Τον Ιούνιο η πρώτη δόση και τον Σεπτέμβριο η επόμενη…

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βάσει της συμφωνίας στο Eurogroup, η δόση ύψους 10,3 δισ. ευρώ θα κατανεμηθεί σε δύο υποδόσεις. Μια ύψους 7,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της χώρας κυρίως προς την ΕΚΤ (τον Ιούλιο), αλλά και προς το ΔΝΤ, καθώς και να αρχίσουν να αποπληρώνονται ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες και μια ύψους 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Tα ποσά θα εκταμιεύονται ανάλογα με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών

προς ιδιώτες («θα είναι αντικείμενο θετικής έκθεσης των κοινοτικών θεσμών για την εκκαθάριση των οφειλών», όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα του Eurogroup).

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ουσιαστικά δίνονται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου 3,5 δισ. ευρώ, περίπου 700 εκατ. ευρώ τον μήνα έως και τον Οκτώβριο 2016. Δηλαδή, 5 μήνες Χ 700.000 =3,5 δισ. ευρώ θα «πέσουν» στην αγορά, όπως ανέφεραν οι ίδιοι παράγοντες.

Μάλιστα για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης θα έχει προηγηθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει: έναν τελευταίο έλεγχο από τους θεσμούς στον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή, καθώς και την επιβεβαίωση της πλήρους εφαρμογής των προαπαιτούμενων και συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα του Eurogroup, τις διορθώσεις της νομοθεσίας για το άνοιγμα της αγοράς πώλησης δανείων (το Euro Working Group είχε εκφράσει ενστάσεις για την εξαίρεση των δανείων με εγγύηση του Δημοσίου) και της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης (αναφορά είχε γίνει στην αναδρομικότητα επιστροφής του ΕΚΑΣ), αλλά και την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων (π.χ. κύρωση από τη Βουλή της σύμβασης για το Ελληνικό, ή Εγνατία Οδός). Επίσης, η εκταμίευση της πρώτης υποδόσης θα πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών- μελών της ευρωζώνης.

Οι δόσεις για την περαιτέρω εξυπηρέτηση του χρέους θα σχετίζονται με πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, της εταιρικής διακυβέρνησης στις τράπεζες (πιθανόν και στην αλλαγή των διοικήσεων), της νέας ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων και στις παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας. Η αξιολόγηση των προαπαιτούμενων αυτών θα γίνει από τους θεσμούς και η επικύρωση από το από Euro Working Group και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Επίσης συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώνει πάνω από το 15% για τόκους και χρεολύσια (GDP) το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια ο περιορισμός αυξάνεται στο 20% του GDP.

Συμφωνα πάντως με πληροφορίες τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κινούνται οριακά αφού σε καθημερινή βάση δεν ξεπερνούν τα 500-550 εκατ. ευρώ, όταν σε άλλες εποχές ήταν πάνω από 4 ή και 5 δισ. ευρώ. Τούτο έχει αναγκάσει τους επιτελείς του Γενικού Λογιστηρίου να ειδοποιούν σε καθημερινή βάση τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για τις αυξημένες ανάγκες πληρωμών του κράτους, πιέζοντας τον ΟΔΔΗΧ να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα συμβόλαια σε repos με τους κρατικούς φορείς, προκειμένου να καλυφθούν οι εσωτερικές υποχρεώσεις της χώρας.

Σε ότι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα πλέον θα έχουμε μεσοπρόθεσμο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και υπογραμμίζει τη σημασία μιας δημοσιονομικής πορείας σε συνάφεια με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (ήτοι, επανεξέταση το 2018).

Για το 2017, δόθηκε η δυνατότητα καλύτερης διαχείρισης, η οποία αφορά σε παρεμβάσεις χωρίς υψηλό κόστος και κυρίως χωρίς την προϋπόθεση έγκρισής τους από τα εθνικά κοινοβούλια της ευρωζώνης. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις οδηγούν σε μείωση του κονδυλίου το 2017 για την καταβολή τόκων κατά περίπου 220 εκατ. ευρώ.

οικονομίαδόσηEurogroupHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα