Τσίπρας: Δεν θα συνεργαστώ με ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ μετεκλογικά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έχω την υποχρέωση να τεθώ στην κρίση του ελληνικού λαού, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA TV.

«Πρέπει να λογοδοτήσω στους πολίτες, καθώς εξάντλησα τα όρια της εντολής που έλαβα τον Ιανουάριο» τόνισε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι «έχω ήσυχη την συνείδησή μου».

«Ζητώ από τον ελληνικό λαό να κριθώ για το τι έκανα,

τι μπορούσα να κάνω και τι οραματίζομαι να κάνω» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα μετεκλογικά σενάρια, διαβεβαίωσε ότι ακόμη και με 151 βουλευτές, θα επιδιώξει συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

«Δεν πρόκειται να βάλω από το παράθυρο, αυτούς που έβγαλε από την πόρτα ο ελληνικός λαός» συνέχισε, αναφερόμενος στην προοπτική συνεργασίας με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. «Δεν θα είμαι πρωθυπουργός, σε μία κυβέρνηση με τον Ευ. Μεϊμαράκη και τον Στ. Θεοδωράκη» τόνισε.

Την απόφαση για τις εκλογές, δηλαδή τη λαϊκή νομιμοποίηση της συμφωνίας, την είχε λάβει από την 12η Αυγούστου, αποκάλυψε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι πάλεψε όσο πιο σκληρά μπορούσε, οδηγώντας τη διαπραγμάτευση στα όρια, ενώ εκτίμησε ότι ορισμένοι επιχείρησαν να τιμωρήσουν τον ελληνικό λαό για το «όχι» στο δημοψήφισμα.

«Έδωσα μάχη μέτρο προς μέτρο εντός ενός πλαισίου, όπου η πλειοψηφία των Ευρωπαίων είχε τη θέληση να εκδικηθεί», εξήγησε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας την Ε.Ε. για έλλειμμα Δημοκρατίας.

«Ήξερα ότι υπήρχε η πιθανότητα επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών, αλλά ουδέποτε πίστεψα ότι όντως θα συμβεί» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Εάν είχα φύγει από τη διαπραγμάτευση, όπως μου έλεγε η καρδιά μου, την επόμενη ημέρα θα ήμουν αντιμέτωπος με μία κρίση, η οποία ενδεχομένως να οδηγούσε και στον εμφύλιο πόλεμο» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, δηλώντας ότι η επιλογή που έκανε ήταν «επιλογή ευθύνης»

Σχετικά με την έξοδο από την Ευρωζώνη, διαμήνυσε ότι θα συνεπαγόταν μία ανείπωτη ανθρωπιστική καταστροφή. «Είμαι περήφανος για την επιλογή της μη εξόδου από το ευρώ» διαβεβαίωσε.

«Το “όχι” στο δημοψήφισμα το έκανα “ναι” σε μία καλύτερη συμφωνία από αυτή που είχαμε στην αρχή, στα χέρια μας» τόνισε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα.

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι η δραχμή δεν αποτελεί μία επαναστατική επιλογή, καθώς συνεπάγεται την εσωτερική υποτίμηση της χώρας. «Εκτός Ευρωζώνης μην νομίζετε ότι η κατάσταση θα είναι καλύτερη για τα λαϊκά στρώματα» συνέχισε.

«Δεν είχαμε ποτέ ως σχέδιο τη δραχμή» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ παραδέχθηκε ότι δεν ανέμενε τη σθεναρή συσπείρωση των Ευρωπαίων στα σχέδια της Ελλάδας για αλλαγή της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «έχει πει τόσα πολλά, έχει κάνει πολλές μεταστροφές, αλλά ποτέ δεν βγήκε να υποστηρίξει το μνημόνιο». Στην αρχή έδωσε μία σημαντική ώθηση στη διαπραγμάτευση, αλλά σταδιακά έχασε την αξιοπιστία του, συνέχισε, τονίζοντας ότι ως οικονομολόγος έχει σπουδαίες περγαμηνές. Όπως ανέφερε, «ο Γιάνης είχε τη λογική να ρισκάρει τη χώρα για να κερδίσουμε στη διαπραγμάτευση».

«Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τη συμφωνία, παλεύοντας να την αλλάξουμε, αλλά ποτέ δεν θα υιοθετήσουμε τη λογική της» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

«Δεν καταλαβαίνω όταν κάποιοι λένε ότι είναι το χειρότερο μνημόνιο» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι η νέα συμφωνία εστιάζει στις μεταρρυθμίσεις και όχι στη δημοσιονομική προσαρμογή. Παράλληλα, εκτίμησε ότι η δύσκολη περίοδος εφαρμογής των μέτρων θα είναι το πρώτο έτος.

Αναφερόμενος στο «mail Χαρδούβελη», εξήγησε ότι με τη νέα συμφωνία η Ελλάδα κέρδισε 20 δισ. ευρώ, λόγω της δραστικής μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η εναλλακτική της συμφωνίας είναι η οικονομική καταστροφή, επανέλαβε ο κ.Τσίπρας, διαμηνύοντας ωστόσο, ότι τα μνημόνια έχουν λάθος συνταγή, δηλαδή την εσωτερική υποτίμηση.

«Θα ήταν καλύτερα να μην εφαρμόσουμε το νέο μνημόνιο, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι» τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι η έξοδος από την κρίση θα εξαρτηθεί από την επιθυμία της νέας κυβέρνησης και του ελληνικού λαού να προβεί σε βαθιές μεταρρυθμίσεις. «Η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση, εάν δεν αλλάξει η ίδια» έσπευσε να διευκρινίσει.

«Κανείς δεν μπορεί να χρεώσει σ’ εμένα και τη μάχη των επτά μηνών τις αμαρτίες 40 ετών» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, καθιστώντας αναγκαία τη δυνατότητα διακυβέρνησης, ώστε να δοθούν οι κατάλληλες μάχες.

Για το ζήτημα του χρέους, κατέστησε σαφές ότι η αναδιάρθρωσή του, μέσω της μείωσης των επιτοκίων και της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του, θα συνιστά το πρώτο βήμα για την επιστροφή στις αγορές, για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Εάν ήταν στο χέρι μας θα προχωρούσαμε σε κοινοπραξίες για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ανέφερε και διευκρίνησε ότι το νέο Ταμείο, θα λειτουργεί με στόχο την αύξηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων.

Σχετικά με τα περιφερειακά αεροδρόμια, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ήταν ρητή προϋπόθεση της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου, αναγνωρίζοντας βέβαια, ότι το τίμημα είναι σχετικά καλό (1,2 δισ. ευρώ).

Για την αποχώρηση ορισμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχθηκε ότι «με πληγώνει ο εσωτερικός εμφύλιος», αν και διευκρίνισε, ότι «δεν ήταν μία αναπάντεχη εξέλιξη». Όλοι κρινόμαστε για τις επιλογές μας, επισήμανε, κληθείς να σχολιάσει για τη στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Γιάνη Βαρουφάκη.

«Αξίζουν τα εύσημα για τη συμφωνία στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος, πρέπει να παραδεχθώ, ότι αρχικά αδικήθηκε από τις επιλογές μου», αποκαλύπτοντας ότι θα βρίσκεται στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

To βάρος της ιστορίας είναι μεγάλο, συνέχισε, τονίζοντας ότι μόνο εάν προσπαθήσουμε όλοι μαζί θα καταφέρουμε να το σηκώσουμε. Δεν δραπετεύω από τις ευθύνες μου, έσπευσε να σημειώσει.

«Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα για να την διαγνώσουμε και να την αλλάξουμε» είπε ο κ. Τσίπρας.

Αλέξης ΤσίπραςεκλογέςσυνέντευξηALPHA TVHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα