 18% το 2002, όταν για πρώτη φορά πέρασε στο δεύτερο γύρο ακροδεξιός υποψήφιος, ο Ζαν Μαρί Λεπέν πατέρας της Μαρίν Λεπέν, ανέβηκε στο 34% το 2017 για να φθάσει στο 41,5% σήμερα.

Όταν η Μαρίν Λεπέν, μία ακροδεξιά πολιτικός που αμφισβητεί ευθέως τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, λαμβάνει αυτά τα ποσοστά και μάλιστα σε μια χώρα με δημοκρατική παράδοση, είναι ένα καμπανάκι για όλη την Ευρώπη.

Η εκλογική άνοδος ακραίων και λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη ήταν ένα φαινόμενο που είχε αποδοθεί κατά την προηγούμενη δεκαετία στην οικονομική και τη μεταναστευτική κρίση.

Όμως το νέο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από τις συνέπειες της πανδημίας,, την εκτόξευση του πληθωρισμού και την ενεργειακή κρίση, δημιουργεί εκ νέου πρόσφορο έδαφος για ακραίες φωνές.

Ο εύλογος προβληματισμός είναι εάν η ακροδεξιά ήρθε για να μείνει ή εάν η εκλογική της άνοδος θα είναι παροδική. Η απάντηση θα εξαρτηθεί από την αντίδραση της Ευρώπης.

Την περασμένη δεκαετία σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και ιδίως στην Ελλάδα διαπιστώσαμε ότι τα οικονομικά προβλήματα είναι αυτά που εκτρέφουν τα άκρα και μπορούν να οδηγήσουν σε βαθιά πολιτική κρίση. Έχοντας αυτήν την εμπειρία η Ενωμένη Ευρώπη οφείλει να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά απέναντι στις μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις.

Όταν καραδοκεί ο λαϊκισμός, η κοινή και δυναμική ευρωπαϊκή απάντηση απέναντι στα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησαν οι επάλληλες κρίσεις των τελευταίων ετών είναι η μόνη λύση, γιατί εάν η Ευρώπη δεν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, θα ρίξει νερό στο μύλο του λαϊκισμού με απρόβλεπτες συνέπειες.

*Η Ελίζα Βόζεμπεργκ είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ

Διαβάστε επίσης

Ανήκουμε στη Δύση!

Μητσοτάκης – Τσίπρας γιατί δεν τολμούν ένα debate τύπου Γαλλίας;

Το ΝΑΤΟ μέσα στην Ουκρανία

Keywords
Τυχαία Θέματα