Τσίπρας: Η κυβέρνηση έχασε την εμπιστοσύνη των πολιτών λόγω διαχειριστικής ανικανότητας

Για απόσταση από την πραγματικότητα, ανεπάρκεια και διαχειριστική ανικανότητα κατηγόρησε για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση ως προς τους χειρισμούς της στην υγειονομική κρίση ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρωτολογία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών για την πανδημία μετά το αίτημα της Φώφης Γεννηματά.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι με δική του ευθύνη και της κυβέρνηση η εμπιστοσύνη των πολιτών

έχει χαθεί, ενώ με τις παλινωδίες τύπου «έξυπνα μέτρα» που στη συνέχεια ακυρώνονται έχει προκληθεί σύγχυση και «ο μέσος πολίτης δεν ξέρει τι ισχύει».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι αντιλαμβάνεται πως είναι σημαντικό το κλίμα αισιοδοξίας για τους πολίτες αλλά επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι ήρθε να παρουσιάσει ένα success story όταν τον Οκτώβρη είχαν χαθεί 600 άνθρωποι και σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 7.500 άνθρωποι. Δεν καταλαβαίνετε τίποτα είπε.

Στο σκέλος των προτάσεων επέμεινε στην ενίσχυση του ΕΣΥ, την επίταξη των ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών και την ανάγκη επιδημιολογικής επιτήρησης, ωστόσο έδωσε μεγάλη έμφαση στους εμβολιασμούς.

Πρότεινε, να ανοίξουν οι εμβολιασμοί στον ενεργό πληθυσμό, δηλαδή:

·       τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής δηλαδή στους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, στους εργαζόμενους στις εταιρείες κούριερ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στον τουρισμό και στην εκπαίδευση.

·       αλλά και ανθρώπους που συγκαταλέγονται στις ευπαθείς ομάδες όλου του ηλικιακού εύρους. «Δεν πρέπει να πάμε με ηλικιακά κριτήρια» είπε και πρόσθεσε πως «είναι εκ των ων ουκ άνευ η προστασία των μεγαλύτερων σε ηλικία συμπολιτών μας, αλλά πρέπει να υπάρξει η μέριμνα και πέρα από αυτούς».

Διευκρίνισε ότι η εξασφάλιση ασφαλούς πρόσβασης στα εμβόλια για όλο τον πληθυσμό πρέπει να γίνει με βάση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και πλάνο. Να πάμε «με σχέδιο και κατά προτεραιότητα, όχι από τα αδιάθετα εμβόλια, όχι παρεμπιπτόντως και κατ’ εξαίρεση» σημείωσε αφήνοντας αιχμές και για τους εμβολιασμούς τοπικών στελεχών της ΝΔ σε κάθε νομό.

«Η μεγαλύτερη αποτυχία της ΕΕ από την ίδρυσή της»

Ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι απαξίωσε τις προτάσεις που έγκαιρα έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατ’ αρχάς για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και ειδικότερα, τις προτάσεις που έκανε στην αρχή της χρονιάς κατά την επίσκεψή του στην ΠτΔ για την διεκδίκηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο της άρσης της πατέντας στα εμβόλια και «αν αυτές οι προσπάθειες δεν ευοδωθούν» να αναζητηθούν «εναλλακτικές αγορές εμβολίων».

Σημείωσε ότι δεν είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης η έλλειψη των εμβολίων, αλλά είναι αποτυχία συνολικά της ΕΕ, και μάλιστα μίλησε για μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της Ένωσης από την ίδρυση της γιατί «βάσισε τη στρατηγική της στο business plan λίγων φαρμακοβιομηχανιών». Ωστόσο κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν ανέλαβε και καμία πρωτοβουλία.

Η δική σας ευθύνη κ. Μητσοτάκη είναι ότι κι εδώ φερθήκατε ως παρατηρητής, αμέτοχος, δεν αναζητήσατε λύσεις. Παρά περιμένατε κι εσείς να’ ρθει η σειρά σας να πάρετε κι εσείς κάτι από την – όπως αποδείχθηκε – περιορισμένη πίτα».

«Έχουμε πάθει πλάκα με τη Σερβία!»

«Αντί για σύσκεψη και συνεννόηση είπε, επιλέξατε αντιπαράθεση στη Βουλή. Και ήρθατε εδώ να χλευάσετε τις προτάσεις μου. Σήμερα, που όχι μόνο η Ευρώπη αλλά ολόκληρος ο πλανήτης προσπαθεί να βρει τρόπους να αυξηθεί η πρόσβαση των κρατών σε εμβόλια, τι ακριβώς λέτε; Και κυρίως τι ακριβώς κάνετε»;

Παρέπεμψε σε παραδείγματα χωρών εκτός ΕΕ όπως η Μ. Βρετανία, το Ισραήλ και η Σερβία – «έχουμε πάθει πλάκα είπε, εμβολιάζει ξένους πολίτες, το Ισραήλ έχει φτάσει σε ένα ποσοστό 60%, η Μεγάλη Βρετανία έχει φτάσει στο 43,53%»

«Έχετε καταλάβει πόσους ανθρώπους θα είχαμε σώσει αν από την αρχή τους έτους αντί να με χλευάστε δεχόσασταν την πρόσκληση να κάτσουμε σ ένα τραπέζι και να κουβεντιάσουμε για να αναζητήσουμε λύσεις», διερωτήθηκε.

Αντ΄ αυτού, είπε «βάλατε μια ανακοίνωση ότι δεν μπορεί να είμαστε τόσο ευρωπαϊστές και να αναζητάμε εναλλακτικές πηγές όταν η ίδια η Γερμανία το έκανε πρώτη!».

Επιδημιολογική επιτήρηση και προσλήψεις

Όσον αφορά την πρότασή του για επιδημιολογική επιτήρηση ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι απαιτούνται μαζικά μοριακά τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ και έλεγχοι κάθε Δευτέρα και Παρασκευή σε εργασιακούς χώρους και σχολεία, καθώς το self testing από μόνο του είναι αδιέξοδο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο συμπληρωματικά στα μοριακά.

Τέλος σε σχέση με την ενίσχυση του ΕΣΥ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έκανε επίταξη 200 ιδιωτών γιατρών όταν θα μπορούσε να έχει κάνει ανάλογο αριθμό προσλήψεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας από τον Οκτώβριο. Ζήτησε να γίνουν έστω τώρα προσλήψεις  από  τους επιλαχόντες γιατρούς στο διαγωνισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα