«Το σύμφωνο της ΕΕ για τη μετανάστευση είναι νεκρό» – Πανηγυρίζει η ευρωπαϊκή ακροδεξιά

Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας του ευρωκοινοβουλίου, Πατριώτες για την Ευρώπη, κήρυξε νεκρό το σύμφωνο μετανάστευσης της ΕΕ, μιλώντας στο Euronews την παραμονή της πρώτης συγκέντρωσης των ηγετών της ακροδεξιάς ομάδας ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης. 

Η ανταλλαγή απόψεων πριν από τη σύνοδο κορυφής είναι ένα τακτικό ραντεβού για τις περισσότερες πολιτικές οικογένειες και θα περιλαμβάνει τα «βαριά χαρτιά» της ομάδας, όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν από το Fidesz, ο Ζορντάν Μπαρντελά και η Μαρίν Λεπέν από την Εθνική Συσπείρωση της Γαλλίας,

ο Ιταλός αναπληρωτής πρωθυπουργός και ο γραμματέας της Lega, Ματέο Σαλβίνι και ο Γκέερτ Βίλντερς, πρόεδρος του ολλανδικού κόμματος για την ελευθερία.

Οι ηγέτες θα συναντηθούν στο κέντρο των Βρυξελλών στο Maison de Hongrie, ένα κτίριο του 18ου αιώνα στο οποίο στεγαζόταν προηγουμένως ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, αλλά αγοράστηκε και ανακατασκευάστηκε από την ουγγρική κυβέρνηση το 2021.

«Το σύμφωνο για τη μετανάστευση είναι νεκρό»

«Το κύριο θέμα της συνάντησης θα είναι η μετανάστευση και ο τρόπος με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντιμετωπίζει τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες», δήλωσε στο Euronews ο Βέλγος ευρωβουλευτής Gerolf Annemans.

Επισήμανε τη Γερμανία, την Ουγγαρία και την Πολωνία ως τις χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα από τα μεταναστευτικά ρεύματα.

Οι Πατριώτες επέκριναν έντονα το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, μια σημαντική μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ  που συμφωνήθηκε τον Μάιο αν και δεν έχει τεθεί σε ισχύ ακόμη, η οποία περιλαμβάνει πρόβλεψη για ανακατανομή των αιτούντων άσυλο μεταξύ των χωρών της ΕΕ. 

«Το σύμφωνο μετανάστευσης που η Ευρωπαϊκή Ένωση πίστευε ότι θα μπορούσε να επιβληθεί στα κράτη μέλη ακριβώς πριν από τις εκλογές καταρρέει», δήλωσε ο Annemans.

«Η μετανάστευση ήταν ένα σημαντικό ζήτημα στην προεκλογική εκστρατεία. Και τα αποτελέσματα των κομμάτων των Πατριωτών δείχνουν ότι το σύμφωνο, όπως σχεδιάστηκε από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και άλλους, είναι νεκρό».

Ο πρόεδρος των Πατριωτών είπε ότι οραματίζεται «μια νέα εποχή για τη μετανάστευση», προσθέτοντας: «Αυτό είναι το θέμα που θέλουμε να βάλουμε σε αυτό το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και περιμένω από το Συμβούλιο να το παραδεχτεί».

Η μετανάστευση μήλο της έριδος στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ

Η μετανάστευση είναι ένα από τα βασικά ζητήματα στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συγκεντρώνει τους ηγέτες των 27 ΕΕ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα επικεντρωθούν ιδιαίτερα στην εξωτερική δράση, την ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την αύξηση και την επιτάχυνση των επιστροφών μεταναστών και την καταπολέμηση της οπλοφορίας μεταναστών, της εμπορίας ανθρώπων και της λαθρεμπορίας.

Μια επιστολή που απέστειλε στους ηγέτες η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε δέκα πιθανά μελλοντικά σημεία δράσης της ΕΕ για τη μετανάστευση, συμπεριλαμβανομένων πολλών που αντικατοπτρίζουν την ατζέντα των Πατριωτών, όπως η οικοδόμηση εταιρικών σχέσεων με τρίτες χώρες εκτός ΕΕ, η προώθηση των λεγόμενων «επιστροφών μεταναστών», η αντιμετώπιση υβριδικών απειλών και ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα της ΕΕ».

Η επιστολή άνοιξε επίσης το δρόμο για «καινοτόμους τρόπους αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης», ιδίως με την «ανάπτυξη κόμβων επιστροφής εκτός ΕΕ» και «άντληση διδαγμάτων από τις λειτουργίες του πρωτοκόλλου Ιταλίας-Αλβανίας», ένα αμφιλεγόμενο σύστημα που ξεκίνησε πρόσφατα, στο οποίο εκατοντάδες αιτήματα ασύλου θα αξιολογηθούν από τις ιταλικές αρχές σε κέντρο που εδρεύει στην αλβανική επικράτεια. 

Αυτό υποδηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται έτοιμη να κλίνει προς μια προσέγγιση που ευνοείται από την ουγγρική κυβέρνηση και άλλες ακροδεξιές δυνάμεις, όπως υπογράμμισε ο Ορμπάν κατά τη διάρκεια των δηλώσεων ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα.

Αλλά η επιστολή της φον ντερ Λάιεν έδινε επίσης προτεραιότητα στην «εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση», μια συμφωνία στην οποία αντιτίθενται οι Πατριώτες, και από την οποία οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Ολλανδίας επιδίωξαν μια εξαίρεση για να αποφύγουν την εφαρμογή.

Η Πολωνία είναι επίσης κατά των νέων κανόνων, κατά των οποίων ψήφισε τον περασμένο Μάιο. Οι Ούγγροι και οι Πολωνοί θέλουν να συζητήσουν θέματα μετανάστευσης με άλλους ηγέτες, αλλά θα προσπαθήσουν να διαγράψουν οποιαδήποτε αναφορά στο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της EUCO, ανέφεραν πηγές της ΕΕ στο Euronews.

«Πολιτικά [το Σύμφωνο] έχει πεθάνει και γι’ αυτό πρέπει να είναι όλη αυτή η συζήτηση», είπε ο Gerolf Annemans.

«Η ιδέα μας είναι να συνδέσουμε τις συνεδριάσεις των Πατριωτών με τις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είναι καλό που θα το συνδέσουμε με τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ακολουθήσουμε στενά την ατζέντα του Συμβουλίου συνεδριάζοντας πριν από τη σύνοδο κορυφής», είπε.

Στους Πατριώτες περιλαμβάνονται 11 εθνικά κόμματα από 11 κράτη μέλη της Ε.Ε. Η κοινοβουλευτική του ομάδα, Πατριώτες για την Ευρώπη, είναι η τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρωκοινοβούλιο, με 86 ευρωβουλευτές και μπορεί να είναι κρίσιμη για τον διορισμό των επόμενων Ευρωπαίων Επιτρόπων.

Διαβάστε επίσης:

Ποιες χώρες προμηθεύουν το Ισραήλ με όπλα;

Η Ιρλανδία «δεν θα περιμένει» την ΕΕ – Θα αναστείλει μονομερώς τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ

Αποστάσεις από ΝΑΤΟ στο «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι – «Δεν μπορούμε να πούμε ότι το στηρίζουμε, θα το ξαναδούμε…»

Keywords
Τυχαία Θέματα
– Πανηγυρίζει,– panigyrizei