Το πιθανό Brexit θα «ξηλώσει» το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι μία πιθανή έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα ντόμινο ανόδου στα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα της Ευρώπης. Απαντώντας σε ερώτηση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel εάν μετά την πιθανή έξοδο της Βρετανίας θα ακολουθήσουν και άλλα κράτη μέλη, είπε ότι δεν μπορείς να αποκλείσεις τίποτα, δεν ξέρεις για παράδειγμα πως θα αντιδράσει η Ολλανδία που έχει παραδοσιακά ισχυρές σχέσεις με τη Βρετανία.

Δεν υπάρχει καμία

αμφιβολία ότι ο ευρωσκεπτικισμός είναι σε άνοδο στην Ευρώπη, γράφει ο Guardian, και το ενδεχόμενο Brexit θα ενισχύσει τους λαϊκιστές και τα κόμματα που στρέφονται κατά των Βρυξελλών σε όλη την Ευρώπη, ενισχύοντας την πιθανότητα για διάσπαση και είναι πιθανό να οδηγήσει σε ξήλωμα της δομής της ΕΕ.

Μία έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, από το ερευνητικό κέντρο Pew Research Center που εδρεύει στην Ουάσιγκτον έδειξε ότι η στήριξη των πολιτών στην ΕΕ έχει πέσει ραγδαία στα κράτη μέλη τον περασμένο χρόνο.

Η έρευνα σε 10 μεγάλες χώρες της ΕΕ έδειξε ότι υπάρχει ισχυρή υποστήριξη στην παραμονή της Βρετανίας με το 70% των ερωτηθέντων να χαρακτηρίζουν κακή εξέλιξη το πιθανό Brexit. Αλλά το ποσοστό των Ευρωπαίων που έχουν θετική άποψη για την ΕΕ έχει βυθιστεί και η σημαντικότερη αιτία είναι η προσφυγική και η οικονομική κρίση.

Μόνο το 38% των Γάλλων έχει θετική άποψη για την ΕΕ ένα ποσοστό που έπεσε κατά 17 μονάδες σε σχέση με την περσινή χρονιά. Στην Ισπανία το ίδιο ποσοστό μειώθηκε κατά 16 μονάδες και βρίσκεται στο 47%, στη Γερμανία έπεσε κατά 7 μονάδες και είναι στο 50%, και στη Βρετανία έπεσε κατά 7 μονάδες και σήμερα είναι στο 44%. Οι χώρες που στηρίζουν περισσότερο την ΕΕ είναι η Πολωνία με 72% και η Ουγγαρία με 61%.

Ένα Brexit, είναι πιθανό να οδηγήσει σε πιο πιεστικά αιτήματα για δημοψηφίσματα σχετικά με την ΕΕ, στη Σουηδία, τη Δανία και την Ολλανδία και δημιουργεί ζητήματα και στις γαλλικές εκλογές του επόμενου χρόνου που είναι δύσκολο για την αδύναμη κυβέρνηση να τα αγνοήσει.

Οι αναλυτές, αναφέρουν ότι είναι ακόμη νωρίς να προβλεφθεί εάν τελικά θα γίνουν δημοψηφίσματα σε κάποιες ή σε όλες αυτές τις χώρες αλλά εάν γίνουν το ερώτημα αναγκαστικά θα είναι εάν οι πολίτες θέλουν να παραμείνουν ή να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πιο πιθανό είναι να απαιτηθεί από τους πολίτες η αλλαγή των όρων συμμετοχής στην ΕΕ κάτι που θα δυσκολέψει πολύ την λειτουργικότητα της Ένωσης και μπορεί να οδηγήσει σε μία πιο «μεταβλητή γεωμετρία» με μία ομάδα χωρών στον πυρήνα και δορυφορικά μέλη.

Ο Geert Wilders από το Ολλανδικό αντιευρωπαϊκό κόμμα που οι δημοσκοπήσεις του δίνουν μεγάλη δύναμη στο κοινοβούλιο με 42 από τις 150 έδρες στις εκλογές που θα γίνουν τον επόμενο χρόνο, είπε ότι το Brexit θα διευκολύνει τις υπόλοιπες χώρες να κάνουν το ίδιο.

Στη Σκανδιναβία, το Κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, που έχει στα χέρια του την πολιτική ισορροπία της Στοκχόλμης, είναι τυπικά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, αλλά έχουν δηλώσει ότι η σημερινή Ένωση δεν αυτή για την οποία ψήφισαν οι Σουηδοί και πρόσθεσαν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να περιορίσουν την επιρροή της ΕΕ.

Η επικεφαλής του κόμματος των πολιτών της Δανίας, που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της χώρας έχει πει ότι ελπίζει η Βρετανία να παραμείνει στην Ευρώπη, αλλά μόνο ως ευκαιρία για να διαπραγματευθεί η χώρα της τη σχέση με την ΕΕ.

Και στη Γαλλία το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν , που μπορεί να βρεθεί στη δεύτερη θέση στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2017, έχει επανειλημμένα τονίσει ότι θα διαπραγματευθεί τους όρους συμμετοχής στην ΕΕ και θα διενεργήσει δημοψήφισμα.

Η Λεπέν έχει χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα στην Βρετανία ως σημείο κλειδί στην Ευρωπαϊκή Ιστορία και έχει υποστηρίξει ότι κάθε κράτος-μέλος θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει εάν θα φύγει ή εάν θα μείνει.

Ακόμη και στη Γερμανία, το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία, η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας, έχει υποστηρίξει ότι το Brexit θα δώσει την ευκαιρία να πιεστεί η ΕΕ για αλλαγές. Το κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας, το οποίο έφτασε μία ανάσα από τη νίκη στις προεδρικές εκλογές θέλει επίσης αναδιαπραγμάτευση της σχέσης με την ΕΕ.

Η δηλητηριώδης συζήτηση κατά της Ευρώπης σε κάποιες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και κυρίως στην Ουγγαρία και την Πολωνία, είναι κυρίως για εσωτερική κατανάλωση. Το να αντιστέκονται στην Ευρώπη θεωρούν ότι μπορεί να ενισχύει την λαϊκίστικη απήχησή τους αλλά η συμμετοχή τους, φέρνει τόσα πλεονεκτήματα που είναι δύσκολο να σκεφτούν σοβαρά το ενδεχόμενο εξόδου.

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

Βρετανίαδημοψήφισμα ΒρετανίαBrexitΕΕδιάλυση ΕΕHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα