Τσίπρας για ελληνοτουρκικά: Εύχομαι να «μην οδηγηθούμε και σε εθνική ήττα»

Πολιτική

 

Την ατζέντα των εθνικών θεμάτων και των εξοπλιστικών σχολιάζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα militaire.gr εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό προσωπικά. Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει «όσο ανήσυχος είμαι σχετικά με το ενδεχόμενο η διπλωματική ήττα των Βρυξελλών την προηγούμενη εβδομάδα να μετατραπεί το '21 και σε εθνική ήττα, άλλο τόσο ανήσυχος είμαι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα

ξέφρενη κούρσα εξοπλισμών με δικαιολογία τις ήττες που δεχόμαστε σε διπλωματικό επίπεδο, ελπίζω όχι και σε εθνικό». 

Ελληνοτουρκικά

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε παντελή έλλειψη στρατηγικής που «οδήγησε στην διπλωματική αποτυχία των Βρυξελλών», το 2021 θα είναι πολύ δύσκολο για τα ελληνοτουρκικά, προειδοποίησε ο Αλ. Τσίπρας, «έχω βάσιμους λόγους να ανησυχώ ότι αν ο κ. Μητσοτάκης συνεχίσει αυτή την αλλοπρόσαλλη στάση, να πορεύεται δίχως στρατηγική, δίχως σχέδιο, δίχως πυξίδα, δίχως συμμάχους και απλά εκ των υστέρων να έρχεται να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, είναι βέβαιο ότι θα βρεθούμε μπροστά σε σημαντικές υποχωρήσεις, σε σημαντικές ήττες». Δεν μπορεί να παρουσιάζει η κυβέρνηση τον Ερντογάν περίπου «ως φυσικό φαινόμενο» και να λέει «τι να κάνουμε, αυτός είναι ο Ερντογάν ... Φοβάμαι ότι σε μια ενδεχόμενη ήττα και εννοώ τη δημιουργία τετελεσμένων, θα χρησιμοποιήσουν το ίδιο επιχείρημα».
«Ο μόνος τρόπος που έχεις για να προστατέψεις ένα δικαίωμα σου είναι να το ασκήσεις για αυτό και ζητήσαμε την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια νότια και ανατολικά της Κρήτης με προοπτική για την Κάσο και την Κάρπαθο», προσέθεσε.

Για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών σε σχέση με εξελίξεις στα εθνικά θέματα εξάλλου, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι πολλές κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα ένα εθνικό θέμα αλλά «Αυτή τη φορά δεν νομίζω ότι οι πολίτες θα το εκτιμήσουν, γιατί μπορεί να μην είναι πρόσχημα».

Για τον πρόεδρο της Τουρκίας, υπογράμμισε ότι «δεν είναι παράφρων. Η στάση της Τουρκίας όλο αυτό το διάστημα έχει μία σταθερότητα στις διεκδικήσεις, την στόχευση, την στρατηγική. Δεν αιφνιδιάζει η Τουρκία. Είναι προβλέψιμα διεκδικητικός και πολλές φορές προβλέψιμα προκλητικός. Αλλά και ο Ερντογάν έχει σημεία που μπορεί κανείς να "πατήσει" για να συνεννοηθεί. Ο κ. Μητσοτάκης ... απέτυχε να έχει στοιχειώδη προσωπική σχέση, όταν επί μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπορούσε ο ένας να σηκώσει το τηλέφωνο να μιλήσει στον άλλο. Είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα».

Θύμισε ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός βρέθηκε «σε δύσκολες στιγμές με τον Ερντογάν ... είχαμε δύο Έλληνες αξιωματικούς που συνελήφθησαν και βρέθηκαν στις φυλακές της Αδριανούπολης, το πραξικόπημα στην Τουρκία, τους 8 που ζητούσαν άσυλο και η τουρκική κυβέρνηση και ο Ερντογάν τους ζητούσε επιτακτικά πίσω. Του έλεγα ότι η Ελλάδα έχει Δικαιοσύνη, διαδικασίες, θεσμούς. Κάποιες συναντήσεις μας στο περιθώριο του ΝΑΤΟ, ήταν δύσκολες συναντήσεις. Αλλά στο τέλος της ημέρας υπήρχε δυνατότητα επικοινωνίας. Ακόμη και η απόφαση σε συνεργασία με τον ΠτΔ να προσκαλέσουμε τον Τούρκο πρόεδρο επισήμως στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια, σε πολύ δύσκολη συγκυρία. Είχα κατηγορηθεί τότε από την αντιπολίτευση. Το να είναι οι διάλογοι ανοιχτοί, όσο δύσκολη και να είναι η συγκυρία, είναι προαπαιτούμενο. Και θυμάστε την ειλικρίνεια με την οποία διεξήχθησαν αυτές οι συναντήσεις. Ειπώθηκαν όλα όσα έπρεπε να ειπωθούν, ανοιχτά, πάνω στο τραπέζι. Γιατί διεκδικούμε όσα μας αναλογούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο και αυτή είναι η δύναμή μας».

Εξοπλισμοί

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανησυχία του «γιατί βρισκόμαστε μπροστά σε νέα ξέφρενη κούρσα εξοπλισμών, με δικαιολογία τις ήττες που δεχόμαστε στο διπλωματικό επίπεδο, ελπίζω όχι σε εθνικό. ... Βεβαίως να υπάρξουν υπολογισμένες δαπάνες και στοχευμένες δαπάνες. Βεβαίως να ενισχύσουμε και με εξοπλισμούς τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αλλά αυτοί οι εξοπλισμοί πρέπει να ακολουθούν και να στοχεύουν σε μία στρατηγική».

«Ψηφίσαμε "παρών" για δύο λόγους: πρώτον και σας το λέω ευθέως δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις εξοπλιστικές δαπάνες που έχει εξαγγείλει, έτσι όπως τις έχει εξαγγείλει, χωρίς διαβούλευση, χωρίς διάλογο, με έλλειμμα στρατηγικής. Και δεύτερον διότι βλέπουμε το τελευταίο διάστημα να υπάρχει μία αλλοπρόσαλλη στάση σε σχέση με το στόχο των εξοπλισμών.  Εγώ 4,5 χρόνια είχα εισηγήσεις από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και με τις μεγάλες δυσκολίες που είχαμε δημοσιονομικά, προσπάθησα αυτές τις εισηγήσεις σε μεγάλο βαθμό να τις ακολουθήσω πιστά για να ενισχύσουμε όσο μπορούσαμε την αποτροπή. Έτσι προχωρήσαμε στον εκσυγχρονισμό των F-16».

«Έχει χαθεί η μπάλα. Μέσα σε μία νύχτα έρχονται προϋπολογισμοί δυσθεώρητοι. Ξαφνικά είδαμε να έρχονται στην επιτροπή εξοπλισμών και να μας λένε ότι θα φέρουνε νομοσχέδιο κατεπείγον στο οποίο θα προβλέπονται, θα εμπεριέχονται όλες οι απευθείας αναθέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες. Και φέρνουν ξαφνικά Σάββατο στη Βουλή για  να ψηφίσουμε την Τρίτη, μέσα σε τρία 24ωρα, μία συμφωνία που αφορά την Καλαμάτα, ύψους 1,3 δισ. Και αφορά το Εκπαιδευτικό Κέντρο, μία συμφωνία με Ισραηλινούς. Εμείς το διαπραγματευόμασταν στη μισή τιμή αυτό», υπογράμμισε.

«Εγώ έφερα μία συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των F-16 που αφορούσε ένα πολύ μεγάλο αριθμό αεροσκαφών και ήταν 1,4 δισ. ευρώ. Και μαθαίνω τώρα ότι για τα υπόλοιπα, γύρω στα 30 αεροσκάφη, o κ. Παναγιωτόπουλος θα εκσυγχρονίσει και αυτά με 700 εκατομμύρια! Ενώ για αυτά τα οποία εκσυγχρονίσαμε εμείς, τοποθετούνται καινούρια ραντάρ και στα 30 εναπομείναντα θα μπουν τα παλιά ραντάρ. Και είναι και πολύ λιγότερα  αεροσκάφη! 700 εκατομμύρια για 30, ενώ εμείς 1,4 δισ. για 84! Μιλάμε για μεγέθη τα οποία μας υπερβαίνουν».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι «έχουμε ενδείξεις ενός φοβερού ελλείμματος στρατηγικής και μιας αλλοπρόσαλλης στάσης. Εμείς λοιπόν αυτό που ζητάμε είναι να μας φέρουν τις συμβάσεις, να μας φέρουν τα οικονομικά μεγέθη να μας εξηγήσουν τι ακριβώς κάνουν διότι τέτοιου είδους επίσπευση διαδικασιών δεν είχαμε δει ούτε την περίοδο των μεγάλων σκανδάλων. Εκεί τουλάχιστον προσχηματικά τηρούσαν τις διαδικασίες. Επειδή δεν θέλω να υπαινίσσομαι κάτι, λέω ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι διαδικασίες, να δώσουν με πλήρη διαφάνεια όλα τα στοιχεία και να μας εξηγήσουν».

Φρεγάτες και Rafale

Για τις φρεγάτες και τα Rafale, σημείωσε ότι “στόχος ήταν και η σύναψη αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία με τη δυνατότητα προμήθειας για το πολεμικό ναυτικό φρεγατών Belharra ... ήταν ο τύπος, είναι ο τύπος των φρεγατών που θέλουμε. Υπάρχουν κι άλλες φρεγάτες που έχουν τη δυνατότητα να επιχειρούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στις ανοιχτές θάλασσες και ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο, με ανθυποβρυχιακή προστασία και  αεράμυνα περιοχής ικανή και αποτελεσματική.

Ο Κ. Μητσοτάκης ακολούθησε αμέσως μετά την αλλαγή της κυβέρνησης για μεγάλο διάστημα αυτή τη τακτική και όταν με είχε ενημερώσει μάλιστα μου είπε ότι ακολουθούν αυτό το σχεδιασμό και μάλιστα του  είπα “μπράβο που συνεχίζεις αυτή τη στρατηγική”. Ξαφνικά μέσα σε μία νύχτα χωρίς να καταλάβουμε γιατί, ναυάγησε αυτός ο σχεδιασμός και για την αμυντική συμφωνία και ξαφνικά εκεί που περιμέναμε φρεγάτες, οι φρεγάτες έβγαλαν φτερά και η αμυντική συμφωνία πέταξε πριν πετάξουν τα Rafale.

Όταν τον συνάντησα και τον ρώτησα γιατί το κάνεις αυτό μου απάντησε “δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα, γιατί βγήκε η απόφαση του ΣτΕ για τα ανδρομικά”. Kαι τώρα έρχεται ένας προϋπολογισμός όπου αποδεικνύεται πως έλεγε ψέματα, γιατί διπλασιάζονται οι δαπάνες, πολλαπλασιάζονται οι δαπάνες. Και ρωτώ ποια η στόχευση και η στρατηγική;

Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα αεροσκάφη Rafale, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων λέει ότι είναι πολύ χρήσιμο όπλο ... η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά έλεγε ότι θα επιμείνουμε και σε φρεγάτες ... που θα εξασφάλιζαν και μία αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, γιατί είναι κρίσιμη και χρήσιμη η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία. Γιατί η Γαλλία δεν έπαιξε έναν ενεργητικό ρόλο στο προηγούμενο συμβούλιο κορυφής ώστε να κερδίσουμε τις κυρώσεις;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

«Ακούω ότι πηγαίνουμε σε μία στρατηγική αναβάθμισης των υπαρχουσών φρεγατών ή και απόκτησης νέων φρεγατών χωρίς αυτές τις δυνατότητες.  Μήπως λοιπόν υιοθετούμε ένα άλλο δόγμα και δεν μας το έχει εξηγήσει ο κ.Μητσοτάκης και  η κυβέρνηση; Ότι η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου δεν είναι μία περιοχή όπου η χώρα αυτόνομα μπορεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα ή χρειάζεται να τα υπερασπιστεί ανατολικά του 28ου μεσημβρινού ή ανατολικά της περιοχής όπου συνάψαμε τη συμφωνία αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με την Αίγυπτο;

Αν είναι αυτό, τότε δεν είναι θέμα οικονομικό, είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και το λέω με επίγνωση όσων λέω, είναι ζήτημα αλλαγής στρατηγικής. Αν η χώρα έχει αλλάξει στρατηγική και για αυτό δεν αντιδράσαμε στην παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της έρευνας από το τουρκικό ερευνητικό και για αυτό αλλάζουμε στρατηγική και δεν πάμε σε αυτού του τύπου τις φρεγάτες και για αυτό δεν μας ενδιαφέρει η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, αυτά να τα πει στο λαό ο κ.Μητσοτάκης».

Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα

Αλέξης ΤσίπραςΚυβέρνησηΕλληνοτουρκικάΤουρκίαεξοπλιστικάHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα