Το πιο δημοφιλές ποτό του καλοκαιριού, δεν ήταν παρά ένα φάρμακο ενάντια σε μια σοβαρή ασθένεια

Στις μέρες μας, όταν σκεφτόμαστε τζιν και τόνικ, αυτό που μας έρχεται στο νου είναι ένα ελαφρύ καλοκαιρινό ποτό και λίγοι από εμάς γνωρίζουν ότι η καριέρα του δεν ξεκίνησε ως αλκοολούχο ποτό, αλλά σαν φάρμακο για να αποτρέψει από μια πολύ σοβαρή ασθένεια.

Η ελονοσία είναι μια τροπική ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια και εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να είναι πολύ διαδεδομένη. Τα κρούσματα ετησίως είναι περισσότερα από 500 εκατομμύρια και υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν από ελονοσία

κάθε χρόνο. Και ενώ τώρα πια υπάρχει εμβόλιο και φάρμακο εναντίον της ασθένειας, για πολύ καιρό η μόνη θεραπεία ήταν η κινίνη που λαμβανόταν από το φλοιό του δέντρου της κιγχόνης (ένα αειθαλές δέντρο που σχετίζεται με την κινίνη). Η συγκεκριμένη ουσία έχει ισχυρή αντιπυρετική δράση και αναστέλλει την περαιτέρω αναπαραγωγή των παρασίτων που προκαλούν ελονοσία. 

Οι Ισπανοί ευγενείς που ταξίδευαν στη Νότια Αμερική, μολύνονταν συχνά από ελονοσία και έρχονταν αντιμέτωποι με τη σκόνη κινίνης που έφτιαχναν οι ντόπιοι, την οποία μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να θεραπεύσουν την ασθένεια. Αυτοί εισήγαγαν την κινίνη στην Ευρώπη όπου εκεί πειραματίστηκαν πολύ με το φλοιό του δέντρου και κατάφεραν να εξάγουν αυτό το αλκαλοειδές, λαμβάνοντας έτσι καθαρή φαρμακευτική ουσία. Δεδομένου ότι η γεύση της κινίνης είναι τρομερά πικρή, από την αρχή προσπάθησαν να την αρωματίσουν και να την γλυκάνουν με ζάχαρη. Έτσι γεννήθηκε το τόνικ ή «τονωτικό νερό» στα αγγλικά, δηλαδή το νερό που ενδυναμώνει. 

Οι Βρετανοί άρχισαν να πίνουν το τόνικ όχι για αναψυκτικό, αλλά για πρόληψη, στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, αφού η βρετανική κυβέρνηση κατέλαβε την Ινδία. Οι Άγγλοι ανακάλυψαν ότι η κινίνη όχι μόνο μπορεί να θεραπεύσει αλλά και να αποτρέψει από την ελονοσία. Έτσι το τόνικ έγινε όλο και πιο δημοφιλές στην Ινδία και ήταν μόνο ένα βήμα για τους Άγγλους να αναμείξουν το αγαπημένο τους ποτό, το τζιν, στο τόνικ, το οποίο θα μπορούσε να εξουδετερώσει ακόμη περισσότερο την πικρή γεύση της κινίνης. Για μεγάλο χρονικό διάστημα έπιναν το τονωτικό ως αντίδοτο στην ελονοσία, χωρίς ουσιαστικά να έχουν ιδέα τι προκάλεσε την ίδια την ασθένεια. Μόλις στις αρχές του 20ου αιώνα συνειδητοποίησαν ότι η ελονοσία είναι μια ασθένεια που προκαλείται από μονοκύτταρα παράσιτα που μεταδίδονται από τα κουνούπια.

Τα σημερινά τονωτικά περιέχουν επίσης κινίνη, αλλά σε τόσο μικρές ποσότητες που δεν μπορεί πλέον να θεωρηθεί φάρμακο. Το τζιν τόνικ έχει γίνει πλέον ένα από τα πιο δημοφιλή κοκτέιλ, που μπορεί να δροσίσει και να προσφέρει ανακούφιση ειδικά το καλοκαίρι, στην υψηλή θερμοκρασία. Το ποτό έχει άπειρους θαυμαστές και οι δυνατότητες πειραματισμού με άλλες γεύσεις και αρώματα είναι απεριόριστες. 

Συνταγή για κοκτέιλ Gin and Tonic

Συστατικά

50 ml London Dry gin

120 ml Tonic Water

Σερβίρεται σε: ποτήρι ψηλό Collins

Γαρνίρεται με: μια σφήνα από λάιμ

Προσθέστε τα συστατικά σε ένα ψηλό ποτήρι που έχετε γεμίσει με πάγο, αναδεύστε ελαφρά, διακοσμήστε με ένα κομμάτι λάιμ και σερβίρετε το κοκτέιλ χωρίς καλαμάκι.

Διαβάστε επίσης:

Πίτσα Καπρέζε, από το νησί του Κάπρι

Κορνέ από το παρελθόν, από σφολιάτα, με γέμιση κρέμα πορτοκάλι

Ρεβίθια μελωμένα στο φούρνο, με λαχανικά και μπαχαρικά

Keywords
Τυχαία Θέματα
Το πιο δημοφιλές ποτό του καλοκαιριού,δεν ήταν παρά ένα φάρμακο ενάντια σε μια σοβαρή ασθένεια