Τσίπρας: Δεν πρέπει να βιαστούμε να πανηγυρίσουμε για το Ταμείο Ανάπτυξης

Πολιτική

 

Για θετικά σημεία στην πρόταση της Κομισιόν έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας , στην πρώτη συνέντευξη από το στούντιο μετά το lockdown και συγκεκριμένα στο δελτίο του Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,

εξήγησε τις διαφορές του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Μένουμε Όρθιοι ΙΙ με τα μέτρα της κυβέρνησης για την οικονομία, ανέφερε ότι η εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ για το ύψος της ύφεσης είναι ότι αυτή θα υπερβεί το 10% ενώ με τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμοστούν εμπροσθοβαρώς μπορεί η ύφεση να περιοριστεί στο μισό. Αναφορικά με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, σημείωσε ότι αυτό που πρέπει να συζητάμε τώρα είναι τι πρέπει να γίνει. Τέλος, δήλωσε ανήσυχος για την «ποιοτική αναβάθμιση» της τουρκικής προκλητικότητας και κάλεσε για μια ακόμη φορά να υπάρξει διάλογος για μια εθνική στρατηγική, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της σύγκλησης του Συμβούλιου Πολιτικών Αρχηγών.

Για την πρόταση της Κομισιόν

Ως «θετική εξέλιξη» χαρακτήρισε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάπτυξης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχωρεί αυτήν την ώρα στην τηλεόραση του Alpha, προειδοποιώντας παράλληλα ότι «δεν πρέπει να βιαστούμε να πανηγυρίσουμε». Όπως είπε, από την «εμπειρία» του στις Συνόδους Κορυφής, «δεν είναι εύκολο» να καταλήξουν οι «27» σε αποφάσεις «κοινής αποδοχής».

Σε γενικές γραμμές, όμως, είπε, οι προτάσεις της Επιτροπής αποτελούν «θετική εξέλιξη» κυρίως για το Νότο της ΕΕ, καθώς μπορεί να μην έχει το μέγεθος που ζητούσαν οι χώρες του Νότου που έφτανε στο 1,5 τρισ. αλλά διατηρεί κάποια «ποιοτικά στοιχεία» των διεκδικήσεων. Αυτά, εξήγησε, αφορούν την αμοιβαιοποίηση «κάποιου είδους» χρέους, τον καταμερισμό με βάση τις ανάγκες και την αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού που αποτελεί «πάγια διεκδίκηση των προοδευτικών δυνάμεων και του Νότου”».

Επιπλέον, επισήμανε πως σημαντικό είναι ότι το «σκληρό ευρωπαϊκό ιερατείο» και η «σκληροτράχηλη της οικονομικής ορθοδοξίας» Γερμανία συνειδητοποίησε ότι κρύβεται ένας «συστημικός κίνδυνος» από τη διόγκωση του χρέους στην Ιταλία που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στη “διάσπαση” της ΕΕ.

Μένει να δούμε, κατέληξε, αν θα είναι αυτά τα κονδύλια, με ποιους όρους θα εκταμιευθούν, αν υπάρχουν αιρεσιμότητες ή όχι και ποια θα είναι η χρονική διάρκεια.

Για το Μένουμε Όρθιοι ΙΙ

Όσον αφορά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, “Μένουμε Όρθιοι 2” σε σχέση με αυτό της κυβέρνησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για “πλήρη σύγκρουση διαφορετικών αντιλήψεων”, τονίζοντας ότι προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η στήριξη της εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας “σήμερα και όχι αύριο που θα είναι αργά”.

Στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς υπερθεματίζει πάνω σε μέτρα της κυβέρνησης (επιστρεπτέα προκαταβολή, μείωση ΦΠΑ στην εστίαση, μείωση προκαταβολής φόρου) σημείωσε ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή δεν είναι επιδότηση είναι δάνειο, που δεν δίνεται με όρους απλόχερους στις επιχειρήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ότι υπάρχει η ανάγκη για να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις που έμειναν για δύο μήνες κλειστές, «να υπάρχει δυνατότητα για κεφάλαιο κίνησης, και αυτό το κεφάλαιο να μην είναι δάνειο , λέμε να είναι με τη μορφή επιδότησης για να μπορέσει να επανεκκινήσει και λέμε για κάθε επιχείρηση 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, μέχρι τους 50 εργαζόμενους». Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε, «πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο κρατικών εγγυήσεων για δανειοδοτήσεις, στις οποίες θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Διότι το μεγάλο πρόβλημα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας είναι ότι αυτές οι επιχειρήσεις δεν είχαν τη δυνατότητα να περάσουν ούτε έξω από τις συστημικές τράπεζες, δεν είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης σε φτηνό δανεισμό. Αυτή τη στιγμή για να δανειστεί μια επιχείρηση, τόνισε, πρέπει να αποδείξει ότι δεν έχει ανάγκη να δανειστεί γιατί έχει τα χρήματα, είναι αδιανόητο».

Εμείς λέμε, συνέχισε «ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το εργαλείο που εμείς δημιουργήσαμε, η Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία «έχει ήδη μια προίκα κοντά στα 5 δις ευρώ», μπορούν να προστεθούν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να φτιαχτεί ένα ισχυρό εγγυοδοτικό πακέτο ύψους 12 δις ευρώ, αντίστοιχο με αυτό που η κυβέρνηση ανακοίνωσε για τις τράπεζες, το σχέδιο Ηρακλής, αλλά ένας Ηρακλής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Για τον ΦΠΑ, σημείωσε ότι στο Μένουμε Όρθιοι Ι δεν είχε νόημα η μείωση όσο ήταν κλειστές επιχειρήσεις. Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, πέρυσι τέτοιο καιρό είχε μειώσει τον συντελεστή από το 24% στο 13%. Εξήγησε ότι πέρυσι υπήρχε δημοσιονομικός στόχος 3,5% (οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μείωσε τον ΦΟΑ για τον καφέ και το αλκοόλ), όμως φέτος δεν υπάρχει αυτός ο στόχος και «το να βγαίνει η κυβέρνηση να λέει γενναιοδωρία το ότι μειώνει εκτάκτως για λίγους μήνες τον ΦΠΑ στο καφέ και το αλκοόλ από το 24% στο 13%, οι επιχειρηματίες λένε ότι είναι ντροπιαστικό εγώ θα πω ότι είναι δώρον άδωρον». «Εμείς λέμε» κατέληξε «έχει αξία να μειωθεί ο ΦΠΑ εκτάκτως για τους καλοκαιρινούς μήνες στο 6%».

Τέλος για τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%, ανέφερε ότι ήταν βασική προεκλογική δέσμευση στις εκλογές του Ιουλίου, η νέα κυβέρνηση, με το διαθέσιμο τότε δημόσιο ταμείο έκανε άλλες μειώσεις φόρων. Σήμερα αυτό το μέτρο έχει γίνει κάτι παραπάνω από αναγκαίο. Είναι παράλογο να ζητάς από έναν επιχειρηματία να σου προκαταβάλει φόρο για μια χρονιά που δεν έχει δουλέψει

Πού θα βρεθούν τα χρήματα

Για το αν υπάρχουν λεφτά παρέπεμψε στο αποθεματικό μαξιλάρι, παρακαταθήκη όπως είπε εξαιρετικά σημαντική για την ελληνική οικονομία. Πρέπει να αξιοποιηθεί είπε και όχι να σπαταληθεί, να περιμένουμε να περνάει ο χρόνος και να τρώμε λίγο - λίγο.

Διευκρίνισε ότι «κανείς δε ζητάει να πάρουμε χρήματα από τα κλειδωμένα 16 δις» και εξήγησε τη λογική του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή αν δεν υπάρξει εμπροσθοβαρής στήριξη «η ύφεση φέρνει ύφεση, τα λουκέτα φέρνουν ανεργία, η ανεργία φέρνει μείωση της ζήτησης, η μείωση τα κατανάλωσης φέρνει μείωση τζίρου στον επιχειρηματία είναι ένα φαύλος κύκλος.

Σημείωσε ότι και άλλες χώρες ακολουθούν το μοντέλο της εμπροσθοβαρούς στήριξης, και επικαλέστηκε τις ΗΠΑ που έκοψαν όπως είπε δολάρια, ενώ άλλες χώρες το κάνουν με δανεισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε, λέει να μην το κάνουμε μα δανεισμό για να διατηρηθεί το κλάσμα χρέος προς ΑΕΠ, να κρατηθεί δηλαδή το χρέος σταθερό αλλά να μην μειωθεί το ΑΕΠ.

Για το ύψος της ύφεσης

Στο ερώτημα ποια είναι η εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ για την ύφεση απάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τις μελέτες όλες των διεθνών Οργανισμών που έχουν μια αξιοπιστία, από τον ΟΟΣΑ μέχρι το ΔΝΤ και την Κομισιόν που μιλάνε για μια ύφεση γύρω στο 10% σε όλη την ευρωζώνη και λένε για την Ελλάδα ότι θα έχει τη βαθύτερη ύφεση.

Η εκτίμηση, σημείωσε είναι ότι «αν αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι η ύφεση θα υπερβεί το 10%, όμως αν παρέμβουμε όπως εμείς λέμε να παρέμβουμε,μπορεί να το περιορίσουμε στο μισό».

ΤσίπραςοικονομίασυνέντευξηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα