Τσίπρας: Δεν δίνω στη δημοσιότητα προσωπικές επιστολές

«Λήξαν το θέμα με τον Κοτζιά»Πολιτική

Ότι δε θα δημοσιοποιήσει την επιστολή Κοτζιά ανέφερε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες. Ανακοίνωσε επίσης ότι αύριο θα τα πει με τον ίδιο τον Νίκο Κοτζιά, επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες του www.topontiki.gr ότι θα παραστεί στην τελετή παραλαβής – παράδοσης του υπουργείου το Σάββατο.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας, επιχείρησε

να χαμηλώσει τους τόνους για το θέμα Κοτζιά αν και ήταν αυστηρός αναφορικά με το θέμα της επιστολής.

Πιο συγκεκριμένα ερωτώμενος σχετικά με το αν θα δώσει στη δημοσιότητα την 9σελιδη επιστολή παραίτησης του πρώην ΥΠΕΞ όπως ο ίδιος ζήτησε χθες, σημείωσε:

«Χθες ενημερώθηκα για μια επιστολή σε ένα φάκελο με την ένδειξη ‘αυστηρά προσωπικό’, θα τη διαβάσω με προσοχή, θα τα πω και αύριο όταν συναντηθώ με τον Νίκο Κοτζιά. Και επέμεινε «δε συνηθίζω να δημοσιοποιώ επιστολές με την ένδειξη ‘αυστηρά προσωπικό’».

Επίσης σημείωσε πως για τον ίδιο το θέμα έχει λήξει και δεν προτίθεται να δώσει συνέχεια. Έδωσε τα εύσημα στον πρώην ΥΠΕΞ λέγοντας πως ο Νίκος Κοτζιάς «έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη» και η κυβέρνηση θα συνεχίσει με μια σειρά στρατηγικές για την εξωτερική πολιτική «που ο ίδιος εμπνεύστηκε και μαζί σχεδιάσαμε».

Κάνοντας μια προσωπική αναφορά στην σχέση του με τον Νίκο Κοτζιά σημείωσε πως δεν είναι απλά ένας υπουργός και συνεργάτης του αλλά «ανοιχτό βιβλίο» στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και «αυτό που με κάνει ευτυχή είναι ότι θα έχω τη δυνατότητα να το συμβουλεύομαι τακτικά αυτό το βιβλίο σε όλα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής που πλέον βρίσκονται αποκλειστικά στα δικά μου χέρια».

Αναφορικά με δημοσιεύματα περί του ενδεχόμενου να ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης το επόμενο διάστημα σημείωσε:

Ψήφο εμπιστοσύνης οι κυβερνήσεις ζητούν όταν αμφισβητείται η εμπιστοσύνη της βουλής. Είναι πανθομολογούμενο ότι η κυβέρνησή μου χαίρει της απόλυτης στήριξης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της εθνικής αντιπροσωπείας».

Τέλος ειρωνεύτηκε σενάρια περί πρόωρων εκλογών τον ερχόμενο Ιανουάριο, λέγοντας πως δημοσιεύματα για εκλογές εντός διμήνου κυκλοφορούν εδώ και δυόμιση χρόνια, «να παίξουν κανά λόττο αυτοί που τα διακινούν, διότι οι προβλέψεις τους δεν έχουν επαληθευτεί, μπορεί με τον τζόγο να έχουν μεγαλύτερη τύχη».

Για το Brexit

«Για το Brexit, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την υπόλοιπη Ευρώπη, δηλαδή, με την ΕΕ είναι σε ένα κρίσιμο σημείο, κινείται επί ξυρού ακμής», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραθέτει μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Σύνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Είπε ως προς το θέμα ότι υπάρχει ένα αδιέξοδο και εξέφρασε την ελπίδα ότι είναι προσωρινό. Είπε ότι είναι και πολιτικό αδιέξοδο από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του διαπραγματευτή της ΕΕ, Μ. Μπαρνιέ, και θεωρεί πως υπάρχουν τρόποι για να βγούμε από το αδιέξοδο χωρίς να διολισθήσουμε σε επικίνδυνους δρόμους. «Εάν τεθεί επισήμως θέμα παράτασης της μεταβατικής περιόδου, ώστε να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, η Ελλάδα προτίθεται αυτό το αίτημα να το υποστηρίξει», είπε.

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε: «Τη δεύτερη μέρα συζητήσαμε ένα σύνολο θεμάτων, αυτή η τακτική των καθυστερήσεων στις οποίες επιδίδεται η ΕΕ στο τέλος της μέρας είναι σε βάρος της Ευρώπης σε βάρος της αξιοπιστίας μας και σε βάρος των λαών μας. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κι άλλα προβλήματα. Η όποια καθυστέρηση θα σημάνει κίνδυνο στην υλοποίηση σχεδίων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Αυτή η τακτική πρέπει επιτέλους να σταματήσει».

Η ασφάλεια και η υπηρεσία ασύλου

«Παράλληλα, στον τομέα της ασφάλειας συμφωνήσαμε σε μέτρα για την ενίσχυση της συνεργασία μας και για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και των κυβερνοεπιθέσεων. Στο προσφυγικό συμφωνήσαμε την ενίσχυση της συνεργασία; μας της χώρες προσέλευσης και διέλευσης. Μια πρωτοβουλία που η Ελλάδα στηρίζει σταθερά, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Αίγυπτος», είπε ο Α. Τσίπρας.

«Έχουμε δείξει την ανάγκη για συνεργασία με δυνάμεις της περιοχής», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια«Αυτό έχουμε τιμήσει και στο πλαίσιο του Συνόδου των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου και θα ξανασυζητήσουμε στην επόμενη σύνοδο που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη του Γενάρη στη Λευκωσία»», τόνισε.

«Αυτά τα ζητήματα θέλουμε να συζητήσουμε και στη διάσκεψη στο Παλέρμο, η Ελλάδα θα είναι για πρώτη φορά προσκεκλημένη στη συζήτηση που αφορά τη Λιβύη», δήλωσε.

Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί και στο τέλος του μήνα στην Αθήνα, είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως συζητήθηκε το θέμα για την προστασία των συνόρων, αλλά και την ολοκλήρωση του κανονισμού επιστροφών και την αναβάθμιση της υπηρεσίας ασύλου.

«Πέρα όμως αυτών των σημαντικών ζητημάτων που συζητήσαμε με αυτό που ονομάζεται εξωτερική πτυχή του προσφυγικού, τόνισα ότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Αν θέλουμε να πάρουμε σοβαρά την συναπόφασή μας, πρέπει να αποδίδουμε παράλληλα και εξίσου σημασία και στις τρις διαστάσεις του προβλήματος. Η αναθεώρηση του κοινωνικού συστήματος ασύλου με την καθιέρωση ενός μόνιμου αλλά και εύκολα ενεργοποιήσιμου μηχανισμού ανακατανομής των αιτήσεων ασύλου», ανέφερε.

Κρίσιμη μέρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών η σημερινή

Σήμερα είναι μια κρίσιμη μέρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς έχουμε την πρώτη ψηφοφορία για την έναρξη της διαδικασίας της Συνταγματικής μεταρρύθμισης στη γειτονική χώρα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Σημείωσε ότι η προοπτική έναρξης της διαδικασίας αυτής που αλλάζει τη συνταγματική ονομασία είναι μονόδρομος για τους γείτονες μας αν επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ ή στο ΝΑΤΟ. Ευχήθηκε δε, καλή επιτυχία στον Ζόραν Ζάεφ.

Η πορεία της κυβέρνησης δεν απειλείται και δεν αμφισβητείται από κανέναν

«Η κυβέρνηση προχωρά, έχει σαφή προορισμό, σαφή στόχο και η πορεία της δεν απειλείται και δεν αμφισβητείται από κανέναν», τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Αλέξης Τσίπρας.

Αλέξης ΤσίπραςΝίκος ΚοτζιάςΒρυξέλλες.Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα