Τούρκικο κοκκινιστό φακής, με μελιτζάνες και πιπεριές (vegan)

Μια υπέροχη χορτοφαγική συνταγή, απλή και πεντανόστιμη, γεμάτη βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και σίδηρο χάρη στις φακές και τα λαχανικά που περιέχει.

Το λαδερό αυτό πιάτο προέρχεται από την Νοτιοανατολική Τουρκία και είναι ιδανικό για ένα ελαφρύ καλοκαιρινό γεύμα, ως συνοδευτικό για ψάρι αλλά και ως μεζεδάκι ή ορεκτικό.

Υλικά για τη Συνταγή

180 γραμμάρια (1 φλιτζάνι) φακές, καλά πλυμένες

2 μεγάλες ή 3 μεσαίες μελιτζάνες

2 μεσαία κρεμμύδια (1 φλιτζάνι), κομμένα στη μέση και σε λεπτές φέτες

4 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες

1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη στη μέση και

σε λεπτές φέτες

400 γραμμάρια (1 κονσέρβα) τοματάκια ψιλοκομμένα, σε χυμό

50 ml (1/4 φλιτζανιού) ελαιόλαδο +

45 ml (3 κουταλιές της σούπας) ελαιόλαδο για το σοτάρισμα της μελιτζάνας

240 ml (1 φλιτζάνι) νερό

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού δυόσμο ξερό

Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

1.Βάλτε τις πλυμένες φακές σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, ανακατέψτε και σκεπάστε. Σιγοβράστε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά, έπειτα στραγγίστε τις και αφήστε τις στην άκρη.

2. Χρησιμοποιώντας έναν αποφλοιωτή λαχανικών, ξεφλουδίστε τις μελιτζάνες όχι εντελώς αλλά αφήνοντας μερικές λωρίδες. Στη συνέχεια, κόψτε την κάθε μελιτζάνα στη μέση κατά μήκος και κάθε μισή σε μέτριες φέτες (1,5 εκατοστό πάχος). Απλώστε τις σε ένα μεγάλο ταψί, αλατίστε τις και αφήστε τις στην άκρη για 15 λεπτά. Στύψτε και σκουπίστε το υπερβολικό νερό από τις μελιτζάνες με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

3. Σε ένα τηγάνι ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε πολύ ελαφρά τις φέτες μελιτζάνας για 1 ή 2 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει τις μελιτζάνες να μαλακώσουν και να γλυκάνει η σάρκα τους.

4. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε τις βρασμένες φακές, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το αλάτι, τον ξερό δυόσμο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τη ζάχαρη. Καρυκέψτε με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, δοκιμάστε τις στο αλάτι και συμπληρώστε κι άλλο, αν χρειάζεται.

5. Σε μια κατσαρόλα φαρδιά βάλτε μια στρώση από τις φέτες μελιτζάνας. Απλώστε το μισό μίγμα από τις φακές ομοιόμορφα. Τοποθετήστε τις υπόλοιπες φέτες μελιτζάνας από πάνω και απλώστε και το υπόλοιπο μίγμα λαχανικών. Προσθέστε το νερό, σκεπάστε με το καπάκι και μαγειρέψτε το φαγητό σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για περίπου 35 λεπτά.

6. Μόλις είναι έτοιμο, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει το φαγητό μέσα στο σκεύος σκεπασμένο, διότι αυτό θα επιτρέψει στις γεύσεις να αναπτυχθούν και να αναμειχθούν καλά. Σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου με χωριάτικο ζυμωτό ψωμί.

Διαβάστε επίσης:

Βραχάκια με σπασμένες ρυζογκοφρέτες και επικάλυψη σοκολάτας

Ζυμαρικά με ψητά τοματίνια και φέτα (tiktok viral)

Πανεύκολο ραφαέλο (χιονούλα) ταψιού, με μπισκότα σαβαγιάρ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τούρκικο,tourkiko