Τρεις στους πέντε αποφεύγουν να ενημερώνονται από τις ελληνικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες

Την επαφή της με τον παλμό του αναγνωστικού κοινού, με τους καταναλωτές ψηφιακών ειδήσεων, φαίνεται ότι έχουν χάσει τα ΜΜΕ στην Ελλάδα και διαμορφώνουν ατζέντα η οποία καταφέρνει να διαμορφώνει αποφυγή ειδήσεων σε ποσοστό 57% των χρηστών του Διαδικτύου. Πιο απλά τρεις στους πέντε αποφεύγουν να ενημερώνονται από τις ελληνικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.

Ένα ακόμα δυσοίωνο εύρημα από την – ολόφρεσκη – έρευνα του ερευνητικού Ινστιτούτου Ρόιτερς για

τη Μελέτη της Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το οποίο στις παγκόσμιας εμβέλειας μελέτες της εξετάζει το οικοσύστημα των Ψηφιακών ΜΜΕ και Ειδήσεων, τάσεις και συμπεριφορές του κοινού που καταναλώνει ειδήσεις.

Για μια ακόμη φορά (από το 2016) στην ετήσια έκθεση για τις Ψηφιακές Ειδήσεις, ανάμεσα σε 46 χώρες του κόσμου, ήταν και η Ελλάδα με ρεκόρ δυσπιστίας, παγκοσμίως, στην προσφερόμενη ενημέρωση (το 19% ήταν το χαμηλότερο ποσοστό εμπιστοσύνης στις ειδήσεις).

Στην λεπτομερή ανάπτυξη του κεφαλαίου της έρευνας, που αφορά στην Ελλάδα, για τον οργανισμό έρευνας και ανάλυσης «διαΝΕΟσις» η χώρα μας εμφανίζεται να ισοβαθμεί με τη Βουλγαρία στην αποφυγή ειδήσεων στο Ίντερνετ.

Η έρευνα μπορεί να υπογραμμίζει ότι πρόκειται για «Digital News Report», αλλά πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν εξαιρεί τα παραδοσιακά ΜΜΕ, δεδομένου ότι εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί έχουν επίσης ηλεκτρονικές εκδόσεις.

Στο πλαίσιο της έρευνας αναζητήθηκαν τα αίτια απόρριψης της κοινής γνώμης στην προσφερόμενη ειδησεογραφία.

Όσοι πήραν μέρος στην έρευνα που διενεργήθηκε με ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο σε δείγμα του πληθυσμού αντιπροσωπευτικού εκείνου που χρησιμοποιεί το Ίντερνετ για την ενημέρωσή του (στην Ελλάδα όσοι είναι συνδεδεμένοι με το διαδίκτυο ανέρχονται σε ποσοστό 79%) πήραν θέση σχετικά με τα θέματα που συνήθως αποφεύγουν, αλλά και τι είδους ειδήσεις τους ενδιαφέρουν.

Ο «βομβαρδισμός» με θεματογραφία από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – και το κλίμα που καλλιεργήθηκε – προκάλεσε κορεσμό και κόπωση στους αναγνώστες / χρήστες του Ίντερνετ. Σε ποσοστό 38% δήλωσαν ότι αποφεύγουν ειδήσεων που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε σημαντικό ποσοστό (35%) αποφεύγουν και τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακολουθούν ειδήσεις που σχετίζονται με το αστυνομικό ρεπορτάζ και εγκλήματα (34%), τη στιγμή που έχει αυξηθεί ο έκταση που αφιερώνεται σε αυτές τις ειδήσεις στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Επίσης δυσφορία σε ποσοστό 32% εκφράζεται για την θεματολογία που έχει άξονα το lifestyle.

Τα θέματα με τη λιγότερη αποφυγή σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία (7%) και τις τοπικές ειδήσεις (7%). Τα ευρήματά σύμφωνα με τους αναλυτές της έρευνας δεν σημαίνουν πως αυτά τα θέματα είναι απαραίτητα και τα πιο δημοφιλή, αλλά πως είναι λιγότερο πιθανό να τα αποφεύγει συνειδητά το κοινό.

Οι Έλληνες καταναλωτές ειδήσεων θέλουν να διαβάσουν από τις ιστοσελίδες περισσότερες «ειδήσεις με θετικό πρόσημο» (που σημαίνει ότι η τοξικότητα δίνει ρεσιτάλ «εκεί έξω»), ειδήσεις «για ανθρώπους σαν και εμένα» (άλλη «κατραπακιά» επίσης για τα ΜΜΕ), «ειδήσεις που προτείνουν λύσεις», ειδησεογραφία που να τα κάνει λιανά, ρεπορτάζ σχετικά με τις εξελίξεις της ημέρας και «ερευνητικά ρεπορτάζ».

Διαβάστε επίσης:

Φαίη Μαυραγάνη: «Μας προσέγγισαν με τον Νίκο να κάνουμε εκπομπή»

Wagner: Sold out οι πτήσεις από Μόσχα – «Εγκαταλείπουν» τη χώρα ολιγάρχες και αξιωματούχοι

Ρωσία: Οι εθελοντές του RDK στο πλευρό της Βάγκνερ

Keywords
Τυχαία Θέματα