Το μήνυμα του Μητσοτάκη προς τους πολίτες: Είμαστε εδώ για εσάς

Αν υπάρχει ένα επίθετο το οποίο θα ταίριαζε «γάντι» στη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού, με την οποία άνοιξε η αυλαία της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, αυτό δεν είναι άλλο από το «καθησυχαστικός».

Το μήνυμα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι θέλησε να στείλει προς τους πολίτες, ενόψει της νέας κυβερνητικής θητείας ήταν ότι η κυβέρνηση, όπως έκανε και κατά την προηγούμενη τετραετία, θα είναι εδώ για να στηρίξει τους πολίτες, μπροστά στα προβλήματα που τους ταλανίζουν, αλλά

και να εκσυγχρονίσει και να κάνει πιο… φιλικό προς το χρήστη το κράτος, καταπολεμώντας δυσλειτουργίες και αυτό που ο ίδιος στο παρελθόν έχει αποκαλέσει «βαθύ κράτος».

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο πρωθυπουργός, σε αναρτήσεις του στα social media, μετά το τέλος της ομιλίας του, υπογράμμισε ότι «οι πολίτες σήμερα περιμένουν τολμηρά βήματα σε ένα μέλλον που δεν μπορεί να περιμένει. Ώστε μαζί να ξεκινήσουμε το ταξίδι προς την αισιόδοξη Ελλάδα του 2030. Με όραμα, με σχέδιο και πολλή δουλειά. Το θέλουμε, το μπορούμε και θα το κάνουμε», ενώ στο επίκεντρο της ομιλίας του βρέθηκαν μέτρα που αποτελούν ελαφρύνσεις για τους πολίτες.

Έτσι, ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, με οριζόντιες αυξήσεις σε όλους τους υπαλλήλους ύστερα από 15 χρόνια, την επέκταση του Market Pass για τους επόμενους μήνες, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για τα ασφαλισμένα από φυσικές καταστροφές ακίνητα, πρόσθετη έκπτωση φόρου κατά 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά, συνέχιση της εφάπαξ ενίσχυσης, στο τέλος του 2023, όσων συνεχίζουν να πλήττονται από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου, αυξήσεις συντάξεων άνω του 3% το 2024, και κατάργηση του «πέναλτι» του 30% για όσους συνταξιούχους εργάζονται .

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός – ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε αναγγείλει την επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» ως το τέλος του έτους – έστειλε και το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε νέα μέτρα αν αυτό κριθεί απαραίτητο, κάνοντας λόγο για «μείωση των ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων, αλλά και στοχευμένες πρωτοβουλίες, όποτε χρειάζεται, που θα απαντούν σε έκτακτες δυσκολίες», δήλωση που έρχεται να απαντήσει στη ντιρεκτίβα της Κομισιόν για τέλος των οριζοντίων μέτρων ελάφρυνσης μέχρι το τέλος του 2023.

Ταυτόχρονα, έστειλε μήνυμα και προς τους επιχειρηματίες, λέγοντας ότι «ακούμε τους επιχειρηματίες να λένε ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους. Τους απαντούμε να δώσουν καλύτερους μισθούς και θα βρουν εργαζόμενους. Αυτή είναι η αναγκαία συνθήκη για ισχυρό κοινωνικό κράτος», ενώ για το ζήτημα της φοροδιαφυγής σημείωσε με νόημα ότι «προειδοποιώ όσους έχουν βολευτεί πίσω από μια στρεβλή πραγματικότητα, που επιμερίζει άδικα τα βάρη στις πλάτες όλων όσοι δεν μπορούν να κρύψουν εισοδήματά τους: η κυβέρνηση έχει και τη βούληση και τη νομιμοποίηση να σας εντοπίσει και να σας κάνει να πληρώσετε τους φόρους που σας αναλογούν».

Απευθυνόμενος, δε, στο πιο συντηρητικό κοινό, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο ζήτημα της άμυνας της χώρας, λέγοντας ότι συνεχίζεται το πρόγραμμα των αμυντικών εξοπλισμών με 24 μαχητικά Rafale, αναβάθμιση 83 F-16 σε «Viper», απόκτηση 3 φρεγατών Belharra, αλλά και προμήθεια των ελληνικών F-35, ενώ επανέλαβε ότι «είτε αρέσει σε κάποιους είτε δεν αρέσει, ο φράχτης στον Έβρο ολοκληρώνεται μέχρι το 2025» και δεσμεύτηκε ότι «θα εξακολουθούμε να ενισχύουμε το Λιμενικό μας με μέσα και με ανθρώπινους πόρους, έτσι ώστε να μπορεί να κάνει τη δύσκολη δουλειά που του έχουμε αναθέσει: να προστατεύει τα σύνορά μας, σώζοντας ταυτόχρονα ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «ο στόχος μας είναι παραπάνω από καθαρός: στο τέλος της τετραετίας, το 2027, στηριγμένοι στα σημερινά ισχυρά θεμέλια, να έχουμε οικοδομήσει μία Ελλάδα όπου οι ατομικές φιλοδοξίες της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα θα συμβαδίζουν με τη συλλογική πρόοδο, η οικονομική ελευθερία θα συναντά την αλληλεγγύη. Μία πατρίδα που δεν θα είναι μόνο ισχυρή οικονομικά, ενωμένη κοινωνικά και θωρακισμένη αμυντικά. Μία πατρίδα που θα είναι βιώσιμη περιβαλλοντικά και αναγεννημένη πολιτιστικά». Μένει να φανεί τι από αυτά θα ισχύει στο τέλος της τετραετίας, όταν θα «γίνει ταμείο».

Διαβάστε επίσης:

Παραλήρημα Στίγκα: Τι είναι φασισμός και τι Δημοκρατία, αναρωτιέται ο πρόεδρος των Σπαρτιατών

Κουτσούμπας: Ούτε στάση αναμονής, ούτε περίοδος χάριτος, έρχονται αγώνες

ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε η Πόπη Τσαπανίδου, «αγνοούνταν» μετά την αποχώρηση Τσίπρα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκη, Είμαστε,mitsotaki, eimaste