Τουριστικό άνοιγμα με ευτράπελα: Χωρίς... ρεύμα σε εργαστήριο που εξέταζε τεστ, δύο πτήσεις-μυστήριο από Σουηδία

ΕΛΛAΔΑ

 

Τα φώτα στο πανεπιστημιακό εργαστήριο δειγμάτων εξέτασης του κορωνοϊού της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης έσβησαν την Τρίτη τα ξημερώματα στις 2. Αυτό ήταν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ευτράπελα των όσων συνέβησαν την πρώτη ημέρα του ανοίγματος της χώρας στους τουρίστες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», στο Ηράκλειο, όπου έφτασαν 34 πτήσεις έναντι των 40 ανακοινωμένων προηγουμένως και 150 που

έφταναν συνήθως τέτοια εποχή, χρειάσθηκε σε μια περίπτωση να εξετασθούν όλοι οι επιβάτες πτήσης τσάρτερ (140 επιβάτες). Η εξέταση διήρκεσε 2,5 ώρες, καθώς στο δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας υπήρχαν μόνο 5 συνεργεία έναντι των 10 τα οποία έχει δεσμευθεί να κινητοποιήσει η Πολιτική Προστασία.

Ο αερολιμενάρχης του Ηρακλείου έχει ενημερώσει γι’ αυτό τον υφυπουργό κ. Νίκο Χαρδαλιά, που προσπαθούσε τα τελευταία 24ωρα να λύσει το πρόβλημα με αποσπάσεις από τις Ενοπλες Δυνάμεις. Συνολικά, στην Κρήτη πέταξαν 5.000 επιβάτες χωρίς προβλήματα (σ.σ. ένας Βρετανός με πυρετό στα Χανιά βγήκε αρνητικός στο τεστ του τοπικού νοσοκομείου), αλλά ο μηχανισμός συλλογής και επεξεργασίας των τεστ βρίσκεται ήδη στα όριά του αν τα αποτελέσματα απαιτηθεί να βγαίνουν σε ένα 24ωρο. Να σημειωθεί ότι η Κρήτη διαθέτει τον καλύτερο από όλους τους μηχανισμούς συλλογής και επεξεργασίας τεστ στη μη ηπειρωτική Ελλάδα.

Ερωτηματικά με πτήση από Στοκχόλμη

Την ίδια ώρα που γινόταν αυτό στην Κρήτη, το σύνολο των επιβατών της πτήσης 463 της TUIfly Nordic που είχε ξεκινήσει από το αεροδρόμιο Arlanda της Στοκχόλμης ελεγχόταν στο αεροδρόμιο της Ρόδου, καθώς προερχόταν από μια χώρα που θεωρητικά το επιδημιολογικό της προφίλ δεν επέτρεπε πτήσεις «για μη ουσιώδεις λόγους» (σ.σ. ο τουρισμός δεν θεωρείται ουσιώδης λόγος). Ενώ οι υπόλοιπες πτήσεις από τη Σουηδία ακυρώθηκαν, μεταξύ των οποίων και της ανταγωνίστριας της Tui Apollo προς τα Χανιά, η πτήση προς τη Ρόδο έγινε διότι σε αυτήν είχαν επιβιβασθεί και δημοσιογράφοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η TUI παρακάλεσε να γίνει η πτήση διότι δεν ήταν σε θέση να την ακυρώσει τελευταία στιγμή. Ελληνες αξιωματούχοι φέρονται, σύμφωνα με πηγές του σουηδικού υπουργείου των Εξωτερικών, να έχουν διαβεβαιώσει ότι η χώρα «θα άνοιγε τις πόρτες της την 1η Ιουλίου». Οι επιβάτες του αεροσκάφους, δημοσιογράφοι και πελάτες της TUI, κατέλυσαν σε ξενοδοχείο της Ρόδου που ανήκει στην αλυσίδα.

Για το θέμα μίλησε και ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης ο οποίος σημείωσε πως η πτήση όντως είχε ειδική άδεια, ενώ οι επιβάτες πέρασαν κανονικά από όλους τους ελέγχους.

"Πράγματι είναι πτήση που έχει μια ειδική άδεια. Τεστάρονται όλοι για να μην υπάρχει κάποιο ζήτημα. Δεν υπάρχει κανένα θέμα με την ασφάλεια. Κάποιο μεγάλο μέρος της πτήσης είναι δημοσιογράφοι που έρχονται για να δουν ακριβώς πως λειτουργούν τα πρωτόκολλά μας" είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι δίνονται αρκετές ειδικές άδειες σε πτήσεις, προκειμένου να δουν δημοσιογράφοι και παράγοντες του τουρισμού τρίτων χωρών, πως η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα και να προσελκύσουν ξένους τουρίστες.

"Το κάνουμε αυτό ώστε να καθησυχάσουμε τον κόσμο που θέλει να έρθει στη χώρα μας. Δίνονται ειδικές άδειες για να προωθήσουμε τη χώρα μας και να ανοίξουμε τον τουρισμό" τόνισε, προσθέτοντας πως δεν απαγορεύεται σε Σουηδούς τουρίστες να έρθουν στη χώρα μας. "Αυτό που απαγορεύεται προσωρινά είναι οι απευθείας πτήσεις. Ένας Σουηδός ο οποίος έρχεται μέσω μιας άλλης χώρας, επιτρέπεται να έρθει στη χώρα μας και να κάνει τις διακοπές του" δήλωσε.

Ωστόσο ο υπουργός δεν απάντησε κατά πόσο επιτρέπεται τελικά σε Σουηδούς π.χ. να ταξιδεύουν μέσω άλλων αεροδρομίων εκτός Σουηδίας προς Ελλάδα και κατά πόσο αυτό συνιστά πολιτική ασφάλειας, εφόσον η Σουηδία ήδη βιώνει κατά κάποιον τρόπο ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, σύμφωνα και με τον Π.Ο.Υ.

Και δεύτερο σουηδικό αεροσκάφος

Πάντως, ήταν το δεύτερο σουηδικό αεροσκάφος που επιτράπηκε να προσγειωθεί στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες. Την Τρίτη 1η Ιουλίου, η πτήση SAS SK 1833 με προορισμό από την Αρλάντα (Στοκχόλμη) έφτασε με 5ωρη καθυστέρηση στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», επειδή δεν ήταν δυνατόν να ακυρωθεί. Οι επιβάτες ελέγχθηκαν όλοι αν και δεν είχαν κωδικό. Ανάμεσά τους ήταν και 180 Ελληνες.

τουρισμόςΚρήτηTUIΣουηδίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα