Το βαθύ «κούρεμα» στα αναδρομικά των συνταξιούχων

Πολιτική

 

Τις ζοφερές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των θεσμών για την οικονομία και τον προϋπολογισμό χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ως άλλοθι για το βαθύ «κούρεμα» στα αναδρομικά ποσά των συντάξεων που ανακοίνωσε την Τετάρτη στην Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο κείμενο της τροπολογίας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων που κατατέθηκε χθες στη Βουλή το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται να υιοθετεί τις μαύρες εκτιμήσεις των δανειστών

για να χαμηλώσει τον πήχη των αξιώσεων σε μόλις 1,4 δισ. ευρώ από 3,9 δισ. ευρώ που ήταν το αρχικό ύψος του επιστρεφόμενου ποσού για κύριες, επικουρικές συντάξεις, δώρα και μερίσματα και στο οποίο οδηγούσε η απόφαση του ΣτΕ.

Επισημαίνεται, όπως σημειώνει η efsyn.gr, ότι έπειτα από έναν πυρετό τηλεδιασκέψεων με τους θεσμούς και λόγω της ρευστής κατάστασης στην οικονομία στο υπουργείο Οικονομικών αποφάσισαν να κινηθούν εντός του πλαισίου που επιβάλει μια πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική αποφεύγοντας έτσι μια μετωπική σύγκρουση με τους εταίρους.

Οι οποίοι εταίροι παρακολουθούν το ζήτημα εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και σε όλες τις εκθέσεις που έχουν δημοσιοποιήσει μέχρι τώρα δεν έχουν κρύψει τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις που θα έχει στον κρατικό προϋπολογισμό η συμμόρφωση στις αποφάσεις του ΣτΕ.

Έτσι, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι με την τροπολογία νομοθετούνται μόνο τα 900 εκατ. ευρώ που αφορούν τα αναδρομικά του ιδιωτικού τομέα (καθαρό κόστος με βάση την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους).

Μ’ αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο για να μη δεσμεύσει τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ που αφορούν τις συντάξεις του Δημοσίου, περιμένοντας έτσι την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα εκδοθεί τον Σεπτέμβριο.

Άλλωστε, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που εστάλη στις Βρυξέλλες το οικονομικό επιτελείο υποχρεώθηκε να κάνει τις αναγκαίες προσαρμογές προκειμένου να ενσωματώσει στις εγχώριες προβλέψεις τις υποδείξεις και τις παραδοχές ξένων οίκων και οργανισμών.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση το καλό σενάριο, το ΑΕΠ θα παρουσιάσει πτώση μόλις 4,7% (!) ενώ στην περίπτωση επιβεβαίωσης του δυσμενούς σεναρίου η ελληνική οικονομία θα αντιμετωπίσει 7,9% ύφεση το 2020, ενώ δεν έχει καθίσει ακόμη η σκόνη από την πανδημική κρίση που σημαίνει ότι η έκταση της ζημιάς μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη.

Στο Γενικό Λογιστήριο προσπαθούν να μείνουν ψύχραιμοι παρά την αγωνία τους ότι φέτος το πρωτογενές έλλειμμα οδηγείται σε επίπεδα άνω του 3,5% του ΑΕΠ, όπως αναφέρει η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2020 και δεν διαψεύδει η ελληνική πλευρά. Ηδη στο εξάμηνο ο προϋπολογισμός εμφανίζει έλλειμμα 6,1 δισ. ευρώ και τρύπα 4 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία. Το δε δημόσιο χρέος οδεύει ολοταχώς προς το 196,4% του ΑΕΠ συνιστώντας τη δεύτερη χαίνουσα πληγή για την οικονομία της χώρας, η οποία τον Σεπτέμβριο ετοιμάζεται για νέα έξοδο στις διεθνείς αγορές για να μη συνεχίσει να «τρώει» από τα έτοιμα.

«κούρεμα»αναδρομικάσυνταξιούχοιHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα