Τσίπρας: «Επιστροφή… στο μέλλον»

Επιστροφή στις αξίες που λοιδορήθηκαν από τον νεοφιλελευθερισμό προτείνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης σε Ελλάδα και Ευρώπη

Παρέμβαση στο Φόρουμ των Δελφών αναμένεται να κάνει σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και σύμφωνα με πληροφορίες

θα θέσει το ζήτημα ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου που έχει στο επίκεντρο το κοινωνικό κράτος, τη μείωση των ανισοτήτων και την εργασία, το περιβάλλον, τη δίκαιη ανάπτυξη για όλους. Ενός αναπτυξιακού μοντέλου δηλαδή στον αντίποδα της νεοφιλελεύθερης πεπατημένης των τελευταίων δεκαετιών.

Ουσιαστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να κινηθεί στο κλίμα του πρόσφατου άρθρου του στην «Καθημερινή», που αποτελεί μια σύνθεση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για το αναγκαίο αναπτυξιακό μοντέλο στις νέες συνθήκες μετά την πανδημία, τη διαχείριση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης σε αυτή την κατεύθυνση και την παρακολούθηση των διεθνών τάσεων και εξελίξεων με τις εξαγγελίες Μπάιντεν σε πρώτο πλάνο.

Ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την πρόταση που θα καταθέσει για το ταμείο ανάκαμψης σε ειδική εκδήλωση σε λίγες μέρες, επαναφέρει το θέμα του αναπτυξιακού μοντέλου που είχε θέσει στην τελευταία ΔΕΘ, στη βάση των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ Αριστεράς – Δεξιάς. Όπου η Αριστερά ταυτίζεται με το «καινούριο» και την «πρόοδο» και η Δεξιά με το «παλιό» και την «οπισθοδρόμηση».

Στην πραγματικότητα ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για μια αναβίωση και προσαρμογή στα σημερινά δεδομένα κεϋνσιανών λογικών, ύστερα από δεκαετίες επικράτησης του νεοφιλελευθερισμού και της εμπειρίας που έχει αποκτηθεί.

«Για πρώτη φορά μετά από τέσσερις δεκαετίες», σημειώνει στο παραπάνω άρθρο, «η κυριαρχία του νεοφιλελεύθερου δόγματος, το οποίο στηρίχτηκε στις ιδέες της Δεξιάς, αμφισβητείται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο. Η πανδημία, η κλιματική κρίση και κινήματα για την προστασία των δικαιωμάτων ξαναφέρνουν στο προσκήνιο αξίες και ανάγκες ξεχασμένες ή παραμελημένες». Ποιες είναι αυτές οι αξίες κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ;

• «Η ανάγκη για προστασία της ανθρώπινης ζωής με ισχυρά συστήματα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας».
• Η ανάγκη «να σταματήσουμε την καταστροφή του πλανήτη».
• Η ανάγκη «να αποκατασταθεί η κοινωνική συνοχή, που έχει διαρραγεί επικίνδυνα από τη φρενήρη όξυνση των ανισοτήτων ανάμεσα στον αναπτυγμένο και τον αναπτυσσόμενο κόσμο, αλλά και εντός των δυτικών κοινωνιών».

Η παρέμβαση της διοίκησης Μπάιντεν για τις πατέντες αποτέλεσε την ευκαιρία για τον Αλέξη Τσίπρα να θέσει αυτό το πλαίσιο της επιστροφής στις παλιές «ανθρώπινες αξίες» και την «κοινή λογική», όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο της ημερίδας για το Μέλλον της Ευρώπης που συνδιοργάνωσαν το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Δημοκρατικό Κόμμα Ιταλίας.

Αξιοποιώντας, με άλλα λόγια, την πρόταση Μπάιντεν για τα εμβόλια αλλά και τις εξαγγελίες για αύξηση του κατώτατου μισθού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. επιχειρεί να προσδώσει ευρύτερο κύρος στις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να καταδείξει ότι δεν πρόκειται για περιθωριοποιημένες και ξεπερασμένες ιδέες, αντιθέτως ότι επανέρχονται στον προβληματισμό και τις προτάσεις της νέας ηγεσίας μιας υπερδύναμης, των ΗΠΑ, που δίνουν τον τόνο των αλλαγών διεθνώς.

Ταυτόχρονα, μέσω της αναφοράς του στον Μπάιντεν επιχειρεί να καταδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που παρακολουθεί και συντονίζεται με τον σφυγμό των αλλαγών στις ΗΠΑ και διεθνώς, ενώ ο Μητσοτάκης και η Ν.Δ. παραμένουν προσκολλημένοι στο παρελθόν και στις ξεπερασμένες, αντικοινωνικές νεοφιλελεύθερες συνταγές των Θάτσερ – Ρίγκαν.

Στο προαναφερθέν άρθρο του ο Αλέξης Τσίπρας παραπέμπει στα όσα είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στην ομιλία του στο Κογκρέσο με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του: «Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται αποφασισμένος να δώσει αποτελεσματική απάντηση στο θέμα των ανισοτήτων: ‘‘Είναι καιρός οι αμερικανικές εταιρείες και το 1% των πιο πλούσιων Αμερικανών να αρχίσουν να πληρώνουν το δίκαιο μερίδιο που τους αναλογεί. Οι κοινωνικές δαπάνες θα αυξηθούν, αλλά δεν θα τις πληρώσει η μεσαία τάξη, θα τις πληρώσουν οι πιο πλούσιοι’’ είπε στην ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η ομιλία αυτή «σηματοδοτεί πολλά περισσότερα από την αλλαγή οικονομικού υποδείγματος στις ΗΠΑ», καθώς «έφερε τη συζήτηση στο έδαφος της κοινής λογικής. Η ανθρωπότητα είναι σε πολύ οριακό σημείο για να πορεύεται με βάση δόγματα και συνταγές που απέτυχαν. Και είναι σχεδόν βέβαιο ότι όσα προοικονομεί η στάση Μπάιντεν αργά ή γρήγορα θα επηρεάσουν και την Ευρώπη».

Αμερικανικός άνεμος… αλλαγής

Αντιστοίχως, στο πλαίσιο της ημερίδας των ευρωσοσιαλιστών επιχείρησε να θέσει ανάλογη ατζέντα με «οδηγό» την… τολμηρή στροφή Μπάιντεν: «Η δημιουργία του ταμείου ανάκαμψης, η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και η προώθηση της Πράσινης Συμφωνίας, με ένα ταμείο δίκαιης μετάβασης, είναι σημαντικά βήματα μεν, αλλά πολύ μικρότερα σε σχέση με τα τολμηρά βήματα που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα» σημείωσε.

Προειδοποίησε ότι η Ε.Ε. «βρίσκεται σε σταυροδρόμι» με τις συντηρητικές, νεοφιλελεύθερες και εθνικιστικές δυνάμεις να «προσπαθούν να επιβάλουν τη δική τους ατζέντα, έτσι ώστε η Ευρώπη μετά την πανδημία να επιστρέψει στο παρελθόν αντί να κάνει βήματα στο μέλλον».

Για αυτόν τον λόγο, προέτρεψε «οι προοδευτικές δυνάμεις να ενωθούν γύρω από ένα νέο συμβόλαιο για μια πιο κοινωνική, βιώσιμη και δημοκρατική Ευρώπη που προωθεί την ειρήνη».

Keywords
Τυχαία Θέματα