Το θρυλικό «Boeing 747» του Ωνάση πήρε τη θέση του στη νεοελληνική ιστορία

Η είδηση πέρασε στα ψιλά. Κάπου σ’ ένα σκαμμένο από τις μπουλντόζες, έρημο χτήμα της Αττικής, ένα παρατημένο αεροπλάνο ρήμαζε αφημένο στη μοναξιά του και στο έλεος των στοιχείων της φύσης.

Η άλλοτε γυαλιστερή λευκή βαφή είχε θολώσει, οι μπλε πλευρικές γραμμές που διέτρεχαν τις σειρές των παραθύρων είχαν πια ξεθωριάσει, τα μπλε -γαλάζια αυτοκόλλητα του άλλοτε θρυλικού λογότυπου της εταιρείας είχαν αρχίσει να ξεφλουδίζουν από τον ήλιο, και οι 6 χρωματιστοί κύκλοι στο ουραίο

πτερύγιο είχαν χάσει από καιρό τόσο τη ζωντάνια όσο και το νόημά τους.

Δεν υπήρχαν οι χαρούμενες φωνές των ταξιδιωτών, ούτε οι νέοι φερέλπιδες πιλότοι με το μακρινό βλέμμα, ούτε οι νεαρές χαριτωμένες αεροσυνοδοί με τις μοντέρνες στολές τους -διά χειρός Pierre Cardin- και το πλατύ τους καταδεκτικό χαμόγελο.

Το άλλοτε όμορφο σκαρί περίμενε κάποιον να το πουλήσει για σκραπ, για παλιοσίδερα δηλαδή. Το ίδιο είχε συμβεί και με τα 2-3 τελευταία παροπλισμένα αεροσκάφη της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας.

Όμως την περασμένη Τετάρτη (21 Φεβρουαρίου 2024) το αεροσκάφος μετακινήθηκε από ένα ρυμουλκό όχημα, για να φυλαχθεί, να συντηρηθεί πιθανότατα, και να εκτεθεί στο επικείμενο μουσείο της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Αυτό έγινε μετά από ενέργειες και προσπάθειες χρόνων που κατέβαλε το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων της Ολυμπιακής. Τελικά η εταιρεία που ανέλαβε την ανάπλαση του Ελληνικού, η «Lamda Development», αποδέχτηκε το αίτημα του συλλόγου και τήρησε την υπόσχεσή της, να διασωθεί το αεροπλάνο ώστε μελλοντικά να εκτίθεται σε κάποιο αναμνηστικό μουσειακό περίπτερο της Ολυμπιακής.

Το αεροσκάφος αυτό, είναι κατά κάποιον τρόπο ιστορικό! Το σκάφος λέγεται πως φέρει τον αύξοντα αριθμό «1», αφού ήταν το πρώτο «Boeing 747» που έφτιαξε η ομώνυμη εταιρεία και ήταν παραγγελία του μεγάλου αφεντικού της Olympic Airways, του Αριστοτέλη Ωνάση!

Ο Ωνάσης παρήγγειλε το αεροσκάφος αυτό στην εταιρεία Boeing, το 1969. Όταν το σκάφος παρελήφθη, ονομάστηκε «Olympic Eagle», και αποτέλεσε για πολλά χρόνια το σκάφος-ναυαρχίδα της Ολυμπιακής Αεροπορίας κάνοντας τα υπερατλαντικά δρομολόγια.

Το σκάφος διέθετε μια κάβα κρασιών που θα ζήλευαν διάσημα διεθνή εστιατόρια, επίχρυσα μαχαιροπήρουνα, κρυστάλλινα ποτήρια, ενώ σέρβιρε τα υψηλών προδιαγραφών γεύματα σε πορσελάνινα πιάτα.

Με το σκάφος αυτό ταξίδεψαν πλήθος προσωπικότητες, από την Μαρία Κάλας, μέχρι τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, κι από τον Πιερ Πάολο Παζολίνι και τους Beatles, μέχρι τον Γιώργο Σεφέρη και τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Μάνο Χατζιδάκη, τον Μίκη Θεοδωράκη, τη Μελίνα Μερκούρη, τονVangelis. Με το σκάφος αυτό ταξίδευαν οι υψηλοί καλεσμένοι της εταιρείας. Για το λόγο αυτό, το «Olympic Eagle» ονομάστηκε το «αεροπλάνο του Ωνάση».

Το παροπλισμένο αεροσκάφος ρυμουλκήθηκε και τοποθετήθηκε παραπλεύρως στο «Κτίριο Σάρινεν», που ήταν το κτίριο που στέγασε τις πρώτες υπηρεσίες της Ολυμπιακής και του Αεροδρομίου του Ελληνικού, το οποίο εγκαινιάστηκε κι αυτό το 1969, και έχει χαρακτηριστεί «νεότερο μνημείο», το οποίο όπως όλα δείχνουν θα στεγάσει το μουσειακό περίπτερο της Ολυμπιακής, μέσα στον χώρο του «Ελληνικού».

Έτσι, διασώθηκε ένα μικρό κομμάτι της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας. Η «Ολυμπιακή» ήταν ένα κόσμημα κι ένα θέμα γοήτρου για την πατρίδα μας που στις αρχές της δεκαετίας του 1960, άρχιζε να σηκώνει δειλά το κεφάλι, να στέκεται στα πόδια της και να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, μετά την καταστροφή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και το άγος του Εμφυλίου Πολέμου που ακολούθησε.

Η «Ολυμπιακή Αεροπλοΐα», σήκωνε τη γαλανόλευκη σημαία στους αιθέρες και την έφερνε στις πέντε ηπείρους της Γης, γεμίζοντας με περηφάνια τους απανταχού Έλληνες.

Διαβάστε επίσης

Τα… παιδία παίζει – Περιφέρεια Αττικής και ΣΥΡΙΖΑ κυνηγιούνται για τις αφίσες του συνεδρίου!

Ερωτηματικά για τη στάση Τσίπρα στην συνέχεια – Θα κάνει επόμενη κίνηση;

Τα απογευματινά χειρουργεία και οι αποδοχές των γιατρών

Keywords
Τυχαία Θέματα