Τουρκικά μέσα στοχοποιούν δημοσιογράφο για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη - Η σχέση του με τον 22χρονο δράστη (Photo)

ΚΟΣΜΟΣ

Μια μέρα μετά την δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα από τον 22χρονο αστυνομικό, οι έρευνες της τουρκικής αστυνομίας επικεντρώνονται στον περίγυρο του δράστη ώστε να καταγραφούν τα αίτια της δολοφονικής επίθεσης καθώς και για να διαπιστωθεί αν δρούσε μόνος του ή αν υπάρχει κάποιος τρομοκρατικός πυρήνας, άγνωστος μέχρι στιγμής στις αστυνομικές αρχές της Τουρκίας, ο οποίος να σχεδιάζει ανάλογες επιθέσεις στο μέλλον.

Μεγάλο μέρος των τουρκικών ΜΜΕ έχει υιοθετήσει τη γραμμή πως ο δράστης

ανήκει στο δίκτυο Γκιουλέν, τον οποίον ο Ερντογάν κατηγορεί για το πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου. Όπως ήταν φυσικό, αμέσως μετά της επίθεση στον Ρώσο πρέσβη, τα ΜΜΕ της Τουρκίας έκαναν «φύλο και φτερό» τα social media και τα άρθρα που έχουν γράψει δημοσιογράφοι οι οποίοι εργάζονταν σε κάποιο από τα έντυπα που ανήκαν στο Χιζμέτ του Γκιουλέν και έχουν κλείσει. Αυτό που ανακάλυψαν είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον κυρίως για τον τρόπο που αποφάσισαν να το αναπαράγουν.

Στην αναζήτησή τους, λοιπόν, αυτή εντόπισαν πως ο έγκριτος δημοσιογράφος Αμπλουλάχ Μποζκούρτ, λίγες μέρες πριν από την επίθεση είχε αναρτήσει ένα κείμενό του με τον τίτλο «Οι πρεσβείες δεν είναι πια ασφαλής στην Τουρκία».

Ο Μποζκούρτ δούλευε στην εφημερίδα «Today’s Zaman» η οποία έκλεισε βιαίως τον περασμένο Μάρτιο λόγω του ότι ήταν στον δίκτυο Γκιουλέν. Λιγο μετά το πραξικόπημα η κυβέρνηση έκλεισε πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταξύ των οποίο και το πρακτορείο ειδήσεων που είχε ανοίξει λίγο πριν, ενώ μετά το πραξικόπημα ο Μποζκούρτ έφυγε από τη χώρα.

Μέσα από το κείμενο του ο Μποζκούρτ παραθέτει μια σειρά από λόγους που οι διπλωματικές αντιπροσωπείες τα τελευταία χρόνια δεν νοιώθουν ασφάλεια στην χώρα, λόγω των επιθέσεων που δέχονται αλλά και λόγω της στάσης του Ερντογάν απέναντι τους. «Το περιβάλλον μέσα στο οποίο δρουν οι διπλωμάτες στην Τουρκία είναι άβολο. Το προσωπικό των πρεσβειών και οι οικογένειές τους είναι υπό παρακολούθηση και στοχοποιούνται. […] Ξένοι διπλωμάτες έχουν αρχίσει να μην πηγαίνουν σε ακαδημαϊκές εκδηλώσεις, να εμφανίζονται σε ΜΜΕ και άλλες εκδηλώσεις φοβούμενοι μην χαρακτηριστούν ως «προδότες» ή ακόμα και «κατάσκοποι».», γράφει στο κείμενο του ο Μποζκούρτ.

Το κείμενο αυτό το ανέβασε ξανά στο Τwitter λίγο μετά την επίθεση του 22χρονου στον Ρώσο πρέσβη. Από το tweet αυτό μερίδα των ΜΜΕ της Τουρκίας άρχισε να ρωτάει αν ο Μποζκούρτ ήξερε κάτι σχετικά με την επίθεση και αν μάλιστα ο 22χρονος έμενε στο σπίτι του, επικαλούμενα και σχετικά έγγραφα βάσει των οποίων ο 22χρονος είχε ως διεύθυνση την διεύθυνση όπου βρίσκεται το σπίτι του Μποζκουρτ, με τον ίδιο τον δημοσιογράφο να αρνείται οποιαδήποτε σχέση και να εξηγεί πως γραφει για την ασφάλεια των πρεσβειών στην Τουρκία ήδη από τον περασμένο Ιούνιο..

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως αρκετά τουρκικά ΜΜΕ τηρούν επιφυλακτική στάση και ψάχνουν να δουν τι ακριβώς συμβαίνει.

ΤουρκίαΤούρκος δημοσιογράφοςΑμπντουλάχ ΜποζκούρτΡώσος πρέσβηςδολοφονία Ρώσου πρέσβηΜεβλούτ Μερτ ΑλτιντάςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα