Τουρισμός: Γιατί Ελλάδα, Μαγιόρκα και Τουρκία θα είναι δημοφιλείς και το 2024

Στα 20 δισ. ευρώ τοποθετεί το υπουργείο Οικονομικών τον πήχη των τουριστικών εσόδων για το 2023, ενώ για του χρόνου η πρόβλεψη είναι ότι θα προστεθεί τουλάχιστον 1 δισ. Την ίδια ώρα, με επιπλέον 1,9 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις κλείνει η τουριστική σεζόν έως και τον Αύγουστο από τις αρχές του 2023 στη χώρα μας. Έτσι η Ελλάδα κερδίζει το στοίχημα των τουριστικών εσόδων για τη σεζόν του 2023, αφού ξεπερνά τις εισπράξεις των 18,2 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν το 2019.

Όμως και οι διεθνείς αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια κινούνται αυξητικά σε σχέση με το 2022, το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει το ΙΝΣΕΤΕ, το ερευνητικό εργαλείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ αναφέρουν ότι την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023 καταγράφηκαν 17,4 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12,4%, δηλαδή 1,9 εκατ. αφίξεις επιπλέον σε σχέση με πέρυσι. Την ίδια στιγμή καταγράφηκαν 7,7 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 5,7 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 35,8% ή 2 εκατ. επιπλέον οδικές αφίξεις.

Οι επιδόσεις των αεροδρομίων

Στις αεροπορικές αφίξεις πρωταγωνιστεί το «Ελευθέριος Βενιζέλος», με 4,8 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση 32,4%, πάντα για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023. Ακολουθεί το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης όπου καταγράφηκαν 1,6 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, αύξηση 21,4%.

● Στην Κρήτη, στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου καταγράφηκε αύξηση 4,9% ενώ οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 2,6 εκατ. και στο αεροδρόμιο των Χανίων οι αφίξεις ανήλθαν σε 1,1 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 7,1%.

● Στο αεροδρόμιο της Ρόδου καταγράφηκαν 1,9 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση 1,5%, στο αεροδρόμιο της Κω καταγράφηκαν 1 εκατ. διεθνείς αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση 6%.

● Στο αεροδρόμιο της Μυκόνου καταγράφηκαν 441 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, σημειώνοντας μείωση κατά 5,4% και στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης καταγράφηκαν 574 χιλ. διεθνείς αφίξεις, μείωση κατά 7,9%.

● Στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 1,4 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 7,5% και στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 774 χιλ., παρουσιάζοντας αύξηση 9,1%.

● Στο αεροδρόμιο του Ακτίου καταγράφηκαν 306 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση 6,1% ενώ στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς η αύξηση ανήλθε σε 3,4% καθώς καταγράφηκαν 293 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.

● Αύξηση 12,6% καταγράφηκε στο αεροδρόμιο της Σκιάθου, με τις αεροπορικές αφίξεις να ανέρχονται σε 209 χιλιάδες. Παρόμοια εικόνα και στα αεροδρόμια της Σάμου και της Καβάλας, με την αύξηση να ανέρχεται σε 7,4% και 19,1% αντίστοιχα, καθώς καταγράφηκαν 105 χιλ. και 98 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, αντίστοιχα.

● Στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας σημειώθηκε μείωση 19,2% ενώ καταγράφηκαν 95 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις. Αντίθετα, στο αεροδρόμιο του Άραξου οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 51 χιλ., παρουσιάζοντας αύξηση 40,2%. Τέλος, στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 44 χιλ., παρουσιάζοντας αύξηση 20,8%.

Την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2023, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στην Ελλάδα εμφάνισαν αύξηση κατά 20,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκαν στα 10.321 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 κατά 14,7%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 5.649 εκατ. ευρώ, καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 κατά 27,0%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 4.403 εκατ. ευρώ.

Θετική η προοπτική

Οι προορισμοί στους οποίους κυριαρχεί το μαζικό μοντέλο, όπως η Ελλάδα, θα εξακολουθήσουν να μαγνητίζουν τους ξένους επισκέπτες και την επομένη χρονιά, παρά το γεγονός ότι φέτος το καλοκαίρι δημιουργήθηκαν πάρα πολλά θέματα εξαιτίας των ακραίων τα καιρικών φαινόμενων, διαβεβαιώνουν οι ειδικοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.

Στο συνέδριο για το μέλλον των ταξιδιών του Travel Weekly, ο Γκάρι Γουίλσον, διευθύνων σύμβουλος της EasyJet Holidays, δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι τρεις από τους προορισμούς που επηρεάστηκαν έντονα από τις δυσμενείς συνθήκες των τελευταίων μηνών θα είναι μεταξύ των προορισμών με τις περισσότερες κρατήσεις το 2024. Η Ελλάδα θα παραμείνει, όπως είπε, ένας best seller προορισμός για τη βρετανική τουριστική αγορά.

«Εγγυώμαι ότι η Μαγιόρκα, η Τουρκία και η Ελλάδα θα είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί το επόμενο καλοκαίρι – οι συμπεριφορές των πελατών δεν αλλάζουν βραχυπρόθεσμα» δήλωσε. Και πρόσθεσε ότι μετά τις πυρκαγιές στη Ρόδο υπήρξε το αφήγημα ότι θα δημιουργηθεί μια μαζική μετακίνηση τουριστών που θα κάνουν τις διακοπές τους στη βόρεια Ευρώπη, κάτι που είναι εντελώς παράλογο».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι απόψεις του επικεφαλής της TUI για τη βόρεια περιοχή Άντριου Φλίντχαμ, ο οποίος δήλωσε ότι σπάνια παρατηρείται διαρκής πτώση της ζήτησης για προορισμούς που επηρεάζονται από ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες. Δήλωσε, δε, χαρακτηριστικά: «Βλέπετε κάποιες περίεργες βραχυπρόθεσμες αντιδράσεις σε αυτά τα γεγονότα, όπως το να μην κάνουν κρατήσεις οι άνθρωποι σε έναν συγκεκριμένο προορισμό για έναν χρόνο, αλλά η ζήτηση τείνει να επανέρχεται πολύ γρήγορα».

Και πρόσθεσε: «Τα γεγονότα που είδαμε αυτό το καλοκαίρι είναι ένα αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο, αλλά αυτό που μας φάνηκε διαφορετικό είναι η αλληλουχία των τυχαίων γεγονότων, και μας φάνηκαν πιο ακραία. Οι άνθρωποι εξακολουθούν να θέλουν να ταξιδεύουν. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι διαθέτουμε την υποδομή και την ανθεκτικότητα ώστε να γνωρίζουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το επόμενο γεγονός όταν αυτό συμβεί, και πρέπει να είμαστε ευέλικτοι καθώς εξελίσσεται».

Διαβάστε επίσης:

Τέσσερα ερωτήματα για την ισραηλινο-παλαιστινιακή κρίση

Και τώρα οι… δυο τους – οι μάχες του β’ γύρου στις περιφέρειες και Αθήνα, Θεσσαλονίκη

ΣΥΡΙΖΑ: Σκηνικό μετωπικής σύγκρουσης μετά το μήνυμα Κασσελάκη σε διαφωνούντες

Keywords
Τυχαία Θέματα