Τσερνόμπιλ: «Μη φυσιολογικά» τα ποσοστά ραδιενέργειας, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας

Ανησυχία προκαλούν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι στις εγκαταστάσεις και γύρω από το πρώην πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία παρουσιάζονται «μη φυσιολογικά» επίπεδα ραδιενέργειας.

Ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ράφαελ Γκρόσι, 36 χρόνια μετά το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ, σήμανε συναγερμό λέγοντας ότι η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη, μετά το σύντομο πέρασμα και κατάληψη του εργοστασίου το προηγούμενο διάστημα από τους Ρώσους ενώ όπως είχε

προαναγγείλει, βρίσκεται στην περιοχή μαζί με επιτροπή ώστε να αποσαφηνιστεί η κατάσταση του πυρηνικού εργοστασίου.

#BREAKING Radiation levels at Chernobyl nuclear disaster site 'abnormal', rose after Russian forces took over the area: IAEA chief pic.twitter.com/9z58V67Jpr

AFP News Agency (@AFP) April 26, 2022

«Η κατάσταση είναι πολύ πολύ επικίνδυνη» ανέφερε ο Γκρόσι, ενώ συμπλήρωσε πως «υπήρξαν κάποιες στιγμές που τα επίπεδα ανέβηκαν λόγω της μετακίνησης του βαρέως εξοπλισμού που έφερναν εδώ οι ρωσικές δυνάμεις και όταν έφυγαν».

«Παρακολουθούμε το φαινόμενο αυτό μέρα με τη μέρα» κατέληξε.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ συνοδεύεται στο σημείο από μια ομάδα ειδικών «για να παραδώσουν απαραίτητο εξοπλισμό (δοσίμετρα, προστατευτικές στολές κ.λπ….)», να πραγματοποιήσουν «ραδιολογικούς και άλλους ελέγχους».

Οι ειδικοί της IAEA πρέπει να «επισκευάσουν τα συστήματα παρακολούθησης εξ αποστάσεως, που σταμάτησαν να μεταδίδουν δεδομένα προς την έδρα» της IAEA στη Βιέννη (Αυστρία) λίγο μετά την έναρξη του πολέμου, είπε.

Η περιοχή του Τσερνόμπιλ, 150 χλμ. βόρεια του Κιέβου, στα σύνορα με τη Λευκορωσία, έπεσε στα χέρια των Ρώσων στις 24 Φεβρουαρίου, την πρώτη ημέρα της εισβολής τους. Στη συνέχεια σημειώθηκε διακοπή ηλεκτρισμού στο εργοστάσιο και στα δίκτυα επικοινωνίας.

Οι Ρώσοι στρατιώτες αποσύρθηκαν από εκεί στις 31 Μαρτίου.

Από τότε η κατάσταση επανέρχεται σταδιακά στην ομαλότητα, σύμφωνα με τις καθημερινές εκθέσεις της IAEA που συντάσσονται στη βάση πληροφοριών της ουκρανικής ρυθμιστικής αρχής για την πυρηνική ενέργεια.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι είχε επισκεφθεί την Ουκρανία στα τέλη Μαρτίου προκειμένου να θέσει τις βάσεις μιας συμφωνίας παροχής τεχνικής υποστήριξης. Είχε επισκεφθεί τον σταθμό Γιούζνο-Ουκραΐνσκ, στο νότιο τμήμα της χώρας, προτού συναντηθεί με υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους στο Καλίνινγκραντ στις ακτές της Βαλτικής.

Η Ουκρανία έχει 15 αντιδραστήρες σε τέσσερις σταθμούς εν λειτουργία, εκτός από τους χώρους αποθήκευσης αποβλήτων όπως εκείνος του σταθμού του Τσερνόμπιλ. Ο μεγαλύτερος σταθμός είναι εκείνος που βρίσκεται στο Ενεργκοντάρ, κοντά στην πόλη Ζαπορίζια, που χτυπήθηκε τον Μάρτιο δύο φορές από πυρά ρωσικών πυραύλων, σύμφωνα με τους Ουκρανούς.

Έκρηξη σημειώθηκε σε έναν αντιδραστήρα του Τσερνόμπιλ το 1986 μολύνοντας ένα ικανό μέρος της Ευρώπης αλλά κυρίως την Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Η περιοχή, που ονομάστηκε ζώνη αποκλεισμού, σε μια ακτίνα 30 χλμ. γύρω από τον σταθμό εξακολουθεί να είναι πολύ μολυσμένη και απαγορεύεται η μόνιμη κατοίκηση σε αυτήν.

«Η παράνομη και αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία θέτει εκ νέου σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια στην ήπειρό μας», προειδοποίησαν από την πλευρά τους ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον σε κοινή δήλωση.

Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις ότι «κατέστρεψαν απερίσκεπτα τις εγκαταστάσεις» πυρηνικών σταθμών στις οποίες επιτέθηκαν.

«Η παράνομη κατοχή και η διακοπή των κανονικών επιχειρήσεων, κυρίως εμποδίζοντας την κυκλική εναλλαγή του προσωπικού, θέτουν σε κίνδυνο την ασφαλή και ασφαλισμένη λειτουργία πυρηνικών σταθμών στην Ουκρανία και αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ατυχήματος», πρόσθεσαν.

«Με την ευκαιρία της επετείου του δυστυχήματος του Τσερνόμπιλ το 1986, επαναλαμβάνουμε τη μεγαλύτερη ανησυχία μας σε ό,τι αφορά τους κινδύνους για την πυρηνική ασφάλεια και ασφάλιση που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες ενέργειες στην περιοχή του Τσερνόμπιλ», επέμειναν.

Λαβρόφ: Η απειλή για πυρηνικό πόλεμο «δεν πρέπει να υποτιμηθεί»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε αργά της Δευτέρα ότι η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου στην Ουκρανία «δεν πρέπει να υποτιμηθεί».

Σε συνέντευξή του σε ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Λαβρόφ είπε ότι «ο κίνδυνος είναι σοβαρός».

«Είναι αληθινό ενδεχόμενο. Δεν πρέπει να υποτιμάται», είπε ο Λαβρόφ για την πυρηνική απειλή.

Ο Λαβρόφ είπε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» υποστηρίζοντας την Ουκρανία με δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια και όπλα.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα απάντησε στα σχόλια του Λαβρόφ, λέγοντας ότι η Ρωσία χάνει και οι πυρηνικές απειλές είναι η «τελευταία τους ελπίδα για να φοβίσουν τον κόσμο να μην στηρίξει την Ουκρανία».

«Η Ρωσία χάνει την τελευταία ελπίδα να φοβίσει τον κόσμο να μην στηρίξει την Ουκρανία. Έτσι γίνεται λόγος για “πραγματικό” κίνδυνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό σημαίνει μόνο ότι η Μόσχα αισθάνεται την ήττα στην Ουκρανία. Ως εκ τούτου, ο κόσμος πρέπει να διπλασιάσει την υποστήριξη της Ουκρανίας, ώστε να επικρατήσουμε και να προστατεύσουμε την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια», έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter.

Russia loses last hope to scare the world off supporting Ukraine. Thus the talk of a ‘real’ danger of WWIII. This only means Moscow senses defeat in Ukraine. Therefore, the world must double down on supporting Ukraine so that we prevail and safeguard European and global security.

— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) April 25, 2022

Διαβάστε επίσης:

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Η σοκαριστική θεωρία Έλληνα παιδιάτρου στη Βρετανία για τα αυξανόμενα κρούσματα

Κομισιόν για Twitter: Όποιο και αν είναι το ιδιοκτησιακό του καθεστώς «θα πρέπει να προσαρμοσθεί απολύτως στους ευρωπαϊκούς κανόνες»

Τα «παγώνια» της αντρικής μόδας επιστρέφουν στη Φλωρεντία (Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσερνόμπιλ, Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας,tsernobil, diethni organismo atomikis energeias