Τσαβούσογλου για Κυπριακό: Λύση με εγγυήσεις και στρατό

ΚΟΣΜΟΣ

H Toυρκία παραμένει αμετακίνητη στη θέση της για τις εγγυήσεις όπως και στην παρουσία τουρκικού στρατού στο νησί και μετά τη λύση. Κι αυτό το καθιστά σαφές ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε αποκλειστική συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», η οποία έγινε με γραπτές ερωτήσεις.

Υποστηρίζει ότι οι συνθήκες εγγυήσεων παρέχουν ισχυρό πλαίσιο για τη διασφάλιση της μελλοντικής σταθερότητας του νησιού και επιμένει ότι η τουρκική στρατιωτική παρουσία στο νησί θα συνεχίσει

να παρέχει την απαιτούμενη ασφάλεια σε ολόκληρο το νησί από εξωτερικές απειλές.

Ο κ. Τσαβούσογλου προβάλλει τη θέση ότι η ισότιμη μεταχείριση Τούρκων και Ελλήνων πολιτών είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της εξωτερικής ισορροπίας μεταξύ των δύο μητέρων πατρίδων στην Κύπρο. Τονίζει ότι είναι μια «οικονομική αναγκαιότητα για τη βιωσιμότητα της λύσης» και στοιχείο της συνολικής διευθέτησης. Προειδοποιεί ότι το παράθυρο ευκαιρίας για λύση κλείνει και σημειώνει ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία. Η Τουρκία, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, δεν θα σταματήσει να είναι «μητέρα πατρίδα» μετά τη λύση και θα συνεχίσει να ενισχύει την ασφάλεια του νησιού μέσα από το σύστημα εγγυήσεων.

Στα ενεργειακά επικρίνει την κυπριακή Κυβέρνηση για «μονομερείς ενέργειες» και επισείει ως δικαιολημένες τις τουρκικές αντιδράσεις στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την κυπριακή ΑΟΖ.

Οι Ελληνοκύπριοι πιστεύουν ότι η Τουρκία κατέχει το κλειδί της λύσης του Κυπριακού και μόνο εάν εσείς συνεργαστείτε θα επιλυθεί και η ουσία δεν είναι η συζήτηση με τους Τουρκοκύπριους.

Υπήρξαν πέντε μέρη στις συνθήκες που θέσπισαν το κράτος εταιρικής σχέσης του 1960. Συνεπώς, έχουμε κοινή ευθύνη για την πραγματοποίηση της νέας κατάστασης στο νησί. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι οι δύο πλευρές του νησιού να κάνουν ικανοποιητική πρόοδο, ώστε να ολοκληρωθεί η συνολική διευθέτηση με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων. Η Τουρκία έκανε πάντοτε ό,τι ήταν δυνατόν για την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς συνολικής διευθέτησης στο νησί. Να είστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε να παίζουμε θετικό και εποικοδομητικό ρόλο, αν και όλοι οι άλλοι κάνουν το ίδιο.

Θυμηθείτε ότι το 2004, έτος κατά το οποίο οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το Σχέδιο Ανάν, ο κ. Ερντογάν, ως πρωθυπουργός τότε, δεσμεύτηκε να παραμείνει σταθερός στη διευθέτηση του Κυπριακού. Αυτό ακριβώς κάναμε, ενθαρρύνοντας συνεχώς την τουρκοκυπριακή πλευρά να διατηρήσει την εποικοδομητική στάση της στις διαπραγματεύσεις. Από το 2008, όταν ξεκίνησε η τρέχουσα διαδικασία, οι διάφορες τουρκοκυπριακές ηγεσίες διατήρησαν την πολιτική βούληση προς διευθέτηση. Οι τρεις Τουρκοκύπριοι «πρόεδροι», από διαφορετικά πολιτικά υπόβαθρα, της τελευταίας δεκαετίας έχουν επιδείξει την ίδια αποφασιστικότητα για να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι συνομιλίες. Η στήριξη και η εποικοδομητική ενθάρρυνση της Τουρκίας διαδραμάτισε σοβαρό ρόλο σε αυτό. Συνεισφέραμε επίσης στην ολοκλήρωση της κοινής δήλωσης των ηγετών της 11ης Φεβρουαρίου 2014, η οποία αναθέρμανε τις διαπραγματεύσεις. Ήταν δική μας η ιδέα οι δύο διαπραγματευτές να διεξάγουν διασταυρούμενες επισκέψεις στην Αθήνα και την Άγκυρα αργότερα εκείνο τον μήνα. Στην πραγματικότητα εμείς θα προτιμούσαμε να γίνονταν δεκτοί σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό του υφυπουργού. Ήταν και πάλι η Τουρκία που έχει επανειλημμένα προτείνει κοινές επισκέψεις υψηλού επιπέδου από τους Πρωθυπουργούς της Τουρκίας και της Ελλάδας, πρώτα στον «νότο», στη συνέχεια στον «βορρά» του νησιού.
Εγώ προσωπικά φιλοξένησα τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Κυπριανού στην Κωνσταντινούπολη, τον Ιανουάριο του 2016. Εργάστηκα μαζί του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και είναι καλός μου φίλος. Κατά τη διάρκεια της ίδιας επίσκεψης, τον κ. Κυπριανού δέχτηκε και ο τότε πρωθυπουργός μας. Τέλος, επιδείξαμε μια πολύ εποικοδομητική στάση τόσο στη Διάσκεψη για το Κυπριακό του Ιανουαρίου στη Γενεύη όσο και στις επόμενες συναντήσεις της ομάδας εργασίας στο Μοντ Πελεράν. Οπότε τα γεγονότα είναι εκεί για να τα δουν όλοι. Εξάλλου, είναι οι Ελληνοκύπριοι, όχι οι Τουρκοκύπριοι ή η Τουρκία που απέρριψαν πολυάριθμες πρωτοβουλίες διευθέτησης από τα Ηνωμένα Έθνη κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου Ανάν. Τι εμποδίζει τους Ελληνοκύπριους να αναγνωρίσουν τους Τουρκοκύπριους ως τους πολιτικά ισότιμους εταίρους τους; Δεν είναι σημαντικό να επιτευχθεί μια εφικτή και βιώσιμη διευθέτηση; Όσον αφορά την Τουρκία, σίγουρα θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε πλήρως τη διαδικασία διευθέτησης του Κυπριακού.

Πάντα λέτε ότι είστε ένα βήμα πιο μπροστά από τους Ελληνοκύπριους, αλλά λύση στο Κυπριακό δεν βρέθηκε, πού οφείλεται και γιατί δεν κάνετε κάτι δραστικό στην Κύπρο;
Στην πραγματικότητα, έχουμε οδηγήσει τη διαδικασία διευθέτησης σε αμέτρητες πρωτοβουλίες. Ο πραγματικός λόγος για τον οποίο δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση στο Κυπριακό είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Μπορείτε να κατανοήσετε τη γνήσια απογοήτευσή μας από τη συνεχή άρνηση της ελληνοκυπριακής διοίκησης να δεχτεί πρωτοβουλίες διευθέτησης. Ο δικός σας πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Ρολάνδης, δημοσίευσε ένα δοκίμιο πριν από 10 περίπου χρόνια με έναν μακρύ κατάλογο προτάσεων που απορρίφθηκαν από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Το 1958 το Σχέδιο Macmillan, το 1964 το σχέδιο Acheson, το 1975 το Δικοινοτικό Σύνταγμα, οι δείκτες του Perez de Cuellar το 1983, η δέσμη ιδεών του Μπούτρος-Γκάλι το 1992, το Σχέδιο Ανάν το 2004, για να αναφέρουμε μερικά από αυτά. Τώρα ο κατάλογος είναι ακόμα μεγαλύτερος. Η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί για να επιτύχει μια διευθέτηση. Αλλά μη νομίζετε, οποιαδήποτε διευθέτηση με κάθε κόστος. Νομίζω ότι είναι εδώ που η ελληνοκυπριακή πλευρά διαρκώς βλέπει λανθασμένα την κατάσταση. Μια συμφωνημένη λύση θα βασίζεται σε συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές. Η τουρκοκυπριακή πλευρά έδειξε την προθυμία της να συμβιβαστεί. Τώρα η μπάλα βρίσκεται σταθερά στο ελληνοκυπριακό γήπεδο.

Όλοι γνωρίζουμε και πιστεύουμε ότι το κύριο πρόσκομμα της επίλυσης του Κυπριακού είναι η επιμονή της Τουρκίας να κρατήσει τα στρατεύματά της και να έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει μονομερώς. Δεν είναι εντελώς εκτός τόπου και αναχρονιστικό τον 21ο αιώνα σε μια χώρα μέλος της ΕΕ; Αφού θέλετε λύση γιατί δεν αποσύρετε τον τουρκικό στρατό; Δέχεστε μια συμφωνία στο Κυπριακό που θα προβλέπει αποχώρηση στρατευμάτων και κατάργηση εγγυήσεων;
«Μια ουγκιά πρόληψης είναι καλύτερη από μια οκά θεραπείας». Πρέπει να φροντίσουμε να κάνουμε τα πράγματα σωστά από την αρχή, διότι αλλιώς μπορεί να υπάρξει υπερβολική επιδείνωση μακροπρόθεσμα. Τα τουρκικά στρατεύματα είναι εκεί για κάποιο λόγο. Είναι εκεί επειδή μεταξύ των ετών 1963 και 1974 οι Ελληνοκύπριοι κατέστρεψαν το συνεταιρικό κράτος του 1960, ξεκίνησαν μια εκστρατεία εθνοκάθαρσης εναντίον των Τουρκοκυπρίων και προσπάθησαν να επιτύχουν την ένωση.
Η αιματοχυσία στο νησί τελείωσε μόνο μετά την επέμβαση της Τουρκίας. Και επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι η επέμβαση της Τουρκίας αποκατέστησε τη δημοκρατία στη «νότια» Κύπρο. Δυστυχώς, η αμνησία στα γεγονότα του 1963 έως το 1974 αποδείχθηκε μοιραία σε όλες τις προσπάθειες φιλικού διακανονισμού του Κυπριακού. Και αυτό δεν είναι μόνο: η παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στον βορρά έχει αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω έξαρση συγκρούσεων για πάνω από τέσσερις δεκαετίες. Σήμερα, οι δημοσκοπήσεις στην «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» δείχνουν σαφώς ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων δεν θα δεχθεί μια διευθέτηση χωρίς τουρκικές εγγυήσεις. Δεδομένων των τραυματικών εμπειριών του παρελθόντος στα χέρια των Ελληνοκυπρίων, κανείς δεν τους αδικεί. Πολύ ειλικρινά, κανένας διακανονισμός δεν μπορεί να είναι βιώσιμος χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις για να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων γεγονότων. Οι υφιστάμενες Συνθήκες Εγγύησης και Συμμαχίας παρέχουν ένα ισχυρό πλαίσιο για τη διασφάλιση της μελλοντικής σταθερότητας στο νησί. Σε ένα μελλοντικό κράτος εταιρικής σχέσης, όσο θα είναι σεβαστή η συνταγματική τάξη και η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, δεν θα υπάρχει τίποτα που να φοβάστε από την Τουρκία. Εκτός αυτού, η Ανατολική Μεσόγειος σήμερα είναι γεμάτη προκλήσεις ασφάλειας. Έτσι, η τουρκική στρατιωτική παρουσία στο νησί θα συνεχίσει να παρέχει την απαιτούμενη ασφάλεια για ολόκληρο το νησί από εξωτερικές απειλές.

Εξωτερική ισορροπία των μητέρων πατρίδων

Γιατί επιμένετε στο ζήτημα των 4 ελευθεριών, αυτό δεν αφορά τη σχέση σας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο του Κυπριακού;
Και οι δύο γνωρίζουμε ότι η Κύπρος είναι μια πολύ ειδική περίπτωση. Δεν μπορείτε να πιστεύετε σοβαρά ότι η «Διοίκησή» σας είναι σαν οποιοδήποτε άλλο μέλος της ΕΕ. Όταν ιδρύθηκε η Δημοκρατία του 1960, έγινε μέριμνα για τη δημιουργία εξωτερικής ισορροπίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αντανακλώντας την εσωτερική ισορροπία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η Ελλάδα και η Τουρκία απολάμβαναν το καθεστώς των πλέον ευνοούμενων κρατών εντός της Δημοκρατίας. Το ατυχές γεγονός ότι προχωρήσατε στη μονομερή ένταξη στην ΕΕ το 2004 –παρά την άρνησή σας στο Σχέδιο Ανάν– δεν σημαίνει ότι οι βασικές παράμετροι του Κυπριακού έχουν αλλάξει. Η ισότιμη μεταχείριση των Τούρκων και των Ελλήνων πολιτών, η οποία θα περιορίζεται φυσικά στο νησί, εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της εξωτερικής ισορροπίας μεταξύ των δύο μητέρων πατρίδων στην Κύπρο. Είναι επίσης μια οικονομική αναγκαιότητα για τη βιωσιμότητα της λύσης. Πρέπει λοιπόν να τοποθετηθεί μέσα στην ίδια τη συνολική διευθέτηση. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Η Ένωση, ρίζα των κακών

Οι Ελληνοκύπριοι έκαναν τις ευρωπαϊκές επιλογές τους και θεωρούν εντελώς εξωφρενικό το να προσπαθείτε να ισχυριστείτε ότι έχουν την Ένωση στην ατζέντα τους.
Όπως επίσης δήλωσε πολλές φορές ο «πρόεδρος» Ακιντζί, κανείς δεν πιστεύει ότι η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων θέλει την Ένωση. Αυτό δεν είναι το θέμα. Το θέμα είναι ότι επιτράπηκε σε ένα κόμμα, όπως το ακροδεξιό ΕΛΑΜ, να εκβιάσει το Κοινοβούλιό σας. Αυτό δεν είναι λυπηρό; Προσπαθήστε να τοποθετήσετε τον εαυτό σας στη θέση των Τουρκοκυπρίων. Συζητάτε για μια συνολική διευθέτηση με βάση την πολιτική ισότητα των δύο πλευρών. Εργάζεστε με καλή θέληση για μια νέα εταιρική σχέση. Δεν έχετε εγκαταλείψει την ελπίδα για μια τέτοια συνεργασία, ακόμη και μετά από σχεδόν 50 χρόνια διαπραγματεύσεων. Και μετά από δύο χρόνια συνομιλιών σε αυτόν τον τρέχοντα γύρο, μετά από μεγάλη πρόοδο, μετά από μια Διάσκεψη για το Κυπριακό, οι μελλοντικοί σας εταίροι ξαφνικά δηλώνουν ότι θέλουν να εορτάζουν το δημοψήφισμα για την Ένωση στα δημόσια σχολεία! Δεν ξέρω πώς αυτό ακούγεται σε σας, αλλά δεν καθησυχάζει κανένα αναφορικά με τις ελληνοκυπριακές προθέσεις. Αντιθέτως, δικαιώνει όλες τις ανησυχίες. Τι να σκεφθούν οι Τουρκοκύπριοι; Πιστεύετε πραγματικά ότι μια τέτοια κίνηση ενισχύει την αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη; Όχι. Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να διδάσκει στους μαθητές της πώς να μοιράζονται το νησί με τους Τουρκοκύπριους εταίρους τους, αντί να κρατά ζωντανή τη μνήμη ενός άπιαστου πανελλήνιου ονείρου. Και θυμηθείτε ότι η ρίζα όλων των κακών στην Κύπρο ήταν κατά πρώτο λόγο το όνειρο για την Ένωση.

«Οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι διατεθειμένοι να πάνε το επιπλέον μίλι…»

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο κ. Ακιντζί έχει σαφές όραμα για λύση του Κυπριακού, αλλά η Άγκυρα παρεμβαίνει και δεν τον βοηθά να το υλοποιήσει. Λέγεται ότι η Άγκυρα έχει δώσει ρητές εντολές στον Μουσταφά Ακιντζί και τους συνεργάτες του να παραμείνουν στις διαπραγματεύσεις, την ίδια όμως ώρα κινείται για την εφαρμογή ενός σχεδίου Β, δηλαδή ενεργειών προς την κατεύθυνση ενσωμάτωσης του βορείου τμήματος της Κύπρου που ήδη ξεκίνησε με το νερό και τον ηλεκτρισμό. Πόσο εφικτή είναι η προοπτική εξεύρεσης λύσης φέτος και από ποιους παράγοντες εξαρτάται αυτή η προοπτική;
Υπενθυμίστε μου ποια πλευρά ήταν αυτή που απέρριψε όλες τις πρωτοβουλίες διευθέτησης στο παρελθόν. Ήταν η τουρκοκυπριακή πλευρά; Όχι. Επιτρέψτε μου να τονίσω εκ νέου αυτό που είπα προηγουμένως: οι Τουρκοκύπριοι, με την υποστήριξη της Τουρκίας, εργάστηκαν σταθερά για μια δίκαιη και διαρκή συνολική λύση. Η Τουρκία επιθυμεί ειλικρινά μια διευθέτηση στην Κύπρο, όπως και οι Τουρκοκύπριοι.
Οι στόχοι μας είναι οι ίδιοι. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με καλή θέληση προς μια νέα εταιρική σχέση. Θέλουμε να μετατρέψουμε το νησί σε προμαχώνα ειρήνης, σταθερότητας, συνεργασίας και οικονομικής ευημερίας.
Σήμερα, το υφιστάμενο status quo στο νησί είναι απαράδεκτο και για τις δύο πλευρές. Πιστεύουμε ότι μια νέα, ευημερούσα Κύπρος χωρίς εθνοτικές εντάσεις θα είναι ευπρόσδεκτη από όλους τους ενδιαφερομένους. Είμαστε λοιπόν έκπληκτοι ότι εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Το παράθυρο ευκαιριών κλείνει γρήγορα, και μετά από 50 χρόνια συνομιλιών, αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία.
Μια συνολική λύση θα είναι μια κατάσταση αμοιβαίου κέρδους. Αλλά επιτρέψτε μου να το πω ξεκάθαρα: εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν επειδή οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν έν βήμα παραπάνω, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε ποια πλευρά έχει να χάσει περισσότερα. Εξάλλου, οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν πάντα να απολαμβάνουν τη φιλία και την υποστήριξη της Τουρκίας.
Έτσι ίσως η ελληνοκυπριακή ηγεσία θα πρέπει να πάρει τον χρόνο για να κάνει μια λογική, ψυχρή ανάλυση κόστους-οφέλους και να αποφασίσει ποια πορεία δράσης θα είναι για το δικό της μακροπρόθεσμο όφελος. Και από πότε είναι η επίτευξη διασύνδεσης νερού και ηλεκτρισμού κακή ενέργεια; Εάν ήταν, τα μισά από τα έθνη-κράτη του κόσμου έπρεπε να σταματήσουν να συνεργάζονται μεταξύ τους.

Αληθεύει ότι η τουρκική πλευρά επιδιώκει μια νέα Διάσκεψη για το Κυπριακό πριν το τέλος Ιουλίου;
Η διοργάνωση μιας νέας Διάσκεψης για το Κυπριακό θα έχει νόημα μόνο εάν υπάρξει επαρκής πρόοδος στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις στο νησί, ειδικά όσον αφορά στα τέσσερα πρώτα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων, δηλαδή τη διακυβέρνηση και την κοινή χρήση ενέργειας, την ΕΕ, την οικονομία και περιουσιακό. Χωρίς αυτή την πρόοδο, δεν νομίζουμε ότι μια δεύτερη διάσκεψη θα μπορούσε να παράγει σημαντικά αποτελέσματα.
Ξεκίνησε το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών;
Η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν να εργάζονται με καλή θέληση και εποικοδομητικά. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για μια βιώσιμη λύση. Προτιμάμε να παίζουμε το παιχνίδι δίκαια. Τα παιχνίδια επίρριψης ευθυνών είναι για εκείνους που έχουν κρυφές ατζέντες.

Βλέπετε την Τουρκία να παίζει ρόλο στην Κύπρο και μετά από μια συμφωνία;
Βεβαίως. Δεν θα σταματήσουμε να είμαστε μητέρα πατρίδα μετά από τη λύση. Και θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την ασφάλεια του νησιού μέσω του συστήματος των εγγυήσεων. Έτσι, όπως και η Ελλάδα, θα έχουμε πάντα μια ειδική σχέση με την Κύπρο. Και οικονομικά το νέο συνεταιρικό κράτος θα ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τη φιλία και τη συνεργασία της Τουρκίας. Επιτρέψτε μου να σας δώσω δύο μόνο παραδείγματα. Μπορούμε να προμηθεύσουμε αρκετό νερό πέρα από τις απαιτήσεις ολόκληρου του νησιού. Και όταν θα ανοίξουν τα τουρκικά λιμάνια στα ελληνοκυπριακά πλοία, θα αναδυθούν νέοι δρόμοι ναυτιλίας και θα αυξηθούν οι όγκοι των συναλλαγών. Ελπίζω ότι η σημασία και τα οφέλη από τη φιλία της Τουρκίας θα γίνουν καλύτερα κατανοητά.

«Αντιμετωπίζουμε την ενέργεια ωε ένα εργαλείο συνεργασίας»

Στην Κύπρο οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η Τουρκία είναι ο μεγάλος γείτονας που απειλεί την ασφάλειά μας και προσπαθεί να μας εμποδίσει να ασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με ασφάλεια στις θαλάσσιες περιοχές μας. Πώς μπορείτε να εξηγήσετε με βάση τη θέση του δικαίου αυτή τη συμπεριφορά της Τουρκίας; Για το θέμα του ενεργειακού σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι καλύτερα να συνεργαστείτε να λύσετε το Κυπριακό και μετά να συζητήσετε μια συνεργασία, παρά να αμφισβητείτε το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τον φυσικό πλούτο; Θα μπορούσε η ενέργεια να αποτελέσει καταλύτη για την ειρήνη ή πόλεμο και με ποιον τρόπο;
Προκειμένου να επιτευχθεί μια δίκαιη λύση, η οριοθέτηση της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας μεταξύ των κρατών, με απέναντι ή παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να διευθετηθεί από τη συμφωνία. Η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» ενήργησε ενάντια σε αυτή τη βασική αρχή του Διεθνούς Δικαίου και δήλωσε μονομερώς περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας κατά παραβίαση της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας. Περιμένατε ότι η Τουρκία θα παραμείνει αδρανής και να παρακολουθεί, ενώ τα ζωτικά συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο αμφισβητούνται; Όσον αφορά τη συνεργασία, επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει επανειλημμένα απευθύνει έκκληση στους Ελληνοκύπριους να εκμεταλλευτούν από κοινού τους φυσικούς πόρους του νησιού. Πρότειναν, για παράδειγμα, τη συγκρότηση ad hoc επιτροπής, καθώς και έναν λογαριασμό χρηματικής δέσμευσης για τα ενδεχόμενα έσοδα. Αλλά η πλευρά σας εξακολουθεί να αρνείται να τους αναγνωρίσει ως συνιδιοκτήτες του νησιού. Και όσο το κάνετε αυτό, θα αντιμετωπίζετε δυσκολίες στις μονομερείς σας δραστηριότητες εξεύρεσης υδρογονανθράκων. Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι μια συνολική διευθέτηση θα φέρει μαζί της την ικανότητα ελεύθερης διερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων από υδρογονάνθρακες του νησιού. Η αδιαλλαξία έχει μια τιμή, όπως και η καλή θέληση έχει ανταμοιβή. Γενικά, αντιμετωπίζουμε την ενέργεια ως ένα εργαλείο συνεργασίας. Αλλά ταυτόχρονα η ενέργεια από μόνη της δεν μπορεί να μετατρέψει μια μακροχρόνια διαφορά σε διευθέτηση. Το Κυπριακό είναι μια απ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Υπάρχει μια ανησυχία ότι η Τουρκία θα δημιουργήσει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ή στην Κύπρο. Είναι αυτό μέσα στη λογική σας; Τι επιδιώκει η Τουρκία με τις συχνές παραβιάσεις στην Ελλάδα και στα Ίμια;
Τέτοιες ανησυχίες είναι εντελώς αβάσιμες. Η Τουρκία δεν προκαλεί. Αντίθετα, ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις. Πάρτε το παράδειγμα των δραστηριοτήτων σας που σχετίζονται με υδρογονάνθρακες γύρω από το νησί. Υπογραμμίζουμε συνεχώς ότι τέτοιες μονομερείς δραστηριότητες αγνοούν τα αναφαίρετα δικαιώματα του «τουρκοκυπριακού λαού», που είναι συνιδιοκτήτης του νησιού, στους φυσικούς πόρους. Γνωρίζετε ότι τα προηγούμενα χρόνια, παρόμοιες δραστηριότητες οδήγησαν σε αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, η ελληνοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να επιλέγει να υπογράφει συμβάσεις εξερεύνησης και εκμετάλλευσης με εταιρείες υδρογονανθράκων και να πιέζει για γεωτρήσεις τον Ιούλιο. Και μετά κτυπάτε το καμπανάκι του συναγερμού όταν οι Τουρκοκύπριοι υποχρεώνονται να αναλάβουν τις δικές τους κινήσεις. Ωστόσο, όπως σας είπα, οι Τουρκοκύπριοι έχουν προτείνει εναλλακτικές οδούς συνεργασίας για δραστηριότητες από κοινού για τους υδρογονάνθρακες τις οποίες η πλευρά σας έχει αρνηθεί. Επομένως, ο στόχος δεν είναι να προκαλέσουμε κλιμάκωση. Το μήνυμα προς εσάς θα πρέπει να είναι αρκετά σαφές: Πρέπει επιτέλους να κατανοήσετε τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από μια οικονομική συνεργασία στο νησί και την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα. Πρέπει να σχεδιάσετε τα βήματά σας με αυτό τον στόχο στο μυαλό. Μονομερείς πρωτοβουλίες, που μεταφράζονται ωσάν να μην έχουν δικαιώματα οι Τουρκοκύπριοι στους φυσικούς πόρους, δεν σας οδηγούν πουθενά. Αν θέλετε πραγματικά μια νέα εταιρική σχέση, θα πρέπει να είστε πρόθυμοι να μοιραστείτε.

Ποιος είναι ο ενεργειακός ρόλος της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο;
Η Τουρκία είναι μια μεγάλη και αναπτυσσόμενη αγορά στην περιοχή. Παρέχει επίσης τη συντομότερη και ασφαλέστερη οδό για τη μεταφορά ενεργειακών πόρων στην Ευρώπη. Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε θετικά κάθε ενεργειακό έργο στην περιοχή με βάση τρία κριτήρια. Πρώτα απ’ όλα, κάθε έργο πρέπει να είναι οικονομικά εφικτό. Δεύτερον, θα πρέπει να προσφέρει λύσεις κερδοφόρες σε όλα τα μέρη. Τέλος, το σχέδιο πρέπει να συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και πέραν αυτής.

Υπάρχει μια ένταση στη σχέση σας με την Ελλάδα, αυτό επηρεάζει αρνητικά και το Κυπριακό;
Η σχέση Ελλάδας – Τουρκίας ήταν πάντα σημαντική για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Βλέπουμε τις σχέσεις με την Ελλάδα με μια θετική ατζέντα. Επομένως, επιτρέψτε μου ν’ αντιστρέψω το ερώτημά σας: μια ολοκληρωμένη διευθέτηση στην Κύπρο θα έχει σίγουρα θετικό αντίκτυπο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Περιφερειακή κοινότητα ειρήνης και ευημερίας

Πώς βλέπετε τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή μας;
Η Τουρκία είναι κύριος ανθρωπιστικός δότης, ενεργός παροχέας ασφάλειας και καινοτόμος ανθρωπιστικός παίχτης. Στόχος μας είναι να ζούμε με ασφάλεια, σιγουριά και ευημερία σε ένα περιβάλλον ειρήνης. Πετύχαμε πολλά και θέλουμε να πετύχουμε περισσότερα. Η Τουρκία είναι πλέον μια χώρα της ομάδας των G20, η οικονομική ευημερία της οποίας είναι ήδη ευρέως σεβαστή σε όλο τον κόσμο. Βασική προϋπόθεσή μας είναι η Ειρήνη στο Σπίτι και η Ειρήνη στον Κόσμο. Προσθέστε σε αυτά την ευημερία στο σπίτι μας και στον κόσμο και θα κατανοήσετε τους στόχους και τις πολιτικές μας. Αν κοιτάξετε από κοντά, θα δείτε ότι η Τουρκία συμβάλλει θετικά στην επίλυση πολλών προκλήσεων στην περιοχή της. Επιτρέψτε μου να σας δώσω μερικά παραδείγματα. Η Τουρκία είναι ασφαλές καταφύγιο για σχεδόν 3 εκατομμύρια Σύρους που διέφυγαν από τον πόλεμο και έχει ήδη δαπανήσει 25 δισεκατομμύρια δολάρια γι’ αυτούς. Έχουμε γίνει το πιο γενναιόδωρο έθνος στον κόσμο, όταν πρόκειται για ανθρωπιστική συνεισφορά. Η Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία πέρυσι ως αναγνώριση αυτού του γεγονότος. Η τουρκική διπλωματία είναι επίσης πολύ δραστήρια στην προσπάθειά της να βρει μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση στη Συρία. Παράλληλα, διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην καταπολέμηση της μάστιγας της τρομοκρατίας σε διακανονιστικό και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Από τη μια πλευρά, υιοθετούμε μια κοσμοθεωρία που αντιτίθεται στη θεωρία της σύγκρουσης των πολιτισμών. Ταυτόχρονα, η Τουρκία έχει δείξει πώς να καταπολεμήσει τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η DAESH, καθαρίζοντας περισσότερα από 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της συριακής επικράτειας από την παρουσία τρομοκρατών. Ο αγώνας μας εναντίον των PKK / YPG και του FETO συνεχίζεται με μεγάλη αποφασιστικότητα. Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα της συγκεκριμένης συμβολής της Τουρκίας στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Το θέμα όμως είναι ξεκάθαρο: η επιχειρηματική και ανθρωπιστική πολιτική της Τουρκίας δημιουργεί θετικό αντίκτυπο στην περιοχή. Αντιμετωπίζει καταστροφικές πολιτικές και κόμματα, ενώ ενισχύει τη δυναμική της ειρήνης και της ευημερίας. Ο απώτερος στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια περιφερειακή κοινότητα ειρήνης, ευημερίας, με ολυμπιακή, συναδελφική αλληλεγγύη.

Προτεραιότητα η ένταξη στην ΕΕ

Είναι ακόμη ο στόχος της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
Η ένταξη στην ΕΕ παραμένει προτεραιότητα για εμάς. Οι σχέσεις μας με την ΕΕ, που χρονολογούνται από τη Συμφωνία Σύνδεσης του 1963, απαρτίζεται από πολλά σημαντικά στρώματα όπως η Τελωνειακή Ένωση και οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης. Η Τουρκία έχει καθαρή συνείδηση. Για 60 χρόνια, εργαστήκαμε σκληρά για την ένταξη. Ωστόσο, αντιφατικές αρχές από την πλευρά της ΕΕ υπονομεύουν τον διάλογο και απογοητεύουν ακόμα περισσότερο την τουρκική κοινή γνώμη για την ΕΕ. Υπογραμμίζαμε πάντοτε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξάγονται πάνω σε καθαρά τεχνικές βάσεις και ότι τα πολιτικά αδιέξοδα δεν πρέπει πλέον να αποτελούν εμπόδιο. Αναμένουμε η ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να κάνει συγκεκριμένα θετικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης εμπιστοσύνης.

Πηγή: Φιλελεύθερος

ΚυπριακόΤσαβούσογλουΤουρκίαένταξηΕΕστρατόςλύσηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
λύση, στρατος, λύση, το νησι, κοσμοσ, προβάλλει, κυπρος, βιωσιμότητα, αοζ, συμμετοχή, αθηνα, ελλαδα, ακελ, οφείλεται, συνταγμα, δημοσκοπηση, σημαίνει, ελαμ, νέα, δημοψηφισμα 2015, σχολεια, μνήμη, status, hoc, αιγαιο, επηρεάζει, pkk, βασεις, video, popular, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, εθνος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, ομαδα διας, κλειστα σχολεια, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, τελος ακινητης περιουσιας, δημοψηφισμα, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, βασεις 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, κομματα, αποτελεσματα, μνήμη, το θεμα, βημα, γνωμη, δημοκρατια, ηγεσια, ηνωμενα εθνη, θεμα, κυπρου, κωνσταντινουπολη, μητερα, νησι, οικονομια, οκα, ονειρο, παιχνιδια, πλαισιο, φιλια, φιλελευθερος, ωρα, pkk, αγκυρα, αγορα, ακελ, αλληλεγγυη, αμοιβαια, αμνησια, ατζεντα, βιωσιμότητα, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γειτονας, γινει, γηπεδο, δυστυχως, δειτε, δικη, δοκιμιο, δωσει, εγινε, ευκαιρια, ειλικρινα, υπαρχει, ειρηνη, εκστρατεια, ελαμ, ελλειψη, ελπιδα, ενεργεια, ενθαρρυνση, επηρεάζει, επρεπε, ερντογαν, ετων, ετος, ευημερια, ευθυνη, ευρωπη, ιδεα, ιδια, ιδιο, θετικο, θεωρια, ισορροπια, κυβερνηση, κινηση, κομμα, λογο, μεριμνα, μπορειτε, μυαλο, νερο, νοημα, προβάλλει, παντα, ολυμπιακη, οραμα, ουσια, οφελος, οφείλεται, περιβαλλον, πλοια, ριζα, ρολο, σιγουρα, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, συμμετοχή, συρια, σπιτι, σχεδιο, σχεδιο αναν, τιμη, τουρκια, τρια, φυσικα, φυσικο, αγωνας, ασφαλεια, βηματα, δικαιωμα, δικαιωματα, εφαρμογη, ενωση, ερωτησεις, hoc, χωρα, μεσογειος, μπροστα, παιχνιδι, popular, σημαίνει, status, θετικα, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα