Τσίπρας: Ερωτήματα για τα πρωτόκολλα διάσωσης – «Ευθύνες» στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική

Ερωτήματα για τις συνθήκες του πολύνεκρου ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου και κυρίως τα πρωτόκολλα δράσης του Ελληνικού Λιμενικού και της FRONTEX έθεσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας από την Καλαμάτα την οποία επισκέφθηκε προκειμένου να έχει ενημέρωση για το ναυάγιο και τους διασωθέντες.

Στη δημόσια δήλωσή του μετά τις πρώτες επαφές με αρμόδιου παράγοντες

ανέδειξε πολιτικές ευθύνες καταρχάς στο επίπεδο της ΕΕ και της ευρωπαϊκής πολιτικής:

«Είναι αυτονόητο, επιβάλλεται να φυλάσσουμε τα εθνικά μας και τα ευρωπαϊκά σύνορα» αλλά ταυτόχρονα «επιβάλλεται όμως και από τις αξίες μας και από το Διεθνές Δίκαιο, την ίδια στιγμή να έχουμε ως προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. (…) Πρέπει ταυτόχρονα να κάνουμε και τα δύο», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρώντας και να προκαταλάβει την κριτική ότι βιάζεται να αποδώσει ευθύνες στο ελληνικό κράτος, ανέδειξε τα ερωτήματα που κυριαρχούν εντός της χώρας αλλά και στα διεθνή ΜΜΕ για τις συνθήκες του ναυαγίου, αλλά πολιτικές ευθύνες αναζήτησε προς ώρας στην ευρωπαϊκή πολιτική στην οποία δεσμεύεται η χώρα μας.

Κατά την επίσκεψη επισήμανε πολλές φορές στις συναντήσεις που είχε πως θέτει ερωτήματα για την πολιτική και τα επιχειρησιακά πρωτόκολλα που ακολουθούνται και δεν έχει πρόθεση να αποδώσει ευθύνες, αυτές είπε θα αναζητηθούν διεξοδικά αρμοδίως.

Συναντήθηκε με επιζώντες

Συναντήθηκε επίσης και με επιζώντες, ακούγοντας δεκάδες τραγικές μαρτυρίες και μεταξύ άλλων τη μαρτυρία πως επιχειρήθηκε ρυμούλκηση του πλοίου με σκοινί που επέφερε ουσιαστικά την ανατροπή του.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας, πλαισιωμένος από τον Μιχάλη Καλογήρου, την Ζαχαρούλα Τσιριγώτη και τον Αλέξη Χαρίτση, είχε σύσκεψη με τον υπηρεσιακό υπουργό Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελο Τουρνά και αξιωματικούς του Λιμενικού ώστε να ενημερωθεί για το συμβάν.

Mάλιστα στη σύσκεψη αυτή καταγράφηκαν έντονοι διάλογοι με τον υπηρεσιακό υπουργό καθώς όταν ο τελευταίος υποστήριξε ότι δεν υπήρχε δυνατότητα παρέμβασης ο Αλέξης Τσίπρας αντέδρασε λέγοντας σε έντονο ύφος «δηλαδή μας λέτε κύριε υπουργέ ότι όταν ένα πλοίο που ταξιδεύει υπέρφορτο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει; Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα παρέμβασης;».

Αμέσως πριν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, και όταν ο υπηρεσιακός υπουργός υποστήριξε τη θέση ότι από το πλοίο αρνήθηκαν τη βοήθεια διερωτήθηκε ποιοι ακριβώς αρνήθηκαν και ουσιαστικά ρώτησε για ποιο λόγο το λιμενικό βασίστηκε στην άρνηση του κυβερνήτης ο οποίο «πιθανότατα είναι και ο διακινητής και ο διακινητής το τελευταίο που θέλει είναι να συλληφθεί».

Οι Λιμενικοί εξήγησαν ότι πρέπει να αιτηθεί βοήθεια η πλευρά του πλοιάρχου, ενώ ανέφεραν πως παρ’ όλα αυτά όταν το Λιμενικό είδε ότι το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο και υπήρχε κίνδυνος δέσμευσε παραπλέοντα και κράτησε δυνάμεις κοντά του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε να ρωτά για το πλαίσιο αντίδρασης: «Όταν υπάρχει ένα πλοίο σε διεθνή ύδατα, όπου συντελείται αδίκημα, αν διακινεί ναρκωτικά για παράδειγμα, εκεί υπάρχει παρέμβαση ανεξαρτήτως αν ο κυβερνήτης δεχτεί ή δεν δεχτεί την παρέμβαση των αρχών. Έτσι δεν είναι;

Όταν υπάρχει διακινδύνευση τόσων εκατοντάδων ανθρωπίνων ζωών και προφανής διάσταση της εκμετάλλευσης και της παρανομίας των διακινητών – εδώ πρόκειται για μία εξόφθαλμη εγκληματική πράξη – το αντίστοιχο πλαίσιο δεν υπάρχει;».

Στο πλαίσιο της χθεσινής επίσκεψης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανέδειξε ιδιαιτέρως την ανάγκη αλλαγής της ευρωπαϊκής πολιτικής για το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό και στο πλαίσιο αυτό επικοινώνησε με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον.

Στην επικοινωνία του με την Επίτροπο ο Αλέξης Τσίπρας:

· την ενημέρωσε για την επίσκεψή του στην Καλαμάτα μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, και τόνισε την σημασία που έχει να διαλευκανθούν οι αιτίες της τραγωδίας το συντομότερο.

· Υπογράμμισε ότι η υπόθεση αυτή αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αποτυχία της ΕΕ να προωθήσει μια συγκροτημένη προσφυγική/μεταναστευτική πολιτική που να βάζει ως πρώτη προτεραιότητα την διάσωση της ανθρώπινης ζωής.

· σημείωσε, ότι η διαπραγμάτευση για μια ευρωπαϊκή Συμφωνία Μετανάστευσης και Ασύλου πρέπει να αλλάξει ριζικά κατεύθυνση και να επικεντρωθεί στην εξασφάλιση νόμιμων και ασφαλών διόδων επανεγκαταστάσης προσφύγων σε κράτη μέλη της ΕΕ με δίκαιο τρόπο.

· Επισήμανε, τέλος, ότι είναι ντροπή η Μεσόγειος να γεμίζει πτώματα, ενώ την ίδια στιγμή στις Βρυξέλλες να παρουσιάζεται ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου ως «πολυτέλεια» και να γίνεται συζήτηση για το αντίτιμο που θα καταβάλλουν κράτη μέλη ώστε να μην φιλοξενούν πρόσφυγες.

Και στη δημόσια δήλωσή του νωρίτερα είχε άλλωστε αναφέρει πως απαιτείται λοιπόν «αλλαγή αυτής της μεταναστευτικής πολιτικής» με ένα νέο Σύμφωνο Ασύλου, αναθεώρηση του Δουβλίνου-2, ένα νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, ένα Σύμφωνο το οποίο θα διαμοιράζει την ευθύνη σε όλα τα κράτη-μέλη, όχι μόνο στις χώρες υποδοχής και θα έχει νόμιμες οδούς μετανάστευσης, όχι μόνο τείχη».

Διαβάστε επίσης

Από απόσταση ασφαλείας παρακολουθεί η ΝΔ τις εξελίξεις στο ναυάγιο της Πύλου

Αλέξης Τσίπρας σε Επίτροπο Γιόχανσον: Ντροπή η Μεσόγειος να γεμίζει πτώματα

Ο Αλέξης Τσίπρας αγκαλιά με 15χρονο επιζώντα του ναυαγίου – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των διασωθέντων

Keywords
Τυχαία Θέματα