Τραμπ προς ΟΠΕΚ: Μειώστε την τιμή του πετρελαίου - Αποχώρηση ΗΠΑ από τη Συνθήκη για την Εμπορία Όπλων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκανε γνωστό ότι ζήτησε από τον ΟΠΕΚ να μειώσει την τιμή του πετρελαίου, γεγονός που, όπως ισχυρίστηκε, είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η τιμή της βενζίνης.

"Η τιμή της βενζίνης μειώνεται. Κάλεσα τον ΟΠΕΚ και τους είπα: πρέπει να

την μειώσετε", είπε ο ένοικος του Λευκού Οίκου μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σήμερα ωστόσο, η τιμή της βενζίνης ήταν υψηλότερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Αmerican Automobile Association, το γαλόνι (περίπου 3,8 λίτρα0 πωλείται κατά μέσο όρο στα 2,883 δολάρια, από 2,877 δολάρια την περασμένη εβδομάδα και 2,648 δολάρια πριν από έναν μήνα.

Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού παράδοσης Μαΐου υποχώρησε μετά τις δηλώσεις του Τραμπ, όμως παρέμενε πάνω από τα επίπεδα όπου βρισκόταν στις αρχές του έτους. Και στο Λονδίνο, το αργό υποχωρούσε κατά 4%, στα 71,70 δολάρια το βαρέλι, από λιγότερα από 55 δολάρια στις αρχές του 2019.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος ζητά από τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή του ώστε να μειωθεί η τιμή του μαύρου χρυσού. Δεν διευκρίνισε πάντως αν κάλεσε απευθείας τον Οργανισμό, που εδρεύει στη Βιέννη, ή αν το ζήτησε από κάποια συγκεκριμένα μέλη του, όπως η Σαουδική Αραβία, η οποία έχει διαβεβαιώσει ότι είναι έτοιμη να συμβάλει για τη "σταθεροποίηση" της αγοράς, μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να αναστείλει τις εξαιρέσεις που χορηγούσε σε οκτώ χώρες, επιτρέποντάς τους να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο.

Αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη για την Εμπορία Όπλων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υπογραφή της χώρας του από τη Συνθήκη για την Εμπορία Όπλων που είχε υιοθετήσει το 2013 ο ΟΗΕ με στόχο να τεθούν κανόνες στο διεθνές εμπόριο όπλων.

"Η Αμερική απορρίπτει αυτή τη συνθήκη", είπε ο Τραμπ σε ομιλία του στην Ινδιανάπολη, στο συνέδριο του πανίσχυρου λόμπι για την οπλοκατοχή NRA. "Δεν θα επικυρώσουμε ποτέ αυτό το κείμενο", επέμεινε. "Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στους ξένους γραφειοκράτες να καταπατήσουν τις ελευθερίες τις οποίες εγγυάται η δεύτερη τροπολογία" του αμερικανικού συντάγματος, πρόσθεσε.

Όπως είπε ο Τραμπ, σύντομα θα ενημερώσει επισήμως τον ΟΗΕ για την απόφασή του αυτή.

Η Συνθήκη είχε υπογραφεί από τον τότε υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, όμως δεν επικυρώθηκε ποτέ από το Κογκρέσο. Μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να ερευνά, πριν προχωρήσει στην πώληση όπλων, αν υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν τα συστήματα αυτά για να παρακαμφθεί κάποιο διεθνές εμπάργκο, να παραβιαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα ή να καταλήξουν σε χέρια εγκληματιών.

Τα όπλα που καλύπτονται από τη Συνθήκη είναι από πιστόλια μέχρι μαχητικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και πύραυλοι.

Μέχρι σήμερα, 101 χώρες έχουν ενταχθεί επισήμως στη Συνθήκη. Άλλες 29 την έχουν υπογράψει αλλά δεν την έχουν ακόμη επικυρώσει ώστε να την εφαρμόσουν.

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση ορισμένων οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. "Οι ΗΠΑ θα ενώσουν τα χέρια τους με το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Συρία, χώρες που δεν έχουν υπογράψει αυτήν την ιστορική Συνθήκη, μοναδικός σκοπός της οποίας είναι να προστατεύσει αθώους ανθρώπους από φονικά όπλα", σχολίασε η πρόεδρος της Oxfam America, Άμπι Μάξμαν.

ΤραμπΟΠΕΚπετρέλαιοHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα