Τσίπρας: Η Τουρκία δεν είχε πρόθεση να δεσμευτεί σε λύση - Αυτονόητη η στήριξη στην Κύπρο για την ΑΟΖ της

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη στάση της Τουρκίας επέρριψε ο πρωθυπουργός την ευθύνη για τον τερματισμό των συνομιλιών στη Γενεύη την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο της ενημέρωσης της Βουλής για το κυπριακό. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό δεν υπήρξε ανταπόκριση από την Τουρκία στις συζητήσεις για το κεφάλαιο της ασφάλειας καθώς «δεν είχε τελικά πρόθεση να δεσμευτεί σε μια λύση που θα επέτρεπε στην επανενωμένη Κύπρο

να είναι ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα και σταδιακή έστω αποχώρηση του κατοχικού στρατού».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε τη στήριξη και τη συνεργασία με την κυπριακή δημοκρατία και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ ευχαρίστησε δημόσια των υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα στήριξε τις πάγιες θέσεις για δίκαιη και βιώσιμη λύση στα πλαίσια του ΟΗΕ και ανέδειξε σε όλα τα διεθνή φόρα το γεγονός ότι ένας κράτος δεν μπορεί να

θεωρείται ανεξάρτητο αν εις βάρος του υφίστανται εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα κατάφερε να πείσει για τις θέσεις της οι οποίες υιοθετήθηκαν και αποτελούν πλέον μέρος της συζήτησης.

Μπορέσαμε, είπε, να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει τις θέσεις μας, αλλά ταυτόχρονα «πείσαμε και για τις προθέσεις μας ότι δε βρεθήκαμε στη διαπραγμάτευση να ροκανίσουμε το χρόνο για να παίξουμε το γνωστό παιχνίδι της επίρριψης των ευθυνών για μια αποτυχία αλλά αγωνιστήκαμε ειλικρινά για λύση που θα εξασφαλίζει ότι τα λάθη του παρελθόντος δε θα επαναληφθούν και ότι η ασφάλεια της μιας κοινότητας δε θα οικοδομηθεί εις βάρος της άλλης».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε 4 σημεία για το μέλλον των συζητήσεων για το κυπριακό:

1. Η συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου είναι κρίσιμος άξονας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όχι μόνο για τις συνομιλίες για το κυπριακό, έχει ευρύτερες διαστάσεις, αφορά τη διεθνή διπλωματική μας συνεργασία στην ΕΕ, στη Σύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών του νότου, στις τριμερείς συνεργασίες μας με χώρες της Μέσης Ανατολής και άλλες χώρες. Αφορά τη στήριξη της Κύπρου στην άσκηση των δικαιωμάτων της στην ΑΟΖ της. Σε αυτή της την επιλογή είναι αυτονόητη η στήριξη της Ελλάδας και της ΕΕ, είπε ο πρωθυπουργός.

2. Ο τερματισμός των συνομιλιών στην Ελβετία δεν αποτελεί το τέλος της προσπάθειάς μας, η δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο αποφάσεων του ΟΗΕ, θα συνεχίσει να αποτελεί κεντρικό άξονα της ελληνική εξωτερικής πολιτικής. Είμαστε ανοιχτοί στην επανέναρξη των συνομιλιών υπό τον ΟΗΕ στο βαθμό που θα εκφραστεί ενδιαφέρον από όλες τις πλευρές. Θα αξιοποιήσουμε το γεγονός ότι η κατάργηση των εγγυήσεων και η αποχώρηση των στρατευμάτων αποτελεί πλέον μέρος της διεθνούς ατζέντας για την επίλυση του ζητήματος

3. Η δίκαιη και βιώσιμη λύση είναι και πρέπει να είναι όχι απλώς το κεντρικό πρόταγμα για την Ελλάδα και της ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά για την ίδια την ΕΕ και το μέλλον της, όχι μόνο διότι αφορά την άρση της παράνομης κατοχής ενός κράτους μέλους της ΕΕ, αλλά διότι συμβάλλοντας στην επίλυση του κυπριακού η ΕΕ ανοίγει το δρόμο ώστε να ενισχύσει και τον δικό της διεθνή περιφερειακό ρόλο

4. Το μήνυμά μας προς την Τουρκία πρέπει να παραμείνει σταθερό: είμαστε αποφασιστικοί στην προάσπιση των αρχών και δικαιωμάτων μας έναντι οποιασδήποτε απειλής και παράνομης διεκδίκησης. Μένει βεβαίως να δούμε κατά πόσο η Τουρκία θα αναγνωρίσει τη σημασία που έχει τη σημασία της βιώσιμης λύσης του κυπριακού.

Κλείνοντας την εισήγησή του ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την απόφαση της ελληνικής και της κυπριακής βουλής για την από κοινού πρόσβαση στα ντοκουμέντα από το 1986- 1988. «Εικοσιεννιά χρόνια μετά την εξεταστική και 43 χρόνια μετά την εισβολή, η ελληνική βουλή θα δώσει πλήρη σειρά των ντοκουμέντων για να ανοίξει ένα θέμα που αφορά κυρίως τον κυπριακό λαό» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αλέξης ΤσίπραςΒουλήΚυπριακόΤουρκίαΕλλάδαΚύπροςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα