Τραγωδία στα Τέμπη: Στρατηγική σύγκρουσης επιλέγει η κυβέρνηση

Καθώς συμπληρώνονται δύο εβδομάδες από το ασύλληπτο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, η κυβέρνηση επιχειρεί να ανασχεδιάσει τη στρατηγική της, καθώς τα ερωτήματα για την τραγωδία παραμένουν ανοιχτά και η πίεση από την οργή του κόσμου παραμένει «στα κόκκινα».

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη από την Πέμπτη, στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός σκιαγράφησε τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση από τούδε, προκειμένου και να παράσχει επαρκείς απαντήσεις στους ανθρώπους που έχασαν δικούς τους στη σύγκρουση

των δύο τραίνων, αλλά και στην κοινωνία που αντιδρά με έντονο τρόπο, και από την άλλη να φροντίσει να διασπείρει όσο το δυνατόν ευρύτερα τις ευθύνες για την απίστευτη τραγωδία.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης – και ενώ ακόμα είναι «ζεστές» οι καταγγελίες των συνδικαλιστών του σιδηροδρόμου για επικίνδυνες ελλείψεις που, κατά τα φαινόμενα, αγνοήθηκαν από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών – τόσο μιλώντας στο Υπουργικό όσο και κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε σε «“νησίδες” καθυστέρησης», «εργατοπατέρες» και «βαθύ αναχρονιστικό κράτος» το οποίο και δεσμεύτηκε να πολεμήσει.

Από την άλλη, η κυβέρνηση στρέφει τα «πυρά» της στον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο για την κυβερνητική του θητεία και τα όσα έκανε το διάστημα εκείνο για τους σιδηροδρόμους (ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας την εμφάνιση του Χρήστου Σπίρτζη στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για «μνημείο κυνισμού, σύγχυσης και ψεμάτων, συνοψίζεται στο εξής: “Δεν φταίμε σε τίποτα εμείς”»), όσο και για τις αποσπάσεις στελεχών του από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ).

Από την πλευρά του, ο παραιτηθείς υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο οποίος έχει δεχθεί «παραινέσεις» (και) από βουλευτές της ΝΔ να μην είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές, μέσω δημοσιεύματος σε στήλη των «Νέων», φέρεται να ζήτησε «να με κρίνει ο λαός αν πρέπει να αποχωρήσω και από την πολιτική. Αν θεωρεί ότι έχω και την ουσιαστική ευθύνη για ό,τι συνέβη, να με στείλει σπίτι μου. Ο λαός, όχι τα πρωτοσέλιδα και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Μάλιστα, στο ίδιο δημοσίευμα, ο πρώην υπουργός εμφανίζεται να αναλαμβάνει μόνο την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία, λέγοντας ότι «έκανα ό,τι μπορούσα για να ανατάξω τους σιδηροδρόμους, που ήταν σε απόλυτη διάλυση όταν τους παρέλαβα. Γιατί θα χρεωθώ εγώ τα εγκληματικά λάθη των προηγούμενων;», αλλά και ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική μου για ό,τι συνέβη, ας βάλει 30 βουλευτές του να ζητήσουν Εξεταστική Επιτροπή. Εκεί θα τα πούμε όλα».

Όλα αυτά προμηνύουν μια έντονη περίοδο, καθώς η κυβέρνηση (που οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν να χάνει την «καθαρή» κεφαλή που είχε έναντι του ΣΥΡΙΖΑ) μοιάζει να επιλέγει συγκρουσιακή τακτική για να αντιμετωπίσει τη σφοδρή κριτική που της ασκείται σχεδόν από παντού, αλλά και για να κάνει το άλμα προς τα μπρος που θα της επιτρέψει να βγει από τη μονοθεματικότητα της επικαιρότητας ή, εν πάση περιπτώσει, από την κριτική που δέχεται αποκλειστικά αυτή.

Το αν η στρατηγική αυτή θα αποδώσει καρπούς μένει να φανεί. Πάντως, οι φωτογραφίες με το «βαρύ κλίμα» στη συνεδρίαση του Υπουργικού, μάλλον αντίθετο αποτέλεσμα από το προσδοκώμενο έφεραν.

Διαβάστε επίσης:

Πλάκα: «Ντου» Ρουβίκωνα στο σπίτι του Κώστα Καραμανλή

Επίθεση στον Γιάνη Βαρουφάκη: Δίωξη για κακουργήματα και πλημμελήματα στον 17χρονο

ΣΥΡΙΖΑ: «Ακόμη και οι υπουργοί του Μητσοτάκη διαφωνούν με το «όλοι φταίμε» και την συγκάλυψη»

Keywords
Τυχαία Θέματα