Το συνέδριο δεν έφερε... αλλαγή
Επίδειξη δύναμης θα επιχειρήσει να κάνει αυτήν την Κυριακή το ΠΑΣΟΚ σε μια προσπάθεια να δείξει ότι δεν έχει αποβιώσει πολιτικά και διατηρεί επαφή με κοινωνικές δυνάμεις, έστω κι αν συρρικνώθηκε δραματικά στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Οι τρεις υποψήφιοι πρόεδροι, επιχειρώντας να «αφυπνίσουν» και να ξεσηκώσουν τους οργανωμένους οπαδούς και τους εναπομείναντες πολιτικούς φίλους τους, εκτιμούν ότι μπορούν να ξεπεράσουν τους 70.000 οι εκλογείς του νέου προέδρου. Μάλιστα ο Ανδρέας Λοβέρδος
Η προοπτική Βενιζέλου
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν στελέχη που εκτιμούν ότι ο δηκτικός τρόπος πολιτικής διαχείρισης των στελεχών, της κοινωνίας και της διαπραγμάτευσης από τον Ευάγγελο Βενιζέλο είναι αυτός που έδιωξε πολλούς από το ΠΑΣΟΚ.
«Μπορεί να είχε πολιτική αποτελεσματικότητα, να είναι δεινός ρήτορας και να εκτιμά ότι με την ευφυΐα του μπορεί να κατατροπώσει τους πάντες, αλλά δεν κατόρθωσε να συγκινήσει τους ΠΑΣΟΚους ούτε καν με την αποχώρησή του. Δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνεται τη συμμετοχή του στη δραματική συρρίκνωση του κόμματος επί των ημερών του και να κυριαρχεί στον πολιτικό του λόγο η προσωπική του ιστορική δικαίωση από ό,τι η ευθύνη του». Αυτό επισημαίνει στο «Ποντίκι» στέλεχος που συνεργάστηκε κατά καιρούς με τον απερχόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Η ιστορική δικαίωση του Βενιζέλου φαίνεται να είναι το «νούμερο ένα» θέμα της πολιτικής του ατζέντας και γι’ αυτό αναμένεται να πρωταγωνιστεί εντός και εκτός Βουλής. Μάλιστα, όπως είπε και στην τελευταία ομιλία του ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: «Αποχωρώ από τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι από την πολιτική, όχι από τη ευθύνη μου, όχι από τον αγώνα για τη χώρα, όχι από τη σχέση με την Ιστορία. Η υπεράσπιση του έργου των θέσεών μου είναι εθνικό καθήκον αλήθειας και υπερβαίνει κάθε κομματικό καθήκον που έχω εκπληρώσει στο ακέραιο».
Μάλιστα ακούστηκε λίγο ειρωνικός αναφερόμενος στην προοπτική του ΠΑΣΟΚ: «Εύχομαι στην παράταξη να βρει τον δρόμο της, εύχομαι η πατρίδα να μην μπει σε περιπέτειες, εύχομαι όλοι και όλες σας να νιώσετε ότι άξιζε, αξίζει τον κόπο αυτό που κάνουμε». Ο ίδιος πάντως εκτιμά ότι δεν έχει εξαντλήσει το πολιτικό του κεφάλαιο και δεν κρύβει πως νιώθει ότι στο μέλλον θα επιστρέψει δριμύτερος...
Οι διάδοχοι
Αυτό το τελευταίο, ότι «αξίζει τον κόπο» η προσπάθεια, είναι η προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας της Φώφης Γεννηματά, που επιχειρεί να σηματοδοτήσει το ιστορικό και ανθεκτικό στις στροφές της ιστορικής εξέλιξης ΠΑΣΟΚ. Η Φώφη επιχειρεί να εμπεδώσει μια αίσθηση «νέας συλλογικότητας», πολιτικό ζητούμενο στο κόμμα από την ίδρυσή του, θεωρώντας πως ήρθε η εποχή να «αναπνεύσει» το κόμμα και να λήξει η περίοδος που ένας ηγέτης κάλυπτε τα πάντα με τη δράση του αλλά και η σταλινική ανάμνηση ότι η ομιλία του αρχηγού αποτελεί εισήγηση του κόμματος.
Προσπαθεί να διαβεβαιώσει τους πάντες ότι η λογική του προέδρου - αφέντη πέρασε, και η ίδια θα κινηθεί ως «πρώτη μεταξύ ίσων». Συνεργάτες της εκτιμούν ότι είναι η μόνη που μπορεί να λειτουργήσει «αθροιστικά» στον χώρο, αφού δεν έχει με κανέναν συγκρουστεί σε οριακό βαθμό, δεν έχει σκληρό μνημονιακό παρελθόν (στις κυβερνήσεις Παπανδρέου - Παπαδήμου - Σαμαρά είχε δευτερεύοντα ρόλο), ενώ δεν έχει ασκήσει σε σημαντικά πόστα κεντρική εξουσία για να έχει φθαρεί.
Προβάλλει τη δημοτικότητά της και την πρόσβαση που έχει στις μεγάλες ηλικίες και τις γυναίκες, ενώ θεωρεί ότι μπορεί να αφουγκραστεί τον παλμό των νέων. Είναι η μόνη η οποία έχει επαφές με την πλευρά Παπανδρέου και είναι ένας ενδόμυχος φόβος πολλών βενιζελικών το ότι η εκλογή της μπορεί να σημάνει και την επιστροφή του «ασώτου» και των περί αυτόν στο κόμμα. Η ίδια κλείνει τη συζήτηση επιμένοντας ότι είναι άκομψο να αναφέρεται κανείς σε «επάνοδο» του προέδρου και των στελεχών ενός άλλου κόμματος που έχουν κάνει τις επιλογές τους.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι ο υποψήφιος που κινείται πιο κοντά πολιτικά, συναισθηματικά και ιδεολογικά στον Βενιζέλο και μοιάζει να υποστηρίζεται από όλες τις εκσυγχρονιστικές κινήσεις που προσπάθησαν τα τελευταία χρόνια να αναζωογονήσουν το ΠΑΣΟΚ (Ελιά, Κίνηση 58 κ.λπ.).
Η υπεράσπιση της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία πέντε χρόνια, η «ορθή επιλογή» των μνημονίων και ο πολιτικός «μονόδρομος» είναι μερικά από τα στοιχεία που συγκροτούν την πολιτική του ατζέντα. Θεωρεί τον εαυτό του πιο κινητικό και πιο ανοιχτό στην επανασυσπείρωση του χώρου και κάνει λόγο για έναν γρήγορο και ουσιαστικό διάλογο με κόμματα, κινήσεις και πρόσωπα της Κεντροαριστεράς, ώστε να υπάρξει ένα μέτωπο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.
Θεωρεί ότι είναι επιτυχία του το ότι κατόρθωσε να περάσει από το συνέδριο η μετεξέλιξη του τίτλου του κόμματος σε ΠΑΣΟΚ / Δημοκρατική Παράταξη, όπως ήταν στις τελευταίες εκλογές, θεωρώντας ότι με κορμό το κόμμα μπορεί να υπάρξει διεύρυνση και πλαίσιο συνεργασιών με ΔΗΜΑΡ και Ποτάμι. Ο ίδιος δεν αποκλείει την επιστροφή των παπανδρεϊκών στο κόμμα, κλείνοντας όμως την πόρτα (όπως κάνει και ο Βενιζέλος) τόσο στον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου όσο και σε μερικά κορυφαία στελέχη που τον οδήγησαν στη διάσπαση του κόμματος. Υπόσχεται δυναμική αντιπολίτευση και μέχρι τώρα είναι πολύ πιο κινητικός προκειμένου να ενδυναμώσει την υποψηφιότητά του κάνοντας περιοδείες σε όλη την Ελλάδα.
Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, σχεδόν συνομήλικος του Τσίπρα, είναι πιο κοντά απ’ όλους στη λογική της επαναδημιουργίας του ΠΑΣΟΚ απαλλαγμένου από τις σκιές και τα βαρίδια του παρελθόντος. Ήδη από την ομιλία του ζήτησε από τη γενιά της Μεταπολίτευσης, που έχει ευθύνες για την κατάληξη του ΠΑΣΟΚ, να παραμερίσουν, έως και να παροπλιστούν. Παρ’ ότι είναι ο λιγότερο αναγνωρίσιμος από τους τρεις, οι συνεργάτες του θεωρούν ότι υπάρχει πολύς νέος κόσμος πια στο ΠΑΣΟΚ – τηρουμένων των εκλογικών αναλογιών πάντα – που επιθυμούν να αλλάξουν όλα στο κόμμα.
Βασικό του μότο είναι ότι η νέα γενιά στελεχών δεν πρέπει και δεν μπορεί να απολογείται και να αίρει τις αμαρτίες του παρελθόντος. Η υποψηφιότητά του αυτό θέλει να σηματοδοτήσει, ότι δηλαδή ήρθε η ώρα να μπει μια «κόκκινη γραμμή» με το παρελθόν. Προφανώς είναι πιο κοντά σε όσους ζητούν αλλαγή ονόματος, συμβόλων και μια νέα ληξιαρχική πράξη γέννησης του κόμματος, παρ’ ότι μια τέτοια προοπτική κρίθηκε μειοψηφική στο συνέδριο.
«Η επόμενη μέρα είναι μπροστά μας, η παράταξη ή θα καταφέρει να παρακολουθήσει τις εξελίξεις και να μετασχηματιστεί για να εκφράσει τη νέα εποχή ή δεν θα έχει λόγο ύπαρξης» είπε ορθά - κοφτά στο συνέδριο. Με τον αιχμηρό λόγο του ο Κωνσταντινόπουλος θεωρεί ότι μπορεί να είναι το αουτσάιντερ που θα κάνει την έκπληξη. Το βέβαιο είναι ότι θα πρωταγωνιστήσει έτσι κι αλλιώς στις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.
Άλλος έχει τον έλεγχο και άλλος θα προεδρεύει...
Ρυθμιστής των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ πάντως παραμένει ο Νίκος Ανδρουλάκης, απερχόμενος γραμματέας και ευρωβουλευτής. Σε οργανωτικό επίπεδο αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής, αφού κατόρθωσε, με τρεις σκληρές λίστες και κάποιες σε παραλλαγή και μεταβατικές, να εκλέξει στην Κεντρική Επιτροπή περισσότερα από 55 έως 60 πρόσωπα της δικής του επιρροής, η Φώφη Γεννηματά φαίνεται ότι ελέγχει 30 περίπου μέλη της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος 12 με 15 πρόσωπα.
Ο απερχόμενος γραμματέας του κόμματος φαίνεται να ελέγχει το κόμμα, αλλά δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει αν τελικά θα στηρίξει Λοβέρδο ή Κωνσταντινόπουλο, παρ’ ότι όλοι γνωρίζουν ότι η εκλογή από τη βάση δεν είναι διαδικασία εύκολα ελεγχόμενη. Στο παρασκήνιο πάντως βοούν οι πληροφορίες πως Λοβέρδος και Κωνσταντινόπουλος έχουν ήδη κάνει συμφωνία στήριξης αν υπάρξει δεύτερος γύρος και δεν περάσει κάποιος από τους δύο.
Το φαβορί – εξαιτίας κυρίως της δημοτικότητάς της – Φώφη Γεννηματά μοιάζει να μην ασχολείται με το θέμα. Πάντως όλοι στο ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι, αν η διαφορά του πρώτου από τους υπόλοιπους διεκδικητές είναι πολύ μεγάλη, ενδεχομένως να μην υπάρξει δεύτερος γύρος και ο νικητής να αναδειχτεί από την επόμενη Κυριακή.
Στην ψηφοφορία για την Κεντρική Επιτροπή ο Νίκος Σαλαγιάννης, γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, που διεκτραγώδησε την κατάσταση των οικονομικών του κόμματος, φαίνεται ότι τιμήθηκε για τις προσπάθειές του από τους συνέδρους. Δεύτερος αναδείχτηκε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, νέο στέλεχος, επιρροής του Νίκου Ανδρουλάκη, που προαλείφεται και για γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής αν επικρατήσουν Λοβέρδος ή Κωνσταντινόπουλος.
Τρίτος εξελέγη ένας φανατικός υποστηρικτής του Κωνσταντινόπουλου, ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Κατρίνης, και ακολούθησαν ο «βετεράνος» πια υπεύθυνος επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης, ο Γιώργος Βασιλόπουλος, ο γραμματέας Οργανωτικού Λευτέρης Κατσικαρέλης, ο Θανάσης Χειμωνάς, που θέλησε να είναι υποψήφιος αλλά δεν συγκέντρωσε τις 250 υπογραφές συνέδρων και η ώθηση που του έδωσε το συνέδριο ίσως τον κινητοποιήσει σε πιο κεντρικές πολιτικές παρεμβάσεις, όγδοος εξελέγη ο Γιάννης Μανιάτης, τον οποίο προορίζει για γραμματέα του ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά, και τις δύο τελευταίες θέσεις στη δεκάδα συμπληρώνουν ο αυτοδιοικητικός Κώστας Ασκούνης και ο εκ της «Ελιάς» προερχόμενος Παντελής Καψής.
Στην πρώτη εικοσάδα κατόρθωσαν να εκλεγούν ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Μανώλης Όθωνας, που στηρίζουν Γεννηματά, και η στενή συνεργάτιδα και φίλη του Ευάγγελου Βενιζέλου Συλβάνα Ράπτη. Εντύπωση προκαλεί η επίδοση του «ανέστιου» Παύλου Γερουλάνου που εξελέγη εικοστός, ενώ τρεις θέσεις πίσω του εξελέγη η κομματικά δραστήρια Τόνια Αντωνίου.
Πολύ κινητικά στελέχη με προσβάσεις στον κομματικό μηχανισμό, όπως οι Δημήτρης Λιντζέρης, Νάσος Αλευράς, Χρήστος Πρωτόπαπας, πέρασαν μετά την πρώτη πενηντάδα, ενώ η Κατερίνα Μπατζελή, που τελευταία φαίνεται να έχει απολέσει τις εσωκομματικές της σταθερές και αναφορές, μπήκε με την ποσόστωση.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από τη νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή απουσιάζει το όνομα ενός από τα πουλέν του Ευάγγελου Βενιζέλου, του Κυριάκου Πιερρακάκη, όπως και της Αφροδίτης Αλ Σάλεχ. Πάντως, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, η ανανέωση στα πρόσωπα της Κεντρικής Επιτροπής ξεπερνά το 50%, ρίχνοντας και τον μέσο όρο ηλικίας της ηγετικής κομματικής πυραμίδας.
ΠΑΣΟΚσυνέδριοΒενιζέλοςπροεδρίαΓεννηματάΛοβέρδοςΚωνσταντινόπουλοςIssue: 1868 Issue date: 11-06-2015Has video:
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΚΡΗΤΗ: Μπούκαραν με καλάσνικοφ σε ξενοδοχείο - Οι πρώτες στιγμές μετά το Μακελειό [photos]
- Πέθανε δύο φορές και αποκαλύπτει πώς ένιωσε ...
- Πώς θα διώξετε τα μυρμήγκια
- «Τέλος του παιχνιδιού» για τη Χριστίνα
- «Η Ελλάδα διαπραγματεύτηκε με το κεφάλι ψηλά»
- Ενοπλη ληστεία με τρεις τραυματίες σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στην Κρήτη
- Υποβάθμιση της Βρετανίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard &Poor's
- Πανελλήνιες 2015: Τα πάνω – κάτω στις βάσεις φέρνουν οι βαθμοί των γραπτών
- Το μεγάλο «ΟΧΙ» της Μενεγάκη στη Σπυροπούλου
- Πότε, επιτέλους, θα τελειώσουν τα Μνημόνια;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Το συνέδριο δεν έφερε... αλλαγή
- Βάλτε τους πάμπερς να τελειώνουμε
- Η Τέχνη διώχνει τον φόβο από τα κελιά...
- Σαρκοζί: Η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί
- «Καρφιά» Μεϊμαράκη στη Ζωή για την εσωκομματική αντιπολίτευση (video)
- Τα απόκοσμα πρόσωπα της πιο επικίνδυνης συμμορίας στη Νέα Ζηλανδία (Photos)
- Καρφιά Σαρκοζί για Τσίπρα – Η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί
- Τα απόκοσμα πρόσωπα της πιο εγκληματικής συμμορίας στη Νέα Ζηλανδία (Photos)
- Στις φλόγες ΙΧ μετά από σύγκρουση με άλλο αυτοκίνητο - 3 τραυματίες (Photos)
- Η Ελλάδα άνοιξε τον «χορό» στους πρώτους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού (Photos)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πιο δύσκολη η αύξηση επιτοκίων από FED
- Αριζόνα: Επέζησε μετά από 500 - 1000 τσιμπήματα μελισσών
- Ουκρανία: Με παύση πληρωμών του εξωτερικού της χρέους απειλεί η κυβέρνηση
- ΚΟΛΕΞΙΟΝΠόσο ζυγίζει το DNA όλων των πλασμάτων της Γης;
- Ενώπιον δικαστηρίου ξανά ο Λιβάνιος για τη νιτρική αμμωνία
- Μεξικό: Άγρια δολοφονία μάνας και κόρης
- Προχωράει για Τζεμπούρ η ΑΕΚ
- Μιζούρι: Τέσσερις νεκροί σε συντριβή ιδιωτικού αεροπλάνου
- Τι καιρό θα κάνει το Σαββατοκύριακο – Η αναλυτική πρόγνωση
- ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ φάρμακα που έχετε όλοι στο σπίτι σας και δεν το... φαντάζεστε!