Eκλογές Τουρκίας: «Πολύ σκληρός για να πεθάνει» ο Ερντογάν

Μία λέξη έγραψε στο twitter ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πριν ενσωματωθεί το 50% των ψήφων των προεδρικών εκλογών: «ondeyiz», δηλαδή «προηγούμαστε». Εκείνη την ώρα είχε καταμετρηθεί το 41,83% των ψήφων και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu έδινε στον Ερντογάν το 52,6% και στον Κιλιτσντάρογλου 41,83%.

Την ίδια ώρα, έξω από τα γραφεία του κόμματος ΑΚΡ του Ερντογάν είχαν συγκεντρωθεί οπαδοί του κρατώντας πλαστικές σημαίες και νταούλια και ζουρνάδες και από τα μεγάφωνα ακουγόταν μουσική στη διαπασών. Το κλίμα ήταν πανηγυρικό και

στους γύρω δρόμους περνούσαν αυτοκίνητα κορνάροντας – κάποιοι έκαναν τον χαρακτηριστικό χαιρετισμό των Γκρίζων Λύκων.

Από την άλλη πλευρά, οι δήμαρχοι της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης καλούσαν τον κόσμο να διαφυλάξει την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας και να αποφύγει την εξαγωγή συμπερασμάτων με βάση την επικοινωνιακή διαχείριση της μετάδοσης των αποτελεσμάτων από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Μάλιστα, έστειλαν το μήνυμα ότι η ενωμένη αντιπολίτευση μπορεί να κερδίσει το στοίχημα για την ανατροπή Ερντογάν.

Τελικά, ποιος είναι ο νικητής;

Ο πολιτικός αναλυτής Τσενγκίζ Τομάρ δήλωσε στο Al Jazeera ότι «το αποτέλεσμα είναι μια μεγάλη αποτυχία για την αντιπολίτευσης». «Τα αποτελέσματα δεν ανταποκρίνονται στη σύνθεση της τουρκικής κοινωνίας: Το 35% είναι θρησκευόμενοι, συντηρητικοί και δεξιοί και το υπόλοιπο 65% είναι υποστηρικτές του κοσμικού κράτους και Κούρδοι», είπε χαρακτηριστικά.

Αυτή η ερμηνεία δικαιώνει την Μεράλ Ακσενέρ, την «λύκαινα» της τουρκικής πολιτικής σκηνής, η οποία επέμενε ότι το μέτωπο της αντιπολίτευσης θα είχε καλύτερη τύχη κατεβάζοντας απέναντι στον Ερντογάν τον Ιμάμογλου, τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης.

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες μιλούσα με διπλωματική πηγή σε αραβική χώρα, που μου είπε κατηγορηματικά «ο Ερντογάν κερδίζει, αν όχι από τον πρώτο γύρο, σίγουρα στον δεύτερο». Κατά τη γνώμη της πηγής αυτής, ο τούρκος πρόεδρος έχει καταφέρει να συσπειρώσει τους οπαδούς του με τον μεγαλοϊδεατισμό και τους πρόσφερε το όραμα του «αιώνα της Τουρκίας», με το οποίο τους απέσπασε από τη δύσκολη καθημερινότητα λόγω της ακρίβειας και των συνεπειών των σεισμών.

Ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν απέδειξε ότι είναι Die hard – «πολύ σκληρός για να πεθάνει»- παρόλο που οι περισσότεροι δυτικοί αναλυτές έβλεπαν αλλαγή σελίδας στην Τουρκία. Το αποτέλεσμα που έβγαλε η κάλπη των προεδρικών εκλογών, άφησε πολλούς ικανοποιημένους στη Μόσχα, στο Παρίσι και στο Βερολίνο, πιθανώς και στην Αθήνα.

Με την επιβεβαίωση της κυριαρχίας του ΑΚΡ, τόσο στην κάλπη για τον πρόεδρο, όσο και στις εκλογές για την εθνοσυνέλευση, ο Ερντογάν δίνει σε πολλούς, από αυτούς που τον έχουν δαιμονοποιήσει στην Ευρώπη, τα επιχειρήματα που χρειάζονται για να κρατήσουν την Τουρκία έξω από την ΕΕ. Κι αυτό ακριβώς εξυπηρετεί πρωτίστως την Γερμανία και την Γαλλία, άρα έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένες από τα αποτελέσματα των εκλογών.

Για άλλους λόγους ικανοποίηση επικρατεί στην Μόσχα, καθώς ο πρόεδρος Πούτιν έχει βρει στο πρόσωπο του προέδρου Ερντογάν έναν χρήσιμο εταίρο. Πιθανώς είναι λεπτομέρεια το ότι ο Ερντογάν συνομιλεί με τον Πούτιν, την ώρα που πουλάει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία.

Τα πολλά πρόσωπα της Τουρκίας

Η Τουρκία έχει τρία πρόσωπα κι αυτό φάνηκε στις κάλπες. Είναι η Τουρκία των μεγάλων αστικών κέντρων και των μικρασιατικών παραλίων, η Ανατολία και οι κουρδικές περιοχές. Η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη, η Άγκυρα και τα παράλια ψήφισαν Κιλιτσντάρογλου. Η Ανατολία ψήφισε Ερντογάν. Στις κουρδικές επαρχίες κέρδισε ο Κιλιτσντάρογλου.

Εκτός από αυτή το πολιτικό παζλ υπάρχουν δύο πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Ο Σινάν Ογκάν, ο τρίτος υποψήφιος πήρε πάνω από το 5% και έγραψε στο Tweeter «Έρχεται φθινόπωρο». Άρα ακολουθεί χειμώνας… Ο Ογκάν χρησιμοποίησε μάλιστα την λέξη Payiz, που σημαίνει «φθινόπωρο» στην αζερική γλώσσα, καθώς ο Ογκάν είναι Αζέρος στην καταγωγή. Και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού λένε μάλιστα ότι διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με το Κρεμλίνο. Εθνικιστής, υπερσυντηρητικός, με έντονη αντι-μεταναστευτική ρητορική, ο Ογκάν έχει στα χέρια του αρκετές ψήφους για να επιδιώξει έναν ρυθμιστικό ρόλο και μάλιστα την ώρα που ο Ερντογάν χρειάζεται ένα μικρό ποσοστό για να κερδίσει την επανεκλογή του στο δεύτερο γύρο.

Ο Μουαρέμ Ιντσέ, ήταν υποψήφιος για την προεδρία, αποσύρθηκε δυο 24ωρα από την κούρσα υπό την απειλή ενός ροζ βίντεο, αλλά το ψηφοδέλτιό του ήταν σε όλα τα εκλογικά τμήματα και μάλιστα πήρε 0,5%. Έκανε ζημιά στο μέτωπο της αντιπολίτευσης με την εμμονή του να είναι υποψήφιος, έστω κι αν αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή.

Η έκπληξη στις σεισμόπληκτες περιοχές

Μία από τις εκπλήξεις των εκλογών ήταν η υποστήριξη που εξασφάλισε ο Ερντογάν και το κόμμα του στις σεισμόπληκτες περιοχές, παρόλο που τις πρώτες μέρες όλοι τα είχαν βάλει με τον κρατικό μηχανισμό που πιάστηκε αδιάβαστος από τον Εγκέλαδο.

Επιχειρώντας να δώσει μια εξήγηση ο πολιτικός αναλυτής Χακάν Ακμπάς δήλωσε στο AlJazeera ότι «ο Ερντογάν συγκέντρωσε υψηλά ποσοστά, όπως και πριν από τον σεισμό, κι αυτό σημαίνει ότι το μήνυμά του για την ανοικοδόμηση και την σταθερότητα πέρασε στον κόσμο».

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Κάτω από 50% το ποσοστό Ερντογάν – Πιθανές οι δεύτερες κάλπες

Μεσανατολικό: Ρουκέτα «έσπασε» τη συμφωνία εκεχειρίας

Λονδίνο: Συναγερμός στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ λόγω ύποπτου drone

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουρκία, Die,tourkia, Die