Το παζάρι του Ερντογάν με το ΝΑΤO για Σουηδία και Φινλανδία – Τα ανταλλάγματα που ζητά (Video)

«Η Τουρκία στο τέλος θα συμβιβαστεί και θα καλωσορίσει την Φινλανδία και την Σουηδία ως νέα μέλη» του ΝΑΤΟ δηλώνει με βεβαιότητα η Στέφανι Μπαμπστ, πρώην αναπληρώτρια βοηθός Γενική Γραμματέας της Συμμαχίας, με αρμοδιότητα διπλωματικά θέματα και αναλύτρια του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ηγεσίας.

«Στο μεταξύ (οι Τούρκοι) θα προσπαθήσουν να κάνουν παζάρια στις διαπραγματεύσεις για να εξασφαλίσουν ανταλλάγματα», προσθέτει η κυρία Μπαμπστ, μιλώντας στο

 Al Jazeera. Το πλαίσιο που περιγράφει ταιριάζει «γάντι» στην τουρκική τακτική: Πρώτα λέμε «όχι», μετά κάνουμε τους δύσκολους, βάζουμε στο τραπέζι όσα περισσότερα θέματα θέλουμε να εξασφαλίσουμε και στο τέλος δείχνουμε καλή θέληση.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει κατηγορηματικά αντίθετος στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, απορρίπτοντας μάλιστα και την πρόταση που έκαναν οι δύο χώρες να στείλουν εκπροσώπους στην Άγκυρα για να συζητήσουν το θέμα.

«Δεν θα πούμε ΄ ναι ΄ σε αυτές τις χώρες που εφαρμόζουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας», λέει ο Ερντογάν, βάζοντας στο τραπέζι το πρώτο θέμα διαπραγμάτευσης. Που δεν είναι άλλο από το πάγωμα πωλήσεων όπλων στην Τουρκία, που αποφάσισε το 2019 η Σουηδία με αφορμή την εισβολή τουρκικών δυνάμεων στο συριακό έδαφος.

Η Τουρκία κατηγορεί επίσης την Φινλανδία και την Σουηδία ότι φιλοξενούν «τρομοκρατικές ομάδες», μεταξύ των οποίων το κουρδικό ΡΚΚ. «Καμία από τις δύο χώρες δεν έχει ξεκάθαρη στάση απέναντι στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Πώς μπορούμε να τις εμπιστευτούμε;» λέει ο Ερντογάν, βάζοντας και το δεύτερο θέμα στο τραπέζι: τον περιορισμό δράσης των Κούρδων στις δύο χώρες. Η Τουρκία έχει ζητήσει την έκδοση 33 ατόμων, που τα κατηγορεί για τρομοκρατική δράση, αλλά δεν πήρε καμία απάντηση από την Φινλανδία και την Σουηδία. Τώρα επανέρχεται.

Αν μπουν οι δύο χώρες στο ΝΑΤΟ «τότε η Συμμαχία θα γίνει ένα μέρος όπου συγκεντρώνονται εκπρόσωποι τρομοκρατικών οργανώσεων», κατά την λογική του Τούρκου προέδρου.

Το μήνυμα Στόλτεμπεργκ προς όλες τις πλευρές

Η Τουρκία είναι πολύτιμο μέλος του ΝΑΤΟ και πρέπει να ακούσουμε τις ανησυχίες της, δήλωσε χθες ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, δίνοντας ένα σαφές μήνυμα προς όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές για το τι θέλει η Συμμαχία.

Η δήλωση του Γιανς  Στόλτεμπεργκ έγινε μετά την συνάντηση με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Τσαβούσογλου και ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν κατέστησε αμέσως σαφές ότι η Τουρκία δεν κλείνει τις πόρτες του ΝΑΤΟ στην Σουηδία και την Φινλανδία, αλλά θέλει να ικανοποιηθούν τα αιτήματά της ως προς την δράση των Κούρδων.

Spoke with Foreign Minister @MevlutCavusoglu about the decisions by our closest partners #Finland & #Sweden to apply for #NATO membership. #Turkey is a valued Ally & any security concerns need to be addressed. We must stand together at this historic moment.

— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) May 16, 2022

Η Σουηδία έσπευσε να δείξει καλές προθέσεις έναντι της Άγκυρας, ανακοινώνοντας ότι υπήρξαν επαφές με το ΡΚΚ στην Στοκχόλμη, το Σαββατοκύριακο.

Στην Φινλανδία, ο υπουργός Εξωτερικών, Πέκα Χααβίστο εξέφρασε την έκπληξή του για την στάση της Τουρκίας, αλλά πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του δεν ενδιαφέρεται «να παζαρέψει» με τον κύριο Ερντογάν.

Ο μεγάλος στόχος της Τουρκίας- το παζάρι στην Ουάσινγκτον

Είναι όμως μόνο το ΡΚΚ και οι πωλήσεις όπλων από την Σουηδία που απασχολούν την Άγκυρα; Προφανώς όχι. Η Τουρκία αρχίζει από τα εύκολα για να ζητήσει τα πιο δύσκολα.

Το τουρκικό παζάρι θα γίνει με τους Αμερικανούς.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα μπουν στο ΝΑΤΟ παρά τις τουρκικές αντιρρήσεις. Το θέμα θα κυριαρχήσει στις συνομιλίες που θα έχει ο κύριος Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του, στην Ουάσινγκτον, αύριο Τετάρτη. Έχοντας ενθαρρύνει τις δύο χώρες να ζητήσουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Ουάσινγκτον δεν θα ήθελε να τις αφήσει στα κρύα του λουτρού και μάλιστα στο παρά πέντε.

Κάτι θα δώσει η Ουάσινγκτον στην Τουρκία, βεβαίως. Όπως τον εκσυγχρονισμό της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και κάποιου είδους κατανόηση για το θέμα των ρωσικών πυραύλων S400 που έχει η Τουρκία.

Εξάλλου ο Τσαβούσογλου πριν από ένα μήνα, όταν ανακοίνωσε ότι στις 18 Μαΐου θα συναντηθεί με τον Μπλίνκεν στην Ουάσινγκτον, είπε ότι θα συζητήσουν το τουρκικό αίτημα για την αγορά F 16 και συστημάτων εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών παλαιότερης τεχνολογίας, καλωσορίζοντας και την επιστολή της κυβέρνησης Μπάιντεν στο Κογκρέσο, στην οποία αναφέρθηκε ότι η πώληση σύγχρονων αεροσκαφών στην Άγκυρα εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα.

Διαβάστε επίσης

Σουηδία: Υπέγραψε και επίσημα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ (Photos)

Τουρκικός Τύπος για επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο: Η Ελλάδα είναι 51η πολιτεία των ΗΠΑ (Video)

Μαριούπολη: Εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιωτικοί εγκατέλειψαν το Azovstal (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα