Τσίπρας: «Επιβεβαιώθηκε η σημασία της πολιτικής διαπραγμάτευσης - Η Ελλάδα δεν υποχρεούται σε υφεσιακά μέτρα»

ΠΟΛΙΤΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες το μεσημέρι της Παρασκευής η ελληνική αποστολή ο πρωθυπουργός απαρίθμησε τα «κέρδη» της ελληνικής πλευράς από τις συνομιλίες στο πλαίσιο της «επταμερούς».

Σύμφωνα λοιπόν με τον πρωθυπουργό:

- Επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση της ελληνικής πλευράς ότι το κλειδί για να μπει στις ράγες η συμφωνία ήταν η πολιτική διαπραγμάτευση,

- Επιβεβαιώθηκε ότι όλα τα μέρη έχουν κοινή ανάγνωση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου,

-

Οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για τη διαμόρφωση της λίστας των μεταρρυθμίσεων, τη νομοθέτηση και την υλοποίησή τους,

- Δεν υπάρχει πέμπτη αξιολόγηση και η Ελλάδα δεν υποχρεούται σε υφεσιακά μέτρα. Μάλιστα απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά την αρχική τοποθέτησή του, είπε ότι έθεσε στο τραπέζι των συνομιλιών αν υπάρχει θέμα «πέμπτης αξιολόγησης» για να λάβει την απάντηση ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα ενώ στην ερώτηση αν του ζητείται να λάβει μέτρα που δεν μπόρεσε ο κ. Σαμαράς να λάβει και να εφαρμόσει του απάντησαν επίσης αρνητικά,

- Αποσαφηνίστηκε το θέμα της διαδικασίας ότι δηλαδή οι πολιτικές συνομιλίες θα γίνονται στις Βρυξέλλες, ενώ στην Αθήνα θα γίνονται «αποστολές, μόνο για την συγκέντρωση τεχνικών πληροφοριών,

- Επιβεβαιώθηκε σε ανώτατο επίπεδο ότι στην χώρα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση. Χρέος είπε της κυβέρνησης και των εταίρων είναι να το αντιμετωπίσουν «διότι δεν προέκυψε ως φυσικό φαινόμενο» αλλά ως μέρος ενός προγράμματος λιτότητας.

«Διαπραγματευόμαστε αλλά παράλληλα κυβερνάμε»

Επιπρόσθετα, ο ίδιος ανέδειξε το στοιχείο της δρομολόγησης του κυβερνητικού έργου. Η κυβέρνηση είπε «δεν εξαντλείται στη διαπραγμάτευση, αλλά παράλληλα κυβερνά, νομοθετεί, «έχουμε ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επαναφέρουμε στην χώρα την κανονικότητα και κυρίως να επαναφέρουμε τα χαμένα χρόνια» είπε.

Εκταμίευση μετά την έγκριση των μεταρρυθμίσεων από το Eurogroup

Όσον αφορά την υποχρέωση της Ελλάδας να καταθέσει ολοκληρωμένο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων είπε ότι αυτό θα γίνει το συντομότερο δυνατό αν και δεν αποφασίστηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να προετοιμαστεί χωρίς να υπάρχει το άγχος της απόκλισης από αυτό. Διευκρινίζοντας τη διαδικασία, είπε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις μετά την από κοινού τεχνική επεξεργασία στο Brussels Group και μετά θα ακολουθήσει το Eurogroup το οποίο είναι αρμόδιο για να δώσει την έγκριση η οποία θα επιτρέψει την εκταμίευση κάποιων ποσών είτε πρόκειται για τα 1,9δις των διακρατούμενων από την ΕΚΤ κερδών από τα ελληνικά ομόλογα είτε από την υπολειπόμενη δόση των 7,2 ευρώ.

Εξασφαλισμένη η βραχυπρόθεσμη ρευστότητα

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ρευστότητας τόνισε ότι αυτή είναι εξασφαλισμένη σε βραχυπρόθεσμό επίπεδο τόσο αναφορικά με τις υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες όσο και απέναντι στους δανειστές. Εξασφαλισμένες, είπε, είναι και οι καταθέσεις των πολιτών. Ωστόσο, είπε έπρεπε να υπάρξει διευθέτηση προκειμένου να εξασφαλιστεί και η μεσοπρόθεσμη ρευστότητα, «έχουμε ευθύνη», σημείωσε.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στα δημοσιεύματα μέσω των οποίων το τελευταίο διάστημα καλλιεργήθηκε κλίμα ανησυχίας και φόβου και ζήτησε από τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους καθώς όπως είπε «πολλοί θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν κλίμα ανασφάλειας». Και συνέχισε: «Προειδοποιούμε όσους προσπαθούν να παίξουν με τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας».

Υπογράμμισε πως είναι άλλο πράγμα να βρίσκεται σε μια διαπραγμάτευση, όπου μπορεί να δημιουργηθεί ένα κλίμα φόβου ή ένα κλίμα πιέσεων και άλλο τα οργανωμένα συμφέροντα εντός της χώρας να προσπαθούν να πυροδοτήσουν τέτοια δημοσιεύματα. Τέλος επισήμανε πως την ίδια στιγμή που διαμορφωνόταν το κλίμα φόβου οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μια συντριπτική διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ προειδοποιώντας όσους υποστηρίζουν σενάρια φόβου ότι «ματαιοπονούν» καθώς «οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν με μηχανορραφίες ούτε με δημοσιεύματα αλλά όταν χάνουν τη στήριξη του λαού».

Πλεόνασμα έως 1,5%

Όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα σημείωσε ότι δεν ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση πλεόνασμα 3,5%, στόχο που είχε αποδεχτεί η προηγούμενη κυβέρνηση. Επισήμανε ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση θα έχουν θετικό δημοσιονομικό αποτύπωμα και στόχος είναι στο τέλος του έτους να προκύψει πλεόνασμα 1 με 1,5%. Επιπλέον διαβεβαίωσε ότι με τις μεταρρυθμίσεις που θα δρομολογήσει η κυβέρνηση «θα πάψουν να πληρώνουν το λογαριασμό οι συνήθεις ύποπτοι» αλλά θα μετακυληθεί το κόστος από τα συνήθη υποζύγια «σε αυτούς που όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαν πληρώσει το λογαριασμό».

Ευθύνες στα τεχνικά κλιμάκια για τις καθυστερήσεις

Ευθύνες για την καθυστέρηση της υλοποίησης της συμφωνίας ο πρωθυπουργός απέδωσε ως επί το πλείστον στα τεχνικά κλιμάκια και τους εκπροσώπους τος στους θεσμούς. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να νομοθετεί για την αντιμετώπιση της ανρθωπιστικής κρίσης και κάποια μεσαία στελέχη να υψώνουν «κόκκινες κάρτες» δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς προς την κατεύθυνση του εκπροσώπου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο.

Στήριξη σε Βαρουφάκη

Σε ό,τι αφορά τις φήμες για «γκρίνια» των εταίρων σε βάρος του Γιάνη Βαρουφάκη και για υποδείξεις για την αντικατάστασή του ο Αλέξης Τσίπρας, διέψευσε τη φημολογία, επανέλαβε ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει τη στήριξη της κυβέρνησης και σημείωσε πως όποιος και να βρισκόταν σε αυτή τη θέση θα δεχόταν κριτική. «Στηρίζουμε απόλυτα τον υπουργό Οικονομικών» σημείωσε προσθέτοντας ότι η λειτουργία της κυβέρνησης είναι συλλογική, το ίδιο και οι θέσεις που διατυπώνει.

Αλέξης ΤσίπραςΒρυξέλλεςσυνέντευξη Τύπου
Keywords
Τυχαία Θέματα