Τσιόδρας: Το Ποτάμι δεν είναι συμπλήρωμα ούτε δεξιά, ούτε αριστερά
«Το Ποτάμι δεν είναι συμπλήρωμα ούτε δεξιά, ούτε αριστερά», τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας και προσθέτει: «Υπάρχουν απογοητευμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα πάνε στη ΝΔ, ούτε στο ΚΙΝΑΛ. Υπάρχει κεντρώος κόσμος που πίστεψε ότι η ΝΔ
Για τις διαφορετικές απόψεις των στελεχών του Ποταμιού για τις συνεργασίες εκτιμά μιλώντας στο Πρακτορείο ότι «οι διαρκείς δηλώσεις για το αν θα συνεργαστούμε με τον ένα ή με τον άλλο, θολώνουν το μήνυμα του Ποταμιού» και σημειώνει ότι «ο κ. Ψαριανός έχει πει διάφορα και σε κάποιες περιπτώσεις αντιφατικά».
Αναφερόμενος στη συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ υπογραμμίζει ότι δεν ήταν λάθος η συμμετοχή του Ποταμιού στο εγχείρημα και σημειώνει ότι οι διαφορές τους ήταν κυρίως στον τρόπο λήψης των αποφάσεων σε μείζονα ζητήματα, όπως στο Μακεδονικό και στο αίτημα των εκλογών, «οι οποίες ελήφθησαν παρά την αντίθετη βούληση της πλειοψηφίας».
Ο κ. Τσιόδρας τονίζει ότι τον Σεπτέμβριο το Ποτάμι θα καταθέσει προτάσεις για την παραγωγή, την παιδεία, το Δημόσιο, τις ελευθερίες, το περιβάλλον, τις τεχνολογίες και τα γεωστρατηγικά και από τη συμφωνία σε αυτές τις προτάσεις θα κριθεί η μετεκλογική τους κυβερνητική συνεργασία με το πρώτο κόμμα.
Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη στάση του Ποταμιού κατά την ψηφοφορία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών υπογραμμίζει ότι η στήριξή τους στη συμφωνία δεν σημαίνει στήριξη στην κυβέρνηση και συμπληρώνει ότι «αν οι ΑΝΕΛ δεν ψηφίσουν, ακόμη κι αν ψηφιστεί η συμφωνία, τίθεται ζήτημα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του εκπροσώπου Τύπου του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Δημήτρη Τσιόδρα:
Ερ.: Πώς πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την άρνηση της Τουρκίας να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες αξιωματικούς;
Απ.: Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Σίγουρα δεν πρέπει να την αντιμετωπίσει με λογική παζαριού ή με υποχωρήσεις σε άλλα ζητήματα, όπως αυτό των Μουφτήδων της Θράκης. Είδα και το tweet που έκανε την Τετάρτη ο Ντ. Τραμπ με το οποίο ζητάει από τον Ερντογάν την απελευθέρωση του αμερικανού πάστορα 'Αντριου Μπράνσον, o οποίος επίσης κρατείται για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα δίχως να έχει δικαστεί και η Τουρκία επιμένει να ανταλλαγεί με τον Φ. Γκιουλέν. Αυτός που πραγματικά αποφασίζει δεν είναι το δικαστήριο αλλά ο κ. Ερντογάν. Η Τουρκία δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι στη Δύση λειτουργεί κράτος δικαίου και δεν είναι όλα ανατολίτικο παζάρι, «θα σου δώσω να μου δώσεις». Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να επιμείνουμε σε όλους τους τόνους και σε όλα τα διεθνή fora για την απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας. Πρέπει να αυξηθεί η διεθνής πίεση. Ίσως είναι αυτό που θα καταλάβει περισσότερο ο Ερντογάν. Πίεση και από εμάς και από την ΕΕ, αλλά και από τις ΗΠΑ που έχουν πρόσθετους δικούς τους λόγους.
Ερ.: Μετά την απόφαση της κυβέρνησης για δημοτικές και ευρωεκλογές τον Μάιο πιστεύετε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τριπλές εκλογές τον Μάιο του 2019;
Απ.: Τα σχέδια της κυβέρνησης τα ξέρει μόνον ο κ. Τσίπρας και ένας πολύ στενός κύκλος συνεργατών του. Οι εκλογές θα γίνουν όταν κρίνει ο πρωθυπουργός ότι είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για εκείνον. Οι κυβερνήσεις πάνε σε εκλογές όταν χάσουν τη δεδηλωμένη ή όταν κρίνουν ότι οι πρόωρες κάλπες τις συμφέρουν. Ο κ. Τσίπρας λοιπόν από τη μια θέλει να παρατείνει τον χρόνο παραμονής του στην εξουσία, από την άλλη ρισκάρει να έχει πολύ μεγαλύτερη φθορά. Ο πιθανότερος χρόνος είναι πράγματι τον Μάιο. Θα τα ζυγίσει και θα αποφασίσει τον Αύγουστο ώστε αναλόγως να καθορίσει την στρατηγική του. Σε κάθε περίπτωση αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να συγκροτήσει ένα νέο αφήγημα για τον ΣΥΡΙΖΑ τα επόμενα χρόνια, γιατί το παλιό έχει ακυρωθεί.
Ερ.: Περίπου τρεις μήνες μετά το ιδρυτικό συνέδριο του ΚΙΝΑΛ το ΠΟΤΑΜΙ αποχώρησε. Τελικά ήταν λάθος η συμμετοχή σας στο εγχείρημα;
Απ.: Δεν ήταν λάθος. Υπήρχε ένα αίτημα από την πλειοψηφία του κόσμου στο χώρο του κέντρου/κεντροαριστεράς για τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου φορέα. Είναι κόσμος που δεν πήγαινε στο ΠΑΣΟΚ και δεν ερχόταν στο Ποτάμι. Ήθελε κάτι νέο και διαφορετικό. Φάνηκε από τη μεγάλη συμμετοχή στις διαδικασίες. Όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη και άρχισε να καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις. Χάσαμε πολύ χρόνο σε εσωτερικές διευθετήσεις. Κλειστήκαμε αντί να ανοιχτούμε. Οι διαφορές αντί να οδηγήσουν σε δημιουργική σύνθεση οδηγούσαν σε διαρκείς τριβές. Έτσι δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε. Αντί λοιπόν για μια προβληματική συμβίωση, ήταν καλύτερο και για τις δύο πλευρές ένα πολιτισμένο διαζύγιο. Ο καθένας προβάλει τις απόψεις του κι όπου μπορούμε συνεργαζόμαστε.
Ερ.: Οι μετεκλογικές συνεργασίες ήταν βασικό σημείο σύγκρουσης στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ;
Απ.: Δεν θα το έλεγα. Παρότι από τις δηλώσεις στελεχών του ΚΙΝΑΛ ήταν ορατές οι διαφορές αφού κάποια στελέχη μιλούσαν για «μέτωπο απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ» που παρέπεμπε σε συνεργασία με τη ΝΔ και άλλοι απέκλειαν τη συνεργασία με τη ΝΔ, δεν είχαμε φθάσει στο να γίνει συζήτηση στα όργανα για αυτό το θέμα. Οι διαφορές εστιάζονταν κυρίως στον τρόπο λήψης των αποφάσεων σε μείζονα ζητήματα, όπως στο Μακεδονικό και στο αίτημα των εκλογών, οι οποίες ελήφθησαν παρά την αντίθετη βούληση της πλειοψηφίας. Αλλά όλα αυτά είναι παρελθόν. Εγώ δεν μπορώ να μιλήσω πλέον για το ΚΙΝΑΛ, θα σας πω για το πώς βλέπει το Ποτάμι τις μετεκλογικές συνεργασίες. Τον Σεπτέμβριο θα καταθέσουμε προτάσεις σε 7 τομείς: στην παραγωγή, την παιδεία, το δημόσιο, τις ελευθερίες, το περιβάλλον, τις τεχνολογίες, τα γεωστρατηγικά. Από τη συμφωνία σε αυτές τις προτάσεις θα κριθεί ενδεχόμενη μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία μας με το πρώτο κόμμα.
Ερ.: Το ΠΟΤΑΜΙ έχει σήμερα 6 βουλευτές που φαίνεται να έχουν διαφορετικούς προσανατολισμούς. Ο κ. Ψαριανός ζητάει συνεργασία με τη ΝΔ. Είδαμε μάλιστα να καταγγέλλει τον κ. Θεοδωράκη για «αλληθώρισμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ». Πώς θα προχωρήσετε από εδώ και πέρα; Μπορεί το ΠΟΤΑΜΙ να έχει αυτόνομη πορεία και να συμμετάσχει αυτόνομα στις εκλογές;
Απ.: Ομόφωνα οι βουλευτές του Ποταμιού τάχθηκαν υπέρ της αποσύνδεσης από το ΚΙΝΑΛ προκειμένου να έχουμε αυτόνομη πορεία. Αυτό είπαν και στις τοποθετήσεις τους. Υπάρχουν πράγματι διαφορετικές απόψεις περί συνεργασιών. Οι διαρκείς δηλώσεις για το αν θα συνεργαστούμε με τον ένα ή με τον άλλο, θολώνουν το μήνυμα του Ποταμιού. Ο κ. Ψαριανός έχει πει διάφορα και σε κάποιες περιπτώσεις αντιφατικά. Εγώ μένω στις τοποθετήσεις που έχει κάνει στα κομματικά όργανα και όχι στα tweet του. Θα επαναλάβω τις θέσεις του Ποταμιού, ότι ακολουθούμε αυτόνομη πορεία κι ότι μιλάμε από θέση αρχών σε όλα τα θέματα, όπως και στο Μακεδονικό, και όχι με βάση τη συγκυρία. Το Ποτάμι δεν είναι συμπλήρωμα ούτε δεξιά, ούτε αριστερά. Το ερώτημα είναι γιατί θα σε επιλέξει ο πολίτης; Αν σε επιλέξει ως συμπλήρωμα κάποιου, θα πάει κατευθείαν σε αυτόν. Άρα πρέπει να ενισχύσουμε την πολιτική ταυτότητά μας. Να πείσουμε «γιατί Ποτάμι». Υπάρχουν απογοητευμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα πάνε στη ΝΔ, ούτε στο ΚΙΝΑΛ. Υπάρχει κεντρώος κόσμος που πίστεψε ότι η ΝΔ μετά την εκλογή του Κ. Μητσοτάκη θα γινόταν ένα κεντρώο κόμμα και βλέπει να έχει μετατοπιστεί προς τα δεξιά. Υπάρχουν νέοι που δεν θα πάνε ούτε σε αυτούς που κυβέρνησαν, ούτε σε αυτούς που κυβερνούν. Εκεί θα κριθούμε. Οι συνεργασίες έπονται.
Ερ.: Δεν φοβάστε ότι η πόλωση θα σας συνθλίψει;
Απ.: Πράγματι η πόλωση θα είναι τεράστια. Συμφέρει τον κ. Τσίπρα, βολεύει και τον κ. Μητσοτάκη. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι αψιμαχίες και η προεκλογική περίοδος θα είναι από τις πιο σκληρές που έχουμε ζήσει. Ο κίνδυνος να επικρατήσει το δίλημμα «να φύγουν αυτοί» ή «να μην έρθουν οι άλλοι» είναι υπαρκτός. Πιστεύω όμως ότι ένα τμήμα του κόσμου θα σκεφθεί τι είναι χρήσιμο για τη χώρα. Το Ποτάμι έχει αποδείξει τη χρησιμότητά του σε κρίσιμες στιγμές. Και για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη αλλά και για την προώθηση αλλαγών προς όφελος των πολιτών. Το Ποτάμι είναι η δύναμη που μπορεί να επιβάλλει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορεί να το κάνει ούτε η συντηρητική ΝΔ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει μείνει μόνο με την ταμπέλα της ριζοσπαστικής αριστεράς, αφού όλα τα ιδεολογήματά του κατέρρευσαν παταγωδώς και ψάχνει να βρει νέα ταυτότητα. Αυτό το κρίσιμο ποσοστό των πολιτών, θα καθορίσει και τη δική μας πορεία.
Ερ.: O Σταύρος Θεοδωράκης τοποθέτησε το ΠΟΤΑΜΙ στο φιλελεύθερο κέντρο, που σήμερα εκφράζεται από την ΝΔ. Τελικά υπάρχει χώρος για το ΠΟΤΑΜΙ;
Απ.: Η ΝΔ είναι ένα συντηρητικό και όχι ένα φιλελεύθερο κόμμα. Έχει αρκετά φιλελεύθερα στελέχη -και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης περιλαμβανόταν σε αυτά, αλλά ως αρχηγός ακολουθεί μια δεξιά πολιτική. Το βλέπουμε στα ζητήματα των ατομικών δικαιωμάτων, στο Μακεδονικό, στις σχέσεις εκκλησίας-κράτους. Θέλει να κλείσει μέτωπα από δεξιά του, όμως έχει αφήσει χώρο στο κέντρο. Αυτόν μπορούμε να τον εκφράσουμε εμείς. Άλλο συντηρητικός, άλλο φιλελεύθερος. Ο πολιτικός φιλελευθερισμός δεν είναι ταμπέλα δίχως νόημα στην πολιτική μαρκίζα. Είναι συνδεδεμένος με τον αγώνα για ατομικά και πολιτικά δικαιώματα. Διατρέχει ένα ευρύ πολιτικό φάσμα, από τη φιλελεύθερη κεντροδεξιά μέχρι τη φιλελεύθερη κεντροαριστερά και αριστερά. Δεν προβάλει κάποιο πρότυπο, αλλά επιδιώκει να εξασφαλίσει για κάθε άτομο, τη διαφορετικότητα, την ελευθερία της σκέψης. Ο πολιτικός φιλελευθερισμός εκφράζει την πραγματιστική δύναμη της ορθολογικής ανθρώπινης παρέμβασης στις οργανωμένες κοινωνίες. Που ρυθμίζει τις αγορές εκεί που αποτυγχάνουν, αναδιανέμει τον πλούτο για να μην καταρρεύσουν οι κοινωνίες, στηρίζεται στο κράτος δικαίου και όχι στο δίκαιο του ισχυρού, ελέγχει την παγκοσμιοποίηση προκειμένου να προστατεύσει οικουμενικά δημόσια αγαθά όπως το περιβάλλον και να αντιμετωπίσει τη διεθνή φοροαποφυγή. Αυτές τις απόψεις πρέπει να κάνουμε σημαία μας.
Ερ.: Αν ο πρωθυπουργός μπορέσει να πάρει παράταση στις περικοπές των συντάξεων δεν θα είναι επιτυχία;
Απ.: Να πάνε δηλαδή ένα εξάμηνο πίσω οι περικοπές ώστε να μπορεί να πάει σε εκλογές τον Μάιο; Γιατί αυτό είναι το άγχος του. Οι περικοπές έχουν συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων, έχουν ψηφιστεί από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, και όπως φάνηκε και από την εγκύκλιο του κ. Χουλιαράκη περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό. Οι περικοπές αυτές οφείλονται αποκλειστικά στις λάθος επιλογές των προηγούμενων χρόνων, ιδίως του πρώτου εξαμήνου του 2015. Προβλέπεται μείωση κατά 1% του ΑΕΠ του ποσού που δίνεται για συντάξεις. Δεν θα χρειαζόταν καμιά περικοπή, αν το ΑΕΠ είχε ανέβει κατά 10% από το 2015, όπως προβλεπόταν από την Κομισιόν. Θα είχαμε μείωση ως ποσοστό του ΑΕΠ, δίχως μειώσεις στις συντάξεις. Οι λάθος επιλογές έχουν κόστος.
Ερ.: Πώς σχολιάζετε τις καταγγελίες του Ζόραν Ζάεφ για εμπλοκή Ελλήνων και Ρώσων επιχειρηματιών στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ για να «σκοντάψει» η συμφωνία;
Απ.: Ο ίδιος ο κ. Ζάεφ φρόντισε να το «μαζέψει» όσον αφορά στη δραστηριότητα Ελλήνων. Στην πΓΔΜ οδεύουν για δημοψήφισμα και θα δοθεί σκληρή μάχη. Θα ειπωθούν πολλά. Είναι γεγονός πάντως ότι η Ρωσία καθαρά και ανοιχτά από την αρχή τάχθηκε κατά της συμφωνίας. Δεν θέλει την πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και ενσωματωμένη στην Ευρώπη. Την θέλει στη σφαίρα επιρροής της. Αλλά τα δικά μας συμφέροντα είναι άλλα. Η κρίση στη σχέση μας με τη Ρωσία, ελπίζω να είναι παροδική. Η Ελλάδα ανήκει στο ΝΑΤΟ και στο «σκληρό πυρήνα» της Ευρώπης, φροντίζει πάντα όμως να διατηρεί καλές σχέσεις και με τη Ρωσία. Παράλληλα κάθε στιγμή οφείλει να θέτει σε προτεραιότητα τα δικά της συμφέροντα και να μην δέχεται καμιά παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας. Για το κρίσιμο αυτό ζήτημα πάντως θα θέλαμε επίσημη ενημέρωση. Αποδεικνύεται επίσης για άλλη μια φορά η ανάγκη συγκρότησης ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, όπου θα συζητούνται αυτά τα θέματα.
Ερ.: Κύριε Τσιόδρα, το ΠΟΤΑΜΙ θα ψηφίσει την κύρωση της συμφωνία των Πρεσπών όταν έρθει στη βουλή;
Απ.: Έχουμε μιλήσει θετικά για τη συμφωνία, παρότι θεωρούμε αδύναμο σημείο αυτό που αφορά στην εθνικότητα, που δημιουργεί και πιθανόν να δημιουργήσει και στο μέλλον προβλήματα. Μια συμφωνία είναι ένας συμβιβασμός. Έτσι την κρίνουμε. Είναι καλύτερο να έχουμε αυτή τη συμφωνία από το να μην έχουμε καθόλου συμφωνία. Δεν ξέρουμε πότε θα έρθει στη Βουλή. Ίσως ο κ. Τσίπρας επιλέξει να τη στείλει προς ψήφιση στην επόμενη Βουλή. Η δική μας στήριξη στη συμφωνία δεν σημαίνει στήριξη στην κυβέρνηση. Επειδή πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα και ανεξάρτητα από τη δική μας στάση, αν οι ΑΝΕΛ δεν ψηφίσουν, ακόμη και αν ψηφιστεί η συμφωνία, για την οποία χρειάζεται απλή πλειοψηφία των παρόντων, τίθεται ζήτημα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση.
ποτάμιΝΔΣΥΡΙΖΑΤσιόδραςσυνεργασίαΚΙΝΑΛHas video: Exclude from popular: 0- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Απειλές για απέλαση Ιβάν & Μουζενίδη
- Πότε ανοίγουν τα σχολεία 2018;
- Οι 7 τροφές που πρέπει να αποφεύγουν οι 50άρηδες
- «Βιβλική καταστροφή» προβλέπουν οι επιστήμονες για την Ελλάδα – Ποιες παραλίες θα εξαφανιστούν
- Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει - αλλά ποια είναι η καλύτερη παραλία;
- Διπλή σεισμική δόνηση στην Αττική
- Έμενε σε ξένο σπίτι για δέκα χρόνια!
- Δροσιά από το απόγευμα. Η πρόγνωση του καιρού
- Ουρικό οξύ: Αν νιώθετε αυτά, κάντε εξετάσεις!
- Ποια αυτοκίνητα αγοράζουν οι Ελληνες στην κρίση;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Εν αναμονή βάσεων και… ανακοινώσεων
- Απομακρύνθηκαν από τη Συρία 800 μέλη της οργάνωσης Λευκά Κράνη
- Δυνατό τεστ για Παναθηναϊκό
- Στις εφορίες η Ελλάδα αναστενάζει
- Βυθίστηκε ελληνικό αλιευτικό μετά από σύγκρουση με τουρκικό σκάφος στη Σύμη
- Late night και στο Epsilon: Ποιον ετοιμάζεται να «κλείσει» το κανάλι;
- Σε εκλογική ετοιμότητα η Ν.Δ
- Τραγωδία στην Κοζάνη – Νεκρές σε τροχαίο δυο ηλικιωμένες
- Τσιόδρας: Το Ποτάμι δεν είναι συμπλήρωμα ούτε δεξιά, ούτε αριστερά
- Λος Άντζελες: Ένοπλος οχυρώθηκε σε σούπερ μάρκετ και σκότωσε μια γυναίκα – Συνελήφθη ο δράστης
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Τσιόδρας: Το Ποτάμι δεν είναι συμπλήρωμα ούτε δεξιά, ούτε αριστερά
- Κοντά στην Ουντινέζε ο Νικόλαου
- Late night και στο Epsilon: Ποιον ετοιμάζεται να «κλείσει» το κανάλι;
- Βυθίστηκε ελληνικό αλιευτικό μετά από σύγκρουση με τουρκικό σκάφος στη Σύμη
- Οι πρώτες εικόνες από τη φωτιά σε βιοτεχνία στο Μεταξουργείο (Video)
- Αντηλιακά: Οδηγός σωστής χρήσης ανάλογα με το είδος
- Ανοιχτό το ενδεχόμενο επανένωσης των Abba
- Δυνατό τεστ για Παναθηναϊκό
- Τραγωδία στην Κοζάνη – Νεκρές σε τροχαίο δυο ηλικιωμένες
- Πάτρα: Συνεχίζεται το θρίλερ με τον 62χρονο που απειλεί να αυτοκτονήσει – Παραμένει ταμπουρωμένος και οπλισμένος
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γρηγοράκος στον ΘΕΜΑ 104,6: Οσφυοκάμπτης ο Κοτζιάς, δεν κάνει εξωτερική πολιτική
- Η τέχνη της μεταμόρφωσης
- Κουμουτσάκος: Απαράδεκτη διπλωματία ομηρίας από την Τουρκία
- Βρούτσης: Η ΝΔ θα καλωσορίσει ένα ενδεχόμενο μη περικοπής συντάξεων
- Στα κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου για τη συνάντηση Λουτ-Ακιντζί για το Κυπριακό
- Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις του Αυγούστου
- Μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία με την ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης
- «Καμίνι» σήμερα η χώρα: Πώς να προστατευτείτε από τον καύσωνα
- Πυρκαγιά σε βιοτεχνία κεριών στο Μεταξουργείο
- Ξανά στη σκηνή οι Abba;