Το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης: Τα προεκλογικά μέτρα και το «market pass»

Μια μικρή αλλαγή στη σειρά των δύο πρώτων νομοσχεδίων που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή προανήγγειλε κατά την ομιλία του στην έναρξη της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν θα είναι ο νόμος για το… update του Επιτελικού Κράτους, αλλά το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυρίως για τα οικονομικά ζητήματα, καθώς στη

διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποστηρίξει ότι τα μέτρα αυτά δεν αποτυπώνονται σε κάποιο από τα κείμενα που έστειλε στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ακριβώς αυτό το χαρακτηριστικό, καθώς έκανε λόγο για «ένα νομοσχέδιο στο οποίο θα αποτυπώνονται πολλές από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, απαντώντας έτσι και σε κάποιες αμφιβολίες οι οποίες είχαν εκφραστεί από την αντιπολίτευση κατά πόσο θα είμαστε συνεπείς στην υλοποίηση των προεκλογικών μας εξαγγελιών».

Το νομοσχέδιο αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες να τεθεί την ερχόμενη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση και θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα άμεσης εφαρμογής από την κυβέρνηση, όπως η παράταση του «market pass» για κάποιους μήνες, αλλά και τα βασικά μέτρα που θα εφαρμοστούν από το 2024 και εντεύθεν (νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες που έχουν παιδιά, αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αύξηση της οικογενειακής παροχής για τους δημοσίους υπαλλήλους).

Στο ίδιο νομοσχέδιο, λένε οι πληροφορίες, θα περιλαμβάνονται και μέτρα όπως το «Youth Pass», η απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, αλλά και επίδομα που αναμένεται ναι κινηθεί γύρω από τα 250 ευρώ τον Δεκέμβριο σε χαμηλοσυνταξιούχους με προσωπική διαφορά, καθώς και η κατάργηση της οριζόντιας παρακράτησης 30% για όσους συνταξιούχους συνεχίζουν να εργάζονται, ενώ εκτιμάται ότι θα περιληφθεί και η πρόβλεψη για αύξηση των συντάξεων από 1/1/2024 κατά τουλάχιστον 3%.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κόστος αυτών των παρεμβάσεων θα κινείται γύρω στο ένα δις. ευρώ το χρόνο, ενώ, όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, η κυβέρνηση θα ελέγχει διαρκώς τον υπάρχοντα δημοσιονομικό χώρο για «στοχευμένες πρωτοβουλίες, όποτε χρειάζεται, που θα απαντούν σε έκτακτες δυσκολίες». Το νομοσχέδιο αυτό αναμένεται να είναι και μια πρώτη «δοκιμή των νερών» στη Βουλή, υπό την έννοια ότι θα φανεί σε κάποιο βαθμό πώς θα αντιμετωπίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Διαβάστε επίσης:

ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Μπαράζ πληρωμών με επιδόματα και παροχές – Ποιοι πάνε ταμείο μέχρι την Παρασκευή

Γιατί επιστρέφουν στο φυσικό αέριο οι καταναλωτές – Τι λένε τα στοιχεία για την Αττική

ΑΑΔΕ στους μεγαλοοφειλέτες: «Ρυθμίστε στα χρέη σας ή βγαίνετε στα μανταλάκια»

Keywords
Τυχαία Θέματα