Τσίπρας και Σουλτς «είχαν την ατυχία να δουν με τα μάτια τους μία βάρκα να έρχεται γεμάτη πρόσφυγες» (Photos- Video)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μια βάρκα με πρόσφυγες που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν την ακτή ήταν η πρώτη εικόνα που αντίκρισαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο προέδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από το αεροπλάνο την ώρα που προσέγγιζαν στο αεροδρόμιο της Λέσβου.

«Ήρθαμε σε μια δύσκολη μέρα, αλλά δεν θέλαμε να κρύψουμε τίποτα. Θέλαμε να δούμε την πραγματική, σκληρή εικόνα που αντιμετωπίζει καθημερινά η Μυτιλήνη,

η Λέσβος και τα άλλα νησιά της Ελλάδας», είπε στις κάμερες ο Έλληνας Πρωθυπουργός που πραγματοποιεί επίσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στο νησί του Αιγαίου.

Και συνέχισε λέγοντας: "Και βεβαίως ήρθαμε σε μια δύσκολη μέρα, γιατί η απεργία των ναυτεργατών έχει δημιουργήσει μία ασφυκτική κατάσταση, όπου πάνω από 10.000 πρόσφυγες που έχουν ήδη ταυτοποιηθεί, έχουν περάσει, δηλαδή, από τις πρώτες υπηρεσίες υποδοχής και έχουν ταυτοποιηθεί και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο λιμάνι με το εισιτήριο στο χέρι για να περάσουν στην ενδοχώρα, δεν μπορούν να φύγουν. Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να δούμε με τον πρόεδρο Σούλτς πόσο δύσκολες είναι οι καθημερινές προσπάθειες των ανθρώπων, των Αρχών εδώ στη Μυτιλήνη, των εθελοντών που εργάζονται ακούραστα, ακατάπαυστα, προκειμένου να διευκολύνουν αυτούς τους ανθρώπους, να τους δώσουν ένα πιάτο φαγητό, ένα ζεστό ρούχο. Νομίζω ότι δίνουμε μία μάχη που υπερβαίνει τις δυνατότητες μας και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους".

«Είχαμε όμως και την ατυχία να δούμε, ιδίοις όμμασι, με τα μάτια μας, μία αυτοσχέδια βάρκα να έρχεται γεμάτη από πρόσφυγες και πράγματι συνειδητοποιήσαμε ότι εδώ πρόκειται για μια διαδικασία εγκληματική από την πλευρά των διακινητών», αποκάλυψε ο κ.Τσίπρας.

"Στοιβάζουν δεκάδες ανθρώπους όχι σε βάρκες, αλλά σε αυτοσχέδιες σαμπρέλες. Σήμερα, ευτυχώς, η θάλασσα είναι σχετικά ήρεμη. Μπορεί οποιοσδήποτε να αντιληφθεί ότι με μία απλή θαλασσοταραχή αυτές οι βάρκες δεν μπορούν να αντέξουν τους ανθρώπους. Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ένα έγκλημα. Ένα έγκλημα που πρέπει να σταματήσει. Ρωτάτε πώς θα σταματήσει. Κατ αρχάς αυτό που είναι απαραίτητο και πρέπει να γίνει άμεσα, είναι να έρθουμε σε μια συμφωνία με την Τουρκία, ώστε να αποτραπούν οι ροές, μέσα από το χτύπημα των διακινητών. Οι άνθρωποι αυτοί εγκληματούν. Προκειμένου να κερδίσουν κάποια «μαύρα» χρήματα, οδηγούν ανθρώπους στον θάνατο.

Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι έγκλημα. Ένα έγκλημα που πρέπει να σταματήσει. #Lesvos https://t.co/OizPUHmxFE pic.twitter.com/mUXSIqlkFd

— a.tsipras (@atsipras) November 5, 2015

Και βεβαίως εμείς πρέπει να προετοιμαστούμε για να φτιάξουμε τις καλύτερες δυνατές δομές υποδοχής αυτών των ανθρώπων, στα νησιά μας και στην ενδοχώρα, αλλά θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα μόνο εάν συμφωνήσουμε με την Τουρκία, αυτές οι δομές να είναι στην απέναντι πλευρά, έτσι ώστε να γίνεται η μετεγκατάσταση από τις τουρκικές ακτές, ώστε να μην διακινδυνεύει κανένας να χάσει τη ζωή του στα κρύα νερά του Αιγαίου" είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργος αναφέρθηκε στον φράχτη του Έβρου .

"Το όνειρο, το όραμα το δικό μας, είναι να έχουμε μία Ευρώπη δίχως τείχη, δίχως φράχτες, δίχως σύνορα. Η Ευρώπη όμως έχει σύνορα με άλλες χώρες εκτός Ευρώπης. Η Τουρκία σήμερα δεν είναι στην Ευρώπη.

Η ιδέα του να πέσει ο φράχτης μονομερώς και να έρχονται οι πρόσφυγες από τον Έβρο, φαίνεται καλή ιδέα για κάποιους που δεν έχουν γνώση του γεγονότος ότι από την άλλη μεριά του Έβρου, μέχρι να φτάσουν δηλαδή στον Έβρο αυτοί οι άνθρωποι, υπάρχουν νάρκες. Άρα το δίλλημα για εμάς δεν είναι εάν θα χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο ή στις νάρκες του Έβρου. Το ζήτημα για εμάς είναι να μην χάνουν τη ζωή τους οι πρόσφυγες. Συνεπώς, η σωστή διαχείριση του προβλήματος είναι η σωστή προετοιμασία των υποδομών στην ελληνική πλευρά και η συνεργασία με την Τουρκία ώστε να σταματήσουν οι ροές".

«Βρισκόμαστε εδώ για να δούμε πως οι ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές, καθώς και οι διεθνείς οργανισμοί, οργανώνουν την καταγραφή και πως τα “hot spot” προχωρούν», συμπλήρωσε ο Μάρτιν Σουλτς, ενώ επεσήμανε την ανάγκη ευρωπαϊκής στήριξης για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Αλέξης Τσίπρας και Μάρτιν Σουλτς λίγο πριν τις 11 επισκέφτηκαν το κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Μόρια.

Στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε αναρτήσεις σχετικά με την επίσκεψή του στη Λέσβο μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό και ανέφερε χαρακτηριστικά:

"Επισκέφτηκα το κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Μόρια. Εδώ καταγράφονται καθημερινά 2.500 πρόσφυγες".

Visit of #Moria camp in #Lesbos, 1st hotspot in #Greece. 2.500 persons are being registered every day here 1/3 pic.twitter.com/lc1BR4E2yV

— EP President (@EP_President) November 5, 2015

Ενώ σε άλλο tweet ο Μάρτιν Σουλτς αναφέρει πως συνάντησε το Δήμαρχο του νησιού Σ. Γαληνό και ο ίδιος "ως πρώην δήμαρχος κατανοεί τη δραματική κατάσταση. Απαιτείται ισχυρή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και υποστήριξη".

I met the mayor of #Lesbos S. Galinos. As a former mayor, I understand how dramatic situation is. Needs #EU full solidarity and support

— EP President (@EP_President) November 5, 2015

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μάρτιν Σουλτς μετέβησαν στο κτίριο που στεγάζει τα γραφεία της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής όπου πραγματοποιείται σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς και τις αρχές ασφαλείας.

Μάρτιν ΣουλτςΑλέξης ΤσίπραςΜυτιλήνηκέντρο υποδοχής προσφύγωνHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα