Τσίπρας: Η πανδημία αναγκάζει κυβερνήσεις και πολιτικές δυνάμεις να δουν τα πράγματα αλλιώς (Video)

«Η μεγάλη αγωνία, τώρα που σιγά σιγά ξεπερνάμε την αγωνία για το αν θα ζήσουμε, είναι για το πώς θα ζήσουμε, τι κόσμο θα αντικρύσουμε όταν ανοίξουμε την πόρτα».

Αυτό είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ανοίγοντας τη συζήτηση με τον δημοσιογράφο της Καθημερινής, Πέτρο Παπακωνσταντίνου. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνοντας ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει,

αφού ακόμη υπάρχουν άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους, τόνισε ότι “η αγωνία για την επόμενη μέρα γίνεται κυρίαρχη”.

“Η πανδημία αποτελεί μια ιστορική τομή που αναγκάζει τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές δυνάμεις να δουν τα πράγματα αλλιώς”, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ αναφέρθηκε στην “ιστορική”, όπως είπε ομιλία του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν στο Κογκρέσο, με την οποία “βάζει τέλος σ’ έναν 40ετή κύκλο οικονομικού υποδείγματος, του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος”.

Ο ίδιος τόνισε τη σημασία αυτής της ομιλίας από έναν “μετριοπαθή πρόεδρο των ΗΠΑ”, σημειώνοντας ότι “αξίζει τον κόπο να ρίξουμε βάρος σε αυτά που συμβαίνουν στις ΗΠΑ“.

“Αυτό που έχει αξία σήμερα είναι ότι το κυρίαρχο υπόδειγμα της διαρκούς αναπαραγωγής του καπιταλισμού μέσα από κρίσεις που θα διευρύνουν τις ανισότητες, αλλά θα δίνουν τη δυνατότητα διεύρυνσης των κερδών μιας ελίτ που θα μας οδηγήσει στην ευημερία, κλείνει, αποτυγχάνει και αρχίζουμε να σκεφτόμαστε αλλιώς”, τόνισε.

Αποτυχημένη η διαχείριση της εμβολιαστικής προσπάθειας από την ΕΕ

Αναφερόμενος στις επιδόσεις της ΕΕ στην πανδημία, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για αποτυχία διαχείρισης της εμβολιαστικής προσπάθειας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Ε.Ε. κινείται μεν προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά βασικό χαρακτηριστικό της είναι ότι «κινείται πολύ αργά και πολύ λίγο», θυμίζοντας ότι ανάλογη ήταν η αποτυχία της και με την κρίση χρέους το 2008 και το 2009, αλλά και το προσφυγικό.

«Η ευρωπαϊκή ηγεσία συνεχίζει να σκέφτεται με όρους τους χθες. Όπως και ο κ. Μητσοτάκης που αντιμετώπισε με χλευασμό μια πρωτοβουλία για τις πατέντες των εμβολίων» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Όπως ανέφερε, η ευρωπαϊκή ηγεσία δεν φαίνεται να έχει συλλάβει ότι η υγειονομική κρίση αποτελεί μία από τις δύο ιστορικές τομές, με τη δεύτερη να είναι η περιβαλλοντική κρίση.

«Δεν έχει σύνορα η υγειονομική κρίση» σημείωσε με νόημα, προσθέτοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συλλαμβάνει αυτό που λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ασφαλής πουθενά, αν όλοι δεν είναι ασφαλείς παντού. Αντίθετα, όπως είπε η ΕΕ αυτό δεν μπορεί να το συλλάβει ΕΕ και συνεχίζει να ακολουθεί τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιριών.

Πολλά λάθη στην υγειονομική διαχείριση

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την υγειονομική διαχείριση από την ελληνική κυβέρνηση, επανέλαβε ότι έκανε πολλά λάθη, όπως το μοντέλο του λοκντάουν, καθώς η εφαρμογή του για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα το κατέστησε αποτυχημένο, η ανυπαρξία σοβαρού επιδημιολογικού ελέγχου και μη ενίσχυση του ΕΣΥ. Επίσης σημείωσε ότι πέρα από τις καθυστερήσεις στον εμβολιασμό επέμεινε λανθασμένα μόνο στον εμβόλιο και όχι στις φαρμακευτικές αγωγές, με εισαγωγή θεραπειών όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Η κυβέρνηση έχει εργαλεία για την οικονομική κρίση όσο καμία άλλη

Σε ό,τι αφορά την οικονομία σημείωσε ότι η κυβέρνηση αυτή έχει να αντιμετωπίσει μια πολύ μεγάλη κρίση αλλά έχει και εργαλεία που καμία άλλη δεν είχε τουλάχιστον από την ένταξη στο ευρώ και μετά.

Εξήγησε ποια είναι αυτά τα εργαλεία λέγοντας ότι η κυβέρνηση:

· Έχει πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό χάρη στη ρύθμιση του χρέους που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 κι έδωσε έναν καθαρό διάδρομο χαμηλών αποπληρωμών για μια δεκαετία

· Εχει τη δυνατότητα ενός σχεδιασμού πολύ φιλόδοξου από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενός πολύ μεγάλου ποσού για τα ελληνικά δεδομένα που θα πρέπει να το αξιοποιήσει σωστά

· Για ένα χρόνο πλέον δεν έχει υποχρέωση πρωτογενών πλεονασμάτων, είναι στο πλαίσιο της ρήτρας διαφυγής, δεν ισχύει το Σύμφωνο Σταθερότητας, δεν έχει τη θηλιά τη δημοσιονομική, μπορεί να δαπανήσει όσα χρειάζεται

· Ήταν άτολμη στην αντιμετώπιση των κινδύνων των οικονομικών, της πολύ μεγάλης ύφεσης και η μεγάλη ύφεση ήταν 8,2%, η Τρίτη χειρότερη στην ευρωζώνη και η δεύετερη χειρότερη μεταπολεμικά στη χώρα.

Το ερώτημα, ανέφερε, είναι «τι γίνεται από εδώ και στο εξής» και συνέχισε λέγοντας:

Δεν φοβάμαι άμεσα επιστροφή στα μνημόνια, λόγω της αναδιάρθρωσης του χρέους το 2018

«Δεν φοβάμαι άμεσα την επιστροφή στις μαύρες μέρες των μνημονίων και της κρίσης χρέους, ακριβώς διότι η αναδιάρθρωση του χρέους που κάναμε το 2018 μας δίνει τη βεβαιότητα ότι τουλάχιστον μέχρι το 2032 δε θα αντιμετωπίσουμε τέτοιο πρόβλημα και το μαλακό μαξιλάρι που κοιμάται η κυβέρνηση των 35 δις».

Από την άλλη τόνισε, ότι υπάρχουν κίνδυνοι, δηλαδή «η ανάπτυξη που θά’ρθει τα επόμενα χρόνια να μην είναι τόσο ισχυρή και να μην είναι συμπεριληπτική».

«Το 3,6% που προέβλεψε η κυβέρνηση είναι λιγότερο από το μισό της απώλειας που είχαμε τον προηγούμενο χρόνο» σημείωσε. «Αν αυτό ισχύσει τα επόμενα τρία χρόνια δε θα είμαστε πολύ ευτυχείς για΄τι θα κάνουμε τρία χρόνια να φτάσουμε εκεί που ήμασταν το 2019. Άρα είναι πολύ κρίσιμο η επόμενη χρονιά που δεν θα έχει πανδημία, ποιοι θα είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης».

Ως προς το ποιοι θα ωφεληθούν συνέχισε «έχω τον φόβο ότι ορισμένοι κλάδοι της οικονομίας έχουν χτυπηθεί τόσο ισχυρά που θα έχουν πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες ανάκαμψης για παράδειγμα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος αναδιάρθρωσης ιδίως αν δεν υπάρξουν τομές στο τραπεζικό σύστημα που αυτή τη στιγμή δεν επιτελεί τον ρόλο του, δεν δανείζει την πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Eιδήσεις σήμερα

Ηλιόπουλος για εργασιακό ΝΔ: Κατάργηση του 8ωρου, μείωση μισθού, εργοδοτική αυθαιρεσία

Self test και στα σουπερ μάρκετ; Πώς θα γίνεται η διάθεσή τους

Τι αλλάζει στις ζωές μας μετά από έξι μήνες – Πώς θα μετακινούμαστε από αύριο (Video)

Πανελλαδικές 2021: Αυτό είναι το πρόγραμμα των εξετάσεων

Keywords
Τυχαία Θέματα