Τότε και τώρα: Μόνο ο λαός σώζει τον λαό!

Σήμερα, 12 Οκτώβρη, στα Προπύλαια… Εκεί θα διαδηλώσουμε ανήμερα της επετείου των 80 χρόνων από την Απελευθέρωση της Αθήνας και του Πειραιά από τους ναζί κατακτητές. Στις 7 το απόγευμα με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Εκεί θα συνενωθούν οι διαδηλώσεις του λαού και της νεολαίας

της Αττικής, που θα ξεκινήσουν από εμβληματικά σημεία στα οποία ο λαός μας έδωσε σκληρές μάχες, για να σωθεί από την πείνα και τη σκλαβιά. Από το Σύνταγμα, που έγινε το επίκεντρο των μεγάλων διαδηλώσεων μετά την απελευθέρωση αλλά και της ένοπλης επέμβασης του αστικού κράτους και των Βρετανών κατά του λαϊκού κινήματος για να μην αμφισβητηθεί η κυριαρχία τους.

Από το Πολυτεχνείο, που δίπλα του βρίσκονταν το Υπ. Εργασίας και η εργατική- λαϊκή διαδήλωση τον Μάρτη του 1943 ακύρωσε την επιστράτευση για την αποστολή Ελλήνων στα καταναγκαστικά έργα των Γερμανών ναζί. Από την Πλ. Εθνικής Αντίστασης, που έγινε η πρώτη νικηφόρα απεργία στην κατεχόμενη Ευρώπη από τους τριατατικούς και τους δημοσίους υπαλλήλους το 1942.

Από τη συμβολή Ακαδημίας και Σίνα, όπου στεγάζονταν μετά την απελευθέρωση το Α’ Σώμα Στρατού του ΕΛΑΣ, που με τη συμμετοχή χιλιάδων λαού πολέμησε τον κατακτητή, τη στιγμή που οι ντόπιοι εκμεταλλευτές είτε συνεργάζονταν με αυτόν, είτε έφυγαν μαζί με τα πλούτη τους στο εξωτερικό και όλοι μαζί μηχανορραφούσαν πίσω από τις πλάτες του για την επόμενη μέρα του πολέμου ώστε να μη θιχτεί η εξουσία τους. Από την Πειραιώς και Ασωμάτων, εκεί που λειτουργούσαν οι φυλακές Χατζηκώστα, που αποτέλεσαν μαζί με δεκάδες ακόμα τόπους μαρτυρίου, ένα μεγάλο παράδειγμα ηρωισμού, χιλιάδων που στάθηκαν αλύγιστοι στα βασανιστήρια και την τρομοκρατία.

Σήμερα, στα Προπύλαια… Εκεί θα διαδηλώσουμε και θα τραγουδήσουμε, μαζί με τους αγαπημένους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα που θα παρουσιαστεί, σε ενορχήστρωση του Μανόλη Ανδρουλιδάκη. Θα τραγουδήσουμε, όπως και το σύνθημα της εποχής της κατοχής «πολεμάμε και τραγουδάμε», για το δίκιο του λαού, για το δικαίωμα να ζούμε ειρηνικά, με αλληλεγγύη με τους άλλους λαούς, νοικοκύρηδες στον τόπο μας.

Θα ενώσουμε τις φωνές μας με τη Φωτεινή Βελεσιώτου, τον Βαγγέλη Κορακάκη, τη Μαριλίζα Λούντζη, την Ασπασία Στρατηγού, τον Κώστα Τριανταφυλλίδη, το Διονύση Τσακνή και με τους ηθοποιούς που θα απαγγείλουν, τη Λίλα Καφαντάρη και τον Δημήτρη Μαύρο. Για να τιμήσουμε το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, τις χιλιάδες λαού που με μπροστάρη το ΚΚΕ  δεν έσκυψαν το κεφάλι, στάθηκαν παλικαρίσια απέναντι στον πάνοπλο εχθρό. Και τον νικήσαν.  Γιατί ο γίγαντας λαός όταν θεριεύει  σπάει τα δεσμά και τις αλυσίδες.

Η Ιστορία μας αποτελεί πηγή έμπνευσης, δύναμης, γνώσης. Τη μελετάμε με το βλέμμα στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον. Αυτό άλλωστε κάνουν και οι εχθροί του λαού. Γι’ αυτό πασχίζουν να αποκρύψουν τα πραγματικά γεγονότα, τα διαστρεβλώνουν προσπαθώντας να τα φέρουν στα μέτρα τους. Όπως η ΕΕ, που έχει για επίσημη ιδεολογία της την εξίσωση φασισμού και κομμουνισμού με την ανιστόρητη «θεωρία των 2 άκρων».

Δηλαδή, την εξίσωση των ναζί με αυτούς που τους πολέμησαν και τους νίκησαν. Των 200 ηρώων κομουνιστών της Καισαριανής με αυτούς που τους εκτέλεσαν. Την ίδια στιγμή γκρεμίζει αντιφασιστικά μνημεία και χτίζει άλλα προς τιμήν των ναζί, απαγορεύει σε αρκετές χώρες κομμουνιστικά σύμβολα και βιβλία, άλλαξε την 9η Μάη από ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών στον Β’ ΠΠ σε ημέρα που γιορτάζεται η “Άνοιξη”. Γι΄ αυτό στη χώρα μας δε γιορτάζεται η λήξη του πολέμου και η απελευθέρωσή της, αλλά ξαναγράφεται η ιστορία στα μέτρα τους. Όμως, όσο βρώμικο μελάνι και αν χυθεί, το αίμα των ηρώων του λαού δεν μπορούν να το σβήσουν.

Αλλά ποιο είναι το παρόν και το μέλλον για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, τώρα που τα τύμπανα του πολέμου ηχούν και πάλι, όλο και πιο δυνατά, όλο και πιο κοντά; Τώρα που οι ιμπεριαλιστές μοιράζουν ξανά τη γη, που οι λαοί ματώνουν και πάλι, στις 56 ενεργές πολεμικές εστίες αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο, οι περισσότερες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο; Τώρα που το κράτος δολοφόνος του Ισραήλ, με τη στήριξη των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ- Ε.Ε βυθίζει στο αίμα και την οδύνη τους λαούς της Μέσης Ανατολής και τον ίδιο τον ισραηλινό λαό;

Τώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και όλων των άλλων, σπαταλά δις ευρώ για ΝΑΤΟϊκούς σκοπούς, 500.000 ευρώ/ μέραγια την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, στηρίζουν το πέρασμα της ΕΕ σε πολεμική οικονομία;

Την ώρα που ο λαός μας στενάζει από την ακρίβεια, το καθηλωμένο εισόδημα, την ακριβότερη ενέργεια, τη φοροληστεία, την εμπορευματοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών. Τώρα που για την εξασφάλιση της κερδοφορίας και των προνομίων των λίγων, μέσα και έξω από τη χώρα, χωρίς να υπολογίζεται η ανθρώπινη ζωή, για τους πολλούς έχει ένταση της εκμετάλλευσης, επίκληση των «δημοσιονομικών αντοχών» της οικονομίας, διαρκείς κίνδυνοι από τους ανταγωνισμούς και την πολεμική εμπλοκή. Τα όποια προσχήματα πια έχουν καταρρεύσει.

Οι ιμπεριαλιστές παίζουν με τον σύρτη που ανοίγει τις πύλες της κολάσεως. Ο πόλεμός τους γκρεμίζει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους. Γιατί στον πόλεμο μάς μπλέκουν όσοι και πριν από αυτόν μας εκμεταλλεύονται. Μία χούφτα μονοπώλια, εφοπλιστές, τραπεζίτες, βιομήχανοι, μεγαλοεπιχειρηματίες που επιδιώκουν να κερδίσουν από την καταστροφή και τη σφαγή των λαών. Γιατί στον πόλεμο πηγαίνουν και χύνουν το αίμα τους τα παιδιά του λαού, όσοι και πριν από αυτόν ζουν την εκμετάλλευση, την αδικία, το χτύπημα των δικαιωμάτων τους. Ούτε στην ειρήνη, ούτε στον πόλεμο γεφυρώνεται το χάσμα.

«Εθνικό συμφέρον» για όσους μας εμπλέκουν σε πολύ μεγάλους κινδύνους, είναι αυτό που είπε ο Έλληνας διοικητής της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα, για να εξηγήσει τους λόγους που κάποια χώρα συμμετέχει ή όχι στην επιχείρηση: «Να ακολουθήσουμε την πορεία του χρήματος». Όμως, τι συμφέρον έχει ο λαός και τα παιδιά του να μπαίνουν στο στόμα του λύκου για συμφέροντα ξένα προς αυτούς; Και όταν το αφήγημα αυτό δεν πάει αμάσητο, κάπου εκεί τελειώνουν τα «κοινά συμφέροντα» όπως με τους φαντάρους που εξέφρασαν τα φιλειρηνικά τους αισθήματα σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις και βρέθηκαν μπροστά σε άδικες και απαράδεκτες ποινές. Είμαστε μαζί τους. Η οργή τους συναντιέται με τη δική μας οργή.

Η δυνατή φωνή, το βουητό του ήρωα λαού θα ακουστεί ξανά. Γιατί κανένας αντίπαλος, όσο ισχυρός κι αν φαίνεται, δεν είναι ανίκητος από τον οργανωμένο και αποφασισμένο λαό. Η ιστορία μας διδάσκει: τίποτα δε μένει στάσιμο, ακίνητο. Οι λαοί δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Και θα την πουν με την πάλη και τον αγώνα τους ως τη λευτεριά από το σύστημα της αδικίας και των πολέμων, για τον σοσιαλισμό!

*O Μάκης Μακρής είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ & μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής

Διαβάστε επίσης:

Μετά από ένα έτος πολέμου Ισραήλ – Χαμάς

Πιο επίκαιρο από ποτέ το «Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε»

Το μεγάλο σταυροδρόμι του ΠΑΣΟΚ

Keywords
αθηνα, πειραιας, ΚΚΕ, διαδηλωσεις, συνταγμα, επιστρατευση, απεργια, ελασ, συμμετοχή, εαμ, επον, συριζα, ΠΑΣΟΚ, δις, βιβλια, σταση εργασιας, απεργια υπα, απεργιες σημερα, απεργια μμε, τραπεζα της ανατολης, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες ηπα, ξανα, πολυτεχνειο, δυνατα, χωρες, εαμ, ηπα, θαλασσα, ισραηλ, πειραιως, ωρα, αδικια, αιμα, αλληλεγγυη, βλεμμα, γεγονοτα, δικη, δις, διοικητης, εγινε, ευρω, ειπε, ειρηνη, εκμεταλλευση, ελασ, ενεργεια, εργα, επον, ερυθρα, ερυθρα θαλασσα, ετος, ευρωπη, εχθροι, ζωη, ιδια, ιδιο, ιδεολογια, κυβερνηση, λευτερια, λιλα καφανταρη, ληξη, μαυρο, μνημεια, ναζι, νατο, παιδια, πηγη, πυλες, συμβολα, συμμετοχή, συρτη, σωμα, στομα, τυμπανα, ισχυρος, φωνη, χασμα, οδυνη, δικαιωμα, δικιο, φυλακες, χωρα, μπροστα, οργη
Τυχαία Θέματα
Τότε, Μόνο,tote, mono