Τσίπρας: «Η Ελλάδα the next big thing στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη» - Για προληπτική γραμμή πίστωσης: «Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε»

«Η τραγωδία της κρίσης πρέπει να κλείσει με απόδοση της δικαιοσύνης» - «Εκπλήρωση μιας ιστορικής εκκρεμότητας η δίκαιη ανάπτυξη»Πολιτική

Στην "επόμενη μέρα" της εξόδου από το πρόγραμμα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός από το βήμα του 3ου Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών λέγοντας ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το μεταμνημονιακό πλαίσιο που θα διέπει τις σχέσεις με τους δανειστές. το πεδίο αυτό, σημείωσε, είναι ακόμη υπό διαμόρφωση με την ελληνική πλευρά να έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι θα τηρήσει απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις της αλλάταυτόχρονα διεκδικεί την ανάκτηση της αυτονομίας

της στον καθορισμό της οικονομικής της πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας το ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι για λόγους εθνικούς και γεωπολιτικούς είναι σημαντικό η Ελλα΄δα να ανακτήσει τον αυτοκαθορισμό της οικονομικής της πολιτικής με όλες τις ευθύνες που συνπεάγεται αυτό. Σε ό,τι αφορά το καθεστώς εξόδου από το μνημόνιο, σημείωσε ότι όλοι συνομολογούν πώς είναι η ώρα για την αυτοδύναμη επάνοδο της χώρας στις αγορές μέσω και εκεί αποσκοπεί η στρατηγική του "μαξιλαριού" ρευστότητας.

Αιχμές για Στουρνάρα και προληπτική γραμμή

'Αλλες απόψεις που ακούγονται, είπε αναφερόμενος στην προληπτική γραμμή πίστωσης είναι σεβαστές αλλά "δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τη στιγμή που συνεπάγονται νέες δεσμεύσεις και διαιώνιση της επιτροπείας. Στο σημείο αυτό άφησε αιχμές για τον Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα λέγοντας πως "η επιμονή σε αυτές από επίσημα χείλη τη στιγμή που είναι πλήρως εν γνώση τους ότι δεν αποτελούν επίσημη θέση της χώρας αλλά ούτε και των Ευρωπαϊκών Οργανισμών στους οποίους εξίσου λογοδοτούν, μόνο ερωτηματικά προκαλεί για τη σκοπιμότητά της".

Επίσης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της φορολογίας, αυτή τη φορά στέλνοντας το μήνυμα ότι η μείωσή της δεν είναι πανάκεια για τις επενδύσεις, ούτε οι επενδυτές αρκούνται πλέον σε τέτοια "δολώματα". Όσοι μιλούν για μείωση της φορολογίας είπε, δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προβαίνουν σε εύκολες παλαιοκομματικού τύπου εξαγγελίες που δεν απαντούνστο πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί "δίχως περιατέρω ζημιές και περικοπές στο εύθραυστο κοινωνικό κράτος".

Στον αντίποδα τέτοιων θέσεων, προϋπόθεση για την επούλωση των πληγών της κρίσης και να μειωθεί η σε πολλές περιπτώσεις δυσβάσταχτη φορολογία είναι "η Ελλάδα να μη γυρίσει πίσω" στις σπατάλες, στο καθεστώς της διαφθοράς και της διαπλοκής σ τις πολιτικές που οδήγησαν στα ελλείμματα. Αντιθέτως πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών αλλά και στο δρόμο της διαφάνειας, της κάθαρσης και της δικαιοσύνης.

Αναλυτικά αποσπάσματα της ομιλίας:

Για «θεαματική αλλαγή της εικόνας» στην ελληνική οικονομία μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας. «Η Ελλάδα της ύφεσης επέστρεψε από το 2017 στην ανάπτυξη και μάλιστα με δυναμικούς ρυθμούς που εκτιμάται ότι θα υπερβαίνουν σταθερά το 2% από φέτος και για τα επόμενα έτη», είπε. Πρόσθεσε ότι η ανεργία υποχώρησε 7 ολόκληρες μονάδες μέσα στα τρία αυτά χρόνια και διατηρεί μια συνεχή τάση αποκλιμάκωσης. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η χώρα που είχε καταστεί συνώνυμο του χρόνιου δημοσιονομικού εκτροχιασμού, εξήλθε το καλοκαίρι απο τη Διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και από το '16 και μετά κατορθώνει κάθε χρόνο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, πολύ υψηλότερα από τους στόχους του προγράμματος».

«Τους επόμενους μήνες έχουμε αναλάβει την ευθύνη να παρουσιάσουμε έναν ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό για την "επόμενη μέρα", στον οποίο εξειδικεύονται οι στόχοι και οι συγκεκριμένες δράσεις σε κλαδικό και περιφερειακό επίπεδο», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Παραπέμποντας στη δουλειά που έχει επιτευχθεί στα έως σήμερα δέκα αναπτυξιακά περιφερειακά συνέδρια, τόνισε πως «η ανάπτυξη δεν παραγγέλνεται με θεωρητικά σχήματα από καθέδρας, ούτε εξαγγέλλεται με διαγγέλματα, αλλά χρειάζεται δουλειά, σχέδιο, επιμονή, διαβούλευση με τους πραγματικά ενδιαφερόμενους και προσπάθεια σύνθεσης απόψεων και προτάσεων συγκεκριμένων και εφαρμόσιμων, που να αναδεικνύουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου ξεχωριστά».

«Σήμερα η Ελλάδα είναι μια χώρα πιο φιλική και πιο αξιόπιστη στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις», είπε ο Αλ. Τσίπρας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Τόνισε ότι είναι μια χώρα «λιγότερο γραφειοκρατική, με σύγχρονο φορολογικό μηχανισμό, ομοιόμορφους και αδιάβλητους κανόνες ανταγωνισμού, αλλά και με πολύ πιο ενισχυμένες κοινωνικές δομές για το σύνολο των πολιτών». Κάτι που όπως είπε αναγνωρίζεται και από τους Ευρωπαίους εταίρους και διεθνώς από αναλυτές, διεθνείς οργανισμούς, οίκους αξιολόγησης και επενδυτές.

Υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα εντάσσεται σήμερα στον επενδυτικό σχεδιασμό κρατών και μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και δεν θα ήταν υπερβολή να επαναλάβω ότι είμαστε όπως λένε στην καθομιλουμένη των αγορών και των επενδυτών: "the next big thing" στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη».

Στα μέτωπα του «brain drain» και της ανεργίας των νέων, είπε ο Αλ. Τσίπρας από τους Δελφούς, «προσπαθήσαμε να δώσουμε απαντήσεις με την ενίσχυση των προγραμμάτων κατάρτισης και επανένταξης στο εργατικό δυναμικό και με την παροχή φορολογικών κινήτρων, επιχορηγήσεων καθώς και με την αύξηση των πόρων για έρευνα και τεχνολογία».

«Βρισκόμαστε στο κρισιμότερο σημείο της προσπάθειας μας, δηλαδή στο σημείο που είναι ορατό το νήμα του τερματισμού και αυτό που χρειάζεται είναι να προετοιμαστεί η επόμενη μέρα για τον τόπο», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Σημείωσε ότι η δίκαιη ανάπτυξη είναι «η ιστορική εκκρεμότητα που πρέπει να εκπληρώσουμε», .

«Δώσαμε και δίνουμε καθημερινά εξετάσεις στον ελληνικό λαό, αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη», είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει: «Ένα διαφορετικό ήθος και ύφος στη διαχείριση της ευθύνης αλλά και του δημόσιου συμφέροντος. Μακριά από τις παθογένειες του παρελθόντος, από τη διαπλοκή των συμφερόντων, την πελατειακή λογική που γνωρίσαμε και πληρώσαμε ως χώρα στο παρελθόν. Αλλά και στη διαχείριση διεθνών κρίσεων δώσαμε κρίσιμες εξετάσεις».

«Το πέρασμα στο μέλλον δεν προϋποθέτει μόνο να κοιτάζεις μπροστά. Απαιτεί να διευθετήσεις στη συλλογική μνήμη και τις εκκρεμότητες, τους ανοικτούς λογαριασμούς με το χθες», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Επίσης, είπε ότι «η τραγωδία της ελληνικής κρίσης πρέπει να κλείσει με την απόδοση των όποιων ευθυνών γιατί δεν γίνεται απλώς να πάμε παρακάτω με την ψευδαίσθηση ότι θα ξεχαστεί έτσι απλά».

«Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά τα συστημικά αίτια της διαφθοράς κι όχι να κάνουμε μικροπολιτική πάνω στις περιπτώσεις που ανακύπτουν», τόνισε. Για να σημειώσει ότι αυτό φυσικά είναι αποκλειστικά έργο της δικαιοσύνης και όχι των πολιτικών δυνάμεων, η οποία δικαιοσύνη με όλες τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου που παρέχονται από το Σύνταγμα της χώρας πρέπει να προχωρήσει.

«Δεν επιχειρούμε», είπε, «να πολιτικοποιήσουμε την ηθική και ο καθένας πρέπει να κρίνεται με βάση τις θέσεις, τα πεπραγμένα και τη συνεισφορά του στο δημόσιο βίο, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κάθε στιγμή, ώστε να μην παρεκκλίνουμε από τις αξιακές μας σταθερές».

«Προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα, γιατί διανύουμε πλέον τα τελευταία βήματα προς την ολοκλήρωση του προγράμματος», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Επισήμανε ότι «το μεταμνημονιακό πλαίσιο που θα διέπει τις σχέσεις μας με τους εταίρους μας και τους δανειστές μας, είναι ένα ανοικτό και δυναμικό πεδίο υπό διαμόρφωση και θα παρθούν κρίσιμες αποφάσεις το επόμενο διάστημα». Υπογράμμισε ότι «από την πλευρά μας έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα σεβαστούμε απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, αλλά ταυτόχρονα διεκδικούμε την αδιαμφισβήτητη ανάκτηση της αυτονομίας μας στον καθορισμό της οικονομικής πολιτικής».

Τώρα, τόνισε, «έχοντας αποδείξει την αξιοπιστία μας, είναι καιρός να αναλάβουμε τον αυτοκαθορισμό της οικονομικής μας στρατηγικής και φυσικά την ευθύνη που αυτή συνεπάγεται».

«Με το τέλος του προγράμματος η ελάφρυνση χρέους, θα είναι και το επιστέγασμα μιας δύσκολης αλλά καλά σχεδιασμένης και επιτυχημένης προσπάθειας που ολοκληρώνουμε χάρη στις θυσίες και στους κόπους του ελληνικού λαού», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ισχυρά ευρωπαϊκά σύνορα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι «πρέπει να επιστρέψουμε στο διεθνές γίγνεσθαι ως μια αυτοδύναμη χώρα - ισότιμο μέλος της ΕΕ», για να υπογραμμίσει ότι «εξάλλου εκεί αποσκοπεί η στρατηγική που συνδιαμορφώσαμε για πλήρη και αυτοδύναμη επάνοδο στις αγορές μέσω του 'κεφαλαιακού αποθέματος'». «Του λεγόμενου μαξιλαριού ρευστότητας που σε συνεργασία με τους εταίρους μας χτίζουμε συστηματικά, μετά από κάθε εκταμίευση αλλά και κάθε έξοδο στις αγορές ομολόγων, ώστε τον Αύγουστο του που μας έρχεται να μην έχουμε την ανάγκη κανενός τρίτου για να σταθούμε στα πόδια μας», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι υπάρχουν άλλες απόψεις που κυκλοφορούν στο δημόσιο διάλογο όπως πχ η άποψη για μια προσφυγή σε προληπτική γραμμή πίστωσης. Για να υπογραμμίσει: «όλες οι απόψεις είναι σεβαστές, αλλά από εμάς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τη στιγμή που συνεπάγονται νέες δεσμεύσεις και διαιώνιση της επιτροπείας».

Σχολίασε περαιτέρω ότι «η επιμονή δε σε αυτές από επίσημα χείλη, τη στιγμή που είναι πλήρως εν γνώση τους ότι αυτή η θέση δεν αποτελεί ούτε επίσημη θέση της χώρας αλλά ούτε και των Ευρωπαϊκών οργανισμών εις τους οποίους εξίσου λογοδοτούν, μόνο ερωτηματικά μπορεί να προκαλεί ως προς τη σκοπιμότητά της».

Αν θέλουμε να χτυπήσουμε τις αιτίες της κρίσης και όχι το σύμπτωμα, δεν αρκούν οι εύκολες απαντήσεις, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Έφερε ως παράδειγμα την «εύκολη απάντηση για μείωση φορολογικών συντελεστών, που σίγουρα πρέπει να γίνουν, ως δήθεν πανάκεια για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας και χωρίς μάλιστα απαντήσεις για το πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί δίχως περαιτέρω ζημιές και περικοπές στο εύθραυστο κοινωνικό κράτος, δεδομένων των δημοσιονομικών περιορισμών της χώρας».

Είπε ότι «οι εύκολες αυτές εξαγγελίες, δεν μπορεί να ξεγελάσουν είτε να πείσουν σήμερα κανέναν, είναι παρωχημένες, απλοϊκές και τόσο παλαιοκομματικές όσο ακούγονται και, εν τέλει, υποβαθμίζουν με τρόπο άκομψο και προσβλητικό, τις παραγωγικές και αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, να θεωρούν κάποιοι ότι οι επενδύτες χρειάζονται απλά ένα «δόλωμα» για να τσιμπήσουν».

Αλέξης ΤσίπραςΔελφοίφόρουμHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα