«Τρικυμία» στο Αιγαίο από τις τουρκικές προκλήσεις, πώς απαντά η Αθήνα – Πυρετός διαβουλεύσεων μετά το νέο σκηνικό έντασης

Σε επιφυλακή βρίσκεται το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς η Τουρκία έχει στήσει σκηνικό έντασης στο Αιγαίο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ενεργοποιήθηκε ο ελληνοτουρκικός μηχανισμός απεμπλοκής που υπάρχει σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.

Μετά τα όσα «ωραία» είπε  (αποδεκτή μόνο η λύση δύο κρατών στην Κύπρο) ο Ερντογάν στα κατεχόμενα  στην τουρκική φιέστα για την εισβολή, η Άγκυρα υπενθύμισε έμπρακτα και τις πάγιες θέσεις και για τα ελληνικά νησιά: έστειλε 5

πολεμικά πλοία (από τα 50 που είχαν πάει ως ντεκόρ για την φιέστα στα κατεχόμενα) 6,1 μίλια από τις ακτές της Κάσου αμφισβητώντας την ελληνική navtex για τις εργασίες έρευνας πόντισης καλωδίου ηλεκτρικής σύνδεσης Κρήτης-Κύπρου που πραγματοποιεί το  ιταλικό πλοίο Ievoli Relume.

Η Άγκυρα, όπως συμβαίνει συνήθως και κάθε  φορά σε ανάλογες ελληνικές navtex,  όχι μόνο έκδωσε anti- navtex αλλά μιας και η αρμάδα της ήταν κοντά (τα 50 πολεμικά που πήγαν στην Κύπρο) έστειλε μια μοίρα επί τόπου στην Κάσο σε μια προφανή επίδειξη δύναμης και αποφασιστικότητας προκειμένου όχι απλώς να υπενθυμίσει τις θέσεις της, αλλά επιπρόσθετα να υπογραμμίσει και τις δυνατότητες και το σθένος να τις επιβάλλει.

Οι τουρκικές θέσεις άλλωστε στην περιοχή έχουν διατυπωθεί με λόγια και πράξεις (πριν ξεκινήσει το «παραμύθι» της ελληνοτουρκικής προσέγγισης) με τις πλόες του ερευνητικού Ορούτς Ρέις που συνοδευόμενο από στολίσκο πολεμικών πλοίων «ερευνούσε» μέχρι και 6,1 μίλια από τις ακτές του Καστελόριζου, της Ρόδου, της Καρπάθου, της Κάσου και της Κρήτης, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη να στείλει κάποια πλοία του ελληνικού στόλου στην περιοχή έτσι ώστε με την παρέμβαση ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να δημιουργηθεί ο μηχανισμός αποσυμπίεσης της ελληνοτουρκικής έντασης, ο οποίος τελικά δρομολόγησε και τη διαδικασία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης με τις «μυστικές» ως προς το περιεχόμενό τους διαπραγματεύσεις που κάνει η έμπιστη του Κυριάκου Μητσοτάκη εξωκοινοβουλευτική υφυπουργός εξωτερικών  Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Η θέση, λοιπόν, που έχει διατυπωθεί από το καλοκαίρι του 2020 και έσπευσε επ’ ευκαιρία να υπενθυμίσει/υπερασπιστεί ο τουρκικός στολίσκος είναι πως η Κάσος, όπως και όλα τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο είναι «ειδική περίπτωση» και δεν έχουν δικαιώματα (ΑΟΖ) πέρα από το εύρος των (6 μίλια) χωρικών τους υδάτων.

Αυτές, προφανώς, είναι οι πάγιες τουρκικές θέσεις οι οποίες δεν έχουν αλλάξει ούτε χιλιοστό (όπως έμπρακτα υπενθύμισαν στην Κάσο οι Τούρκοι) παρά το «καλό κλίμα» και τη συνεχιζόμενη διαδικασία της προσέγγισης.

Η Ελλάδα απάντησε με την ανάπτυξη τριών πλοίων του πολεμικού ναυτικού και του λιμενικού, ενώ γίνονται κινήσεις σε ολα τα επίπεδα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την «αποσυμφόρηση» της κατάστασης που έχει προκληθεί. Νότια της Κάσου έχουν αναπτυχθεί η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και η κανονιοφόρος «Αήττητος», μαζί με ένα περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος.

«Επιδιώκουμε τον διάλογο, αλλά στον διάλογο δεν μπαίνουν ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων», σχολίασε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Η κυβέρνηση απαντά συνολικά στο θέμα αυτό, λέγοντας ξεκάθαρα ότι επιδιώκει τη διατήρηση του κλίματος διαλόγου και είμαστε αισιόδοξοι σε αυτό. Διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία και δεν σημαίνει αφέλεια. Από κει και πέρα στο διάλογο, στο τραπέζι, δεν μπαίνουν ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, εσωτερικής κυριαρχίας, ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων, πολιτική όπως είναι οι εκμεταλλεύσεις στα δικά μας χωρικά ύδατα».

Διπλωματικές πηγές τονίζουν πως «το ιταλικό πλοίο levoli Relume πραγματοποιεί έρευνα για την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων πλησίον της Κάσου. Η ανάπτυξη πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, σε συνέχεια πλεύσης του ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα,  είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων» και προσθέτουν πως «λαμβάνουν χώρα οι δέουσες συνεννοήσεις ενόψει ολοκλήρωσης της έρευνας βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού».

Υπενθυμίζεται ότι το «Ievoli Relume» πραγματοποιεί έρευνες για τις οποίες εχει εκδοθεί NAVTEX του σταθμού Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας (693/24). Η Τουρκία ειχε αντιδράσει και με την έκδοση δικής της NAVTEX (0671/24) με την οποία δηλώνει ότι μέρος των ερευνών αφορά περιοχή τουρκικής υφαλοκρηπίδας. 

Βαρύτατη πρόκληση από Μπαχτσελί

Νωρίτερα, σε επίθεση εκτός ορίων σε βάρος της Ελλάδας επιδόθηκε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος της Τουρκίας, ΜΗΡ, και κυβερνητικός σύμμαχος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δείχνοντας ότι η περίοδος ηρεμίας στα ελληνοτουρκικά μπορεί να βαίνει στο τέλος της.

Συνεχίζοντας από εκεί που άφησαν τα πράγματα μέλη της τουρκικής κυβέρνησης, ο Μπαχτσελί επιτέθηκε στον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, λέγοντας ότι «οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια είναι γεμάτες αγένεια, αλαζονεία και παραλήρημα. Η ειρηνευτική επιχείρηση της 20ης Ιουλίου τερμάτισε τις απόπειρες γενοκτονίας. Οι εχθροί των Τούρκων είναι ανήσυχοι και έχουν χάσει τον ύπνο τους».

MHP lideri Devlet Bahçeli'den Yunan bakan Dendias'a sert eleştiri:

"Yunanistan Savunma Bakanı'nın ifadeleri kabalık, korkaklık, su katılmamış küstahlık olarak değerlendirilmelidir."

— Yeni Şafak (@yenisafak) July 23, 2024

Μάλιστα, κάνοντας ειδική αναφορά στην Κύπρο και το Κυπριακό, είπε ότι «δεν είναι απλώς ένα νησί όπου ζουν άνθρωποι, είναι ένα μνημείο ύπαρξης για το τουρκικό έθνος. Η Κύπρος είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της περιοχής. Η Κύπρος ήταν πάντα το κέντρο βάρους για ανοιχτές ή μυστικές αναμετρήσεις και αγώνες. Υπάρχουν εκείνοι που φοβούνται την εδραίωση της ειρήνης στην Κύπρο και τα παιχνίδια τους διοργανώνονται συνεχώς. Ό,τι έγινε στην Κρήτη σχεδιάστηκε να γίνει το ίδιο και στην Κύπρο. Αν δεν υπήρχε η τουρκική επέμβαση πριν από 50 χρόνια, θα είχαμε αντιμετωπίσει τις ίδιες καταστροφές όπως στη Γάζα».

«Δεν πρέπει να νομίζουν ότι έχουμε ξεχάσει τις επιθέσεις εναντίον των μωρών, των γυναικών και των συμπατριωτών μας. Η στρατιωτική απόβαση βασίστηκε στην ελευθερία, τη ζωή και την ασφάλεια της περιουσίας των Τουρκοκυπρίων. Οι Τούρκοι ήρθαν αντιμέτωποι με τις καταστροφικές συμμορίες της ΕΟΚΑ, και έδωσαν ζωή στους συμπατριώτες τους. Τους ρίξαμε ένα οθωμανικό χαστούκι. Το χρόνιο Κυπριακό πρόβλημα είναι έργο εκείνων που φοβούνται τη λύση. Η ελληνική πλευρά ήταν πάντα αυτή που δεν ήταν πρόθυμη να βρει λύση. Η ελληνική πλευρά σαμποτάρει τη λύση», ισχυρίστηκε ο σύμμαχος του Ερντογάν.

Προσέθεσε δε, ότι «στηρίζουμε την υπόθεση της Κύπρου. Το τουρκοκυπριακό κράτος πρέπει οπωσδήποτε να αναγνωριστεί. Όταν έρθει η μέρα και η ώρα, το τουρκοκυπριακό κράτος θα αναγνωριστεί. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Ειρήνη στην Κύπρο σημαίνει ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρόλο που έχουμε δύο κράτη, το έθνος μας είναι ένα. Οι προσπάθειες να μετατραπεί η “Νότια Κύπρος” σε κέντρο logistics του Ισραήλ δεν είναι τίποτα περισσότερο από την κλιμάκωση της αστάθειας».

Τέλος, επιτέθηκε και στη Δέσποινα Βανδή, η οποία αρνήθηκε να συμμετάσχει σε συναυλία στη Σμύρνη, όταν έγινε σαφές ότι η Άγκυρα επιχειρούσε να δώσει πολιτικό χαρακτήρα στην εκδήλωση, λέγοντας ότι «η ασέβεια της Ελληνίδας τραγουδίστριας προς την τουρκική σημαία και την αφίσα του Ατατούρκ είναι άλλο ένα παράδειγμα ανηθικότητας που δοκιμάζει την υπομονή μας».

Στον χορό και ο Άδωνις

Η χθεσινή αμφιλεγόμενη δήλωση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ότι «εγώ ακούω αυτά τα “μια νύχτα ξαφνικά” και με πιάνουν τα γέλια. Με τα F-35 μπορούμε εμείς να πάμε ξαφνικά μια νύχτα στην Τουρκία» μεταφράστηκε ως «απειλή» από τα ΜΜΕ της γείτονος χώρας, σε μια περίοδο που οι εντάσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας έχουν αρχίσει και πάλι να ανεβαίνουν.

Συγκεκριμένα, η τουρκική εφημερίδα Milliyet κάνει λόγο για «υπέρβαση ορίων από τον Έλληνα υπουργό. […] Ο Υπουργός Υγείας της Ελλάδας Άδωνις Γεωργιάδης, σε τηλεοπτική εκπομπή στην οποία συμμετείχε, ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία είναι μηδέν στην αεροπορία και είπε τα εξής: “Με τα F-35 μπορούμε εμείς να πάμε ξαφνικά μια νύχτα στην Τουρκία”» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας.

Διαβάστε επίσης:

Μάντζος: Η Τουρκία παραβιάζει ευθέως το γράμμα και το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών

Βελόπουλος: Η κυβέρνηση δεν τολμά να καταστρέψει τα τουρκικά πλοία τα οποία παρενοχλούν, στα ελληνικά χωρικά ύδατα, την δική μας ΑΟΖ

Μήνυμα Τσίπρα για τα 50 χρόνια μεταπολίτευσης: Μείναμε αλλά δεν γίναμε Ευρώπη – Επιτεύγματα, χαμένες ευκαιρίες και… αποτίμηση του 2015 – 2019

Keywords
αιγαιο, αθηνα, πυρετος, αδωνις γεωργιαδης, λύση, κυπρος, καλοκαιρι, αοζ, ελλαδα, μαρινακης, σημαίνει, mhp, κρητη, εοκα, logistics, τσιπρας, κινηση στους δρομους, εθνος, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τραπεζα της ανατολης, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2013, ειρήνη παπαδοπούλου, η ζωη ειναι ωραια, θεμα, ισραηλ, κυπρου, μνημειο, νησι, νησια, παιχνιδια, περιοδος, σθενος, σμυρνη, ωρα, αγκυρα, αγωνες, αδωνις, αφισα, βανδη, βρισκεται, γινει, γινονται, γραμμα, δεσποινα βανδη, δεσποινα, δηλωσεις, δικη, δωσει, εγινε, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, ελευθερια, εοκα, ερντογαν, ερευνα, ερευνες, ευρωπη, εχθροι, ζωη, ιδιο, υπνο, υπομονη, υποθεση, υφυπουργος, κασος, κυβερνηση, λύση, λογο, μοιρα, μηδεν, ναυτικο, νυχτα, παντα, οθωμανικο, οπωσδηποτε, παμε, πλοια, πλοιο, πολεμικο ναυτικο, συνεχεια, το εθνος, τουρκια, υπουργειο εξωτερικων, φιεστα, ασφαλεια, δικαιωματα, ελληνικα, γελια, χωρα, υπουργειο, εισβολη, logistics, πληροφοριες, σημαια, σημαίνει, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα