«Τόποι Επιθυμίας» της Ειρήνης Ηλιοπούλου στην Γκαλερί Σκουφά

Μια ζωγράφος που εκτιμώ και θαυμάζω, είναι η Ειρήνη Ηλιοπούλου κι έχει σήμερα… «πρεμιέρα» στη Γκαλερί Σκουφά.

Διεθνούς φήμης διακεκριμένη Ελληνίδα εικαστικός, μαθήτρια του Λεονάρντο Κρεμονίνι, έχει ενσωματώσει στην τέχνη της την αφήγηση και τη ζωγραφική της χαρακτηρίζει η επιστροφή στην φύση.

Τα τελευταία χρόνια περνάει πολλούς μήνες στο νησί μου, την Κάσο κι έτσι έχω την ευκαιρία να κάνω μαζί της πολλές συζητήσεις για τις εικαστικές δημιουργίες της.

Η έκθεση. Τα έργα και οι ημέρες της Ειρήνης Ηλιοπούλου εξελίσσονται στους ουτοπικούς

τόπους της ζωγραφικής και οι είκοσι ατομικές εκθέσεις που έχει δείξει μέχρι τώρα είναι το ημερολόγιο των ταξιδιών της. Κάθε έκθεση και μια εξερεύνηση του αγνώστου, του αθέατου, του αναπάντεχου, μια άλλη, ευαίσθητη και φιλοσοφημένη, ματιά στα γνωστά, τα παραδομένα και τα κεκτημένα. Η ίδια η ζωγράφος γράφει στο σημείωμά της στον κατάλογο της έκθεσης: «Ο όμορφος τόπος της επιθυμίας μου, είναι τόπος ουτοπικός. Η ουτοπική επιθυμία για γνώση αυτού που δεν είναι ακόμα γνωστό, είναι ο άξονας και ο λόγος που ζωγραφίζω». Και σε αυτή την έκθεση, που θα εγκαινιάζεται σήμερα Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου ,στην Γκαλερί Σκουφά, παρουσιάζονται 23 πρόσφατα τοπία, λάδια και ακουαρέλες μεγάλων διαστάσεων, καθώς και τριάντα πέντε μικρές ακουαρέλες από τα σημειωματάρια της ζωγράφου, έργα που εκπληρώνουν ένα νέο ζωγραφικό στοίχημα, μέσα μια καινοφανή εικαστική ατμόσφαιρα.

Η ανάλυση του έργου. Ο συγγραφέας Νίκος Γ. Μαστροπαύλος γράφει στο κείμενο που συνοδεύει τα έργα στον κατάλογο της έκθεσης: «Και το σπουδαίο στην τέχνη της Ειρήνης, είναι ότι το κερδισμένο στοίχημα δεν πλουτίζει, μόνο τον δημιουργό και τον περιορισμένο κύκλο των ειδικών γύρω από την εικαστική έκφραση, αλλά και τη ζωγραφική εμπειρία όλων των θεατών. Η Ειρήνη έχει ιδιαίτερη, αποκλειστικά δική της, καλλιτεχνική προσωπικότητα, αλλά η ζωγραφική της μας αφορά όλους. Τα έργα της μπορούν να γίνουν και δικά μας. Ο διαφωτισμός των μυστήριων της ζωγραφικής, ως διά μαγείας, μπορεί να προσφέρει και δική μας, αισθητική, ικανοποίηση. Τα έργα εκκινούν από ανικανοποίητες εικόνες, που αργά και βασανιστικά τους εμφυσείται ψυχή. Σε αντίθεση με τον χαρακτήρα της, στην μυσταγωγία του εργαστηρίου, οι κινήσεις της είναι νευρικές και, συχνά, κατακλυσμιαίες. Το νερό είναι δομικό στοιχείο του ζωγραφικού σύμπαντος της Ειρήνης, και στο τελειωμένο έργο και στη διαδικασία της δημιουργίας του. Το γαλάζιο και το πράσινο που ρέουν, είναι χρωματικές συνιστώσες του ονείρου. Το κάθε στοιχείο (ή στοιχειό) θυσιάζεται ξανά και ξανά, χάνεται και μεταμορφώνεται μέχρι να γίνει ζωγραφικά καλύτερο, δηλαδή, να ζωντανέψει. Κι εκεί που όλα επαναλαμβάνονται, σχεδόν φυσιολογικά, ανάμεσά τους, ξεπετάγονται περισσότερες από μια εκπλήξεις και κυριαρχούν στο έργο, και αλλάζουν την ατμόσφαιρα του. Μα, το παράδοξο είναι ότι η έκπληξη είναι οργανικά δεμένη στο σύνολο, σαν να ήταν από πάντα εκεί ή σαν να την περίμενες να αναφανεί».

Η ζωγράφος. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1977-1981). Συνέχισε τις σπουδές της στην École nationale supérieure des Beaux-Arts στο Παρίσι, µε καθηγητή τον Leonardo Cremonini μέχρι το 1986. Από το 1987 μέχρι το 1988 έζησε μέσα σε ένα εγκαταλελειμμένο θέατρο στο Παρίσι, το Vieux Colombier, ζωγραφίζοντας έργα με θέμα το εσωτερικό του θεάτρου, τα οποία εξέθεσε στην Αθήνα το 1988, μαζί με απόψεις ενός ερειπωμένου σταθμού του μετρό. Το 1990 εκπροσώπησε την Γκαλερί Berggruen στο Salon de mars στο Παρίσι. Την περίοδο 1990-1993 ζωγράφισε τοπία στη Νότια Γαλλία, αμπελώνες και ορυζώνες στο Bordeaux και στην Arles. Έργα της βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, στο Μέγαρο Μαξίµου, στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου, στην Τράπεζα της Ελλάδος, στην Εθνική Τράπεζα, στη Συλλογή της Alpha Bank, στη Γενική Τράπεζα (Τράπεζα Πειραιώς), στo Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας, στη Βουλή των Ελλήνων, στο Ίδρυµα Colas στο Παρίσι, καθώς και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, σε άλλες χώρες της Ευρώπης, στον Καναδά και στην Αυστραλία. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

INFO

Η έκθεση «Τόποι επιθυμίας» θα διαρκέσει έως τις 12 Δεκεμβρίου. Γκαλερί ΣΚΟΥΦΑ, Σκουφά 4, Κολωνάκι, 10673 – Τ.: 210 3603541. Ώρες λειτουργίας: Δευτ-Τετ: 10:00-15:30, Τρ & Πεμ: 10:00-21:00, Παρ: 10:00-20:00, Σαβ: 10:30-15:30- Ε-mail: info@skoufagallery.gr, website: www.skoufagallery.gr

Διαβάστε επίσης:

Χρήστος Χωμενίδης: Τιμήθηκε με Βραβείο Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος

Άνδρες γαρ πόλις

«Γενική Πρόβα Αυτοκτονίας» του Dusan Kovacevic στο Θέατρο Skrow

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τόποι Επιθυμίας, Ειρήνης Ηλιοπούλου, Γκαλερί Σκουφά,topoi epithymias, eirinis iliopoulou, gkaleri skoufa