Τσίπρας: Μέμφομαι τα σαλόνια που έχουν χτιστεί με off-shore ή θαλασσοδάνεια (Live)

«Δίνεται μια ευκαιρία στον ΣΚΑΪ να ξανασκεφτεί τη γραμμή του»Πολιτική

 

Απάντηση για το «εμπάργκο» που είχε θέσει η κυβέρνηση απέναντι στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων.

«Όσα συνέβησαν είναι περασμένα, αλλά όχι ξεχασμένα», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Η κριτική είναι κριτική, αλλά πολλές φορές ξεπερνιούνται

τα όρια. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεπεράσει τα όρια πολλές φορές. Εγώ δεν έχω απευθυνθεί σε όλους τους δημοσιογράφους, όμως θεωρώ πως τα ΜΜΕ παίζουν έναν ρόλο. Και πολλές φορές στον σταθμό σας υπερβαίνατε τα όρια. Και έχω σκεφτεί πολλές φορές να εξομαλυνθεί αυτή η σχέση. Πρέπει να υπάρχουν κάποια όρια. Εγώ είμαι εδώ γιατί θέλω να ακουστώ από όλους τους πολίτες αλλά να επιστρέψουμε και σε μια μορφής κανονικότητα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ο Α. Τσίπρας είπε ότι εκτιμάς πως δίνεται μια ευκαιρία στον τηλεοπτικό σταθμό να ξανασκεφτεί τη γραμμή του. «Ήταν μια οριακή απόφαση που δεν βοήθησε τον ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως έδωσε ένα μήνυμα και σε άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς», επισήμανε.

 «Ποια στάση θέλετε; Σε όλα ''ναι'';», ρώτησε η Σία Κοσσιώνη με τον πρωθυπουργό να απαντά ότι βρίσκεται απέναντι σε δύο δημοσιογράφους που εκτιμά.

Έκανε ειδική αναφορά στους δημοσιογράφους υποψηφίους με τη ΝΔ, λέγοντας ότι προτιμά τον κ. Παπαδημητρίου και τον κ. Μπογδάνο να υπερασπίζονται τις θέσεις της ΝΔ από τα έδρανα της Βουλής.

Στην παρατήρηση του Αλέξη Παπαχελά ότι επέλεξε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ τη στοχοποίηση («βοθροκάναλα», «σκάι- ξεφτίλες» κ.λπ.), ο Α. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι «πολλές φορές και ο ΣΥΡΙΖΑ υπερέβαλε με την κριτική».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιήθηκε από όλα τα μέσα ενημέρωσης και τα προηγούμενα χρόνια, όλα τα κανάλια αυτά μας είπαν ούτε λίγο ούτε πολύ το πρώτο και δεύτερο μνημόνιο ήταν ευλογία», πρόσθεσε.

«Εμείς προσπαθήσαμε να βάλουμε όρους για τις τηλεοπτικές άδειες. Και όταν είπαμε πως δεν χωράνε τόσοι πολλοί τηλεοπτικοί σταθμοί και προσπαθήσαμε να βάλουμε ένα κριτήριο με όσα δείχνει η αγορά. Αν είχαμε διαπλοκή με τον Καλογρίτσα δεν θα του παίρναμε την άδεια. Δημόσια έργα δεν έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι προηγούμενοι έδωσαν», απάντησε.

Για τη συμφωνία του 2015

«Ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε πολύ μεγάλα και δύσκολα ζητήματα. Πέτυχε στον βασικό του στόχο να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Ωστόσο, προσδοκία μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού ήταν αυτό να γίνει πιο γρήγορα και πιο ανώδυνα», ανέφερε για το μήνυμα του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών ο πρωθυπουργός.

«Η χώρα δεν ξεκίνησε να υπάρχει το 2015. Στη χώρα, το 2015, έγιναν εκλογές, για πρώτη φορά με τη συμφωνία πάνω στο τραπέζι. Αυτό δεν έγινε το 2009, ούτε μετά που ο κ. Σαμαράς μας άφησε το 2015 με 28% ανεργία και με άδεια ταμεία. Εγώ είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό ότι θα συγκρουστώ. Μπορεί το παιχνίδι να ήταν στημένο. Πράγματι πήγα σε συμβιβασμό αλλά είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό, που προσήλθε στις κάλπες με πλήρη επίγνωση της κατάστασης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, που υπογράμμισε ότι οι επιλογές που έκανε ήταν πολύ δύσκολες, αλλά η χώρα σήμερα είναι εκτός προγράμματος.

Ιδίως για την 5η αξιολόγηση, είπε ότι ο κ. Σαμαράς δεν την ολοκλήρωσε, επέσπευσε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας διότι στο μυαλό του είχε το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης» η οποία θα προκαλείτο και λόγω των άδειων ταμείων που παρέδωσε. Θύμισε εξάλλου, ότι ο κ. Σαμαράς δεν παρέδωσε καν στο Μέγαρο Μαξίμου όταν έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός.

Μπορείτε να καταλογίσετε άγνοια κινδύνου αλλά δεν κρύψαμε την αλήθεια από τον ελληνικό λαό και διαπραγματευτήκαμε σκληρά μέχρι την τελευταία στιγμή, είπε ο πρωθυπουργός για τις δραματικές διαπραγματεύσεις το 2015 σημειώνοντας ότι τελικά αυτό που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απείχε από αυτό το πρόγραμμα που ήθελε να επιβάλει ο Β. Σόιμπλε.

Για το πόσο στοίχισε το εξάμηνο της διαπραγμάτευσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Το 2008 το ΑΕΠ της χώρας ήταν στα 238 δισ. και το 2014 ήταν στα 178 δισ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το ΑΕΠ της χώρας στα 178 δισ. και σήμερα είναι 186 δισ.», είπε αλλά δεν αρνήθηκε ότι, εκείνες τις ημέρες των σκληρών διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση πήρε δύσκολες αποφάσεις με κόστος πολιτικό για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

Για την οικονομία

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τη φορολογία. «Το 83% των φόρων επιβλήθηκε με το 1ο και το 2ο Μνημόνιο. Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι η μεσαία τάξη έχασε ετησίως 5.300 ευρώ από το εισόδημά της από το 2010 έως το 2015. Από το 2015 έως το τέλος του 2017, υπάρχει επιστροφή 680 ευρώ ετησίως στο μεσαίο εισόδημα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε στα 300.000 λουκέτα, στη μείωση 40% μισθών και συντάξεων έως το 2015. «Η Ελλάδα το 2015 ήταν μια χώρα στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής κρίσης. Ήταν ηθική μας υποχρέωση να βρούμε τον τρόπο να μην αφήσουμε αυτό το κομμάτι του πληθυσμού να περιθωριοποιηθεί. Το ΔΝΤ ήθελε το μοντέλο της εξαθλίωσης και το αποτρέψαμε», είπε απαντώντας για την αποτελεσματικότητας της επιδοματικής πολιτικής.

«Σήμερα έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σταμάτησαν να μπαίνουν λουκέτα, έχουμε 6,3 δισ. από ξένες άμεσες επενδύσεις. Σήμερα ανοίγουν ξανά επιχειρήσεις, στον τουρισμό ανοίγουν παντού ξενοδοχεία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε και στην εμβληματική επένδυση στην Παπαστράτος.

«Είναι άχαρο και άδικο να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε πολιτική δογματική απέναντι στην επιχειρηματικότητα», είπε και ιδίως για το Ελληνικό παρέπεμψε στην λαϊκή ρήση «εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι».

«Παραλάβαμε ένα οικόπεδο, και σήμερα έχουμε προχωρήσει τις διαδικασίες με διαρκή αγώνα και έγνοια», είπε για το Ελληνικό.

«Έχω προετοιμαστεί να δώσω τη μάχη για να κερδίσω. Μην βιάζονται όσοι ράβουν κοστούμια. Ο ελληνικός λαός δεν έχει πάρει ακόμα την οριστική του απόφαση», είπε ο πρωθυπουργός και απέρριψε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση χτύπησε τη μεσαία τάξη.

«Εγώ δεν ζω στην κορυφή του Ολύμπου, μένω στους πρόποδες. Ξέρω τι γίνεται στον κόσμο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αυτή η μάχη θα δείξει αν θα προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά ή αν ο ελληνικός λαός επιλέξει αυτούς που τον οδήγησαν στον γκρεμό. Δεν μέμφομαι γενικά τα σαλόνια. Μέμφομαι αυτά που έχουν χτιστεί με θαλασσοδάνεια, ή με offshore», υπογράμμισε.

Για τη Novartis

«Στο σκάνδαλο της Novartis υπάρχει δρόμος ακόμα. Εμείς ποινικές ευθύνες δεν προεξοφλήσαμε. Μιλήσαμε για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα και αυτό είναι», δήλωσε ο Α. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Η χώρα εκείνη την περίοδο είχε 4,5 δισ. παραπάνω φαρμακευτική δαπάνη από αντίστοιχες χώρες. Έχουμε μια σειρά από ενδείξεις που ευλόγως μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι εδώ έχουμε σκάνδαλο.

Η εισαγγελία διαφθοράς έστειλε στη βουλή ένα φάκελο με δέκα πολιτικά πρόσωπα. Να βρισκόμαστε και απολογούμενοι γι' αυτό το σκάνδαλο πάει πολύ. Αντί να ζητήσετε να απαντήσει ο τότε πρωθυπουργός και οι υπουργοί γιατί η Novartis πήρε τιμές που δεν μπορούσαν να πάρουν οι άλλοι. Υπήρχαν μια σειρά από ενδείξεις που η δικαιοσύνη έπρεπε ή δεν έπρεπε να διερευνήσει;Υπήρχαν μια σειρά από ενδείξεις που η δικαιοσύνη έπρεπε ή δεν έπρεπε να διερευνήσει; Εμείς τήρησαμε ότι ορίζει το Σύνταγμα και η νομοθεσία. Η ΝΔ έχει συνηθίσει να θεωρεί ότι οι δικαστές πρέπει να ‘ναι ή δικοί μας ή των άλλων. Εμείς δεν έχουμε δικές μας υποθέσεις. Δεν έχουμε πάρει θαλασσοδάνεια, ούτε Siemens. Δεν είναι δυνατόν να λέτε αυτά σ' εμένα...εμείς τους φωνάξαμε να αποφασίσουμε μαζί για  την δικαιοσύνη και δεν ήρθαν».

Για τον νέο Ποινικό Κώδικα

«Για τους πολυισοβίτες ο νέος ποινικός κώδικας προβλέπει την αύξηση της ποινής, από τα 17 στα 25 χρόνια. Η απόλυση υπό όρους που λέτε είναι μια διαδικασία που αποφασίζει το δικαστικό συμβούλιο. Αναπαράγετε μια ψευδή είδηση ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε σκοπιμότητα να βγάλει έξω τον Γιωτόπουλο ή τον Κουφοντίνα», τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Ο νέος Ποινικός Κώδικας ήταν σε δημόσια διαβούλευση εδώ και έξι μήνες. Ουδέποτε διάβασα κάποια αντίδραση και λίγες μέρες πριν τις εκλογές ακούμε ότι θέλουμε να αποφυλακίσουμε τον Γιωτόπουλο ή τον Κουφοντίνα.

Προσδίδω σκοπιμότητα στο ότι αυτό λέγεται λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Εγώ πιστεύω ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα δικαστικό συμβούλιο που θα αφήσει έξω τον Κουφοντίνα».

Για το Μάτι

«Στο Μάτι, αυτό που έχει σημασία δεν είναι ότι έγινε κακή επικοινωνιακή διαχείριση αλλά ότι χάθηκαν ζωές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Την επόμενη μέρα από την καταστροφή, κάλεσα το υπουργικό συμβούλιο και πήρα πάνω μου ακόμα και ευθύνες που δεν είχα, και διαχρονικές ευθύνες», τόνισε.

ΤσίπραςΣΚΑΪεμπάργκοHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
τσιπρας, live, σαλονια, αλέξης τσίπρας, ποινικός κώδικας, συριζα, μμε, βουλη, μνημονιο, εκλογες, σαμαρας, σόιμπλε, αεπ, ελστατ, ελλαδα, ΔΝΤ, offshore, novartis, υπουργοι, συνταγμα, siemens, video, popular, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, απολυσεις στο δημοσιο, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, μνημονιο 2, εκλογες 2012, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, νεος παπας, εκλογες 2014, εκλογες 2015, αξιολογηση, ξανα, αλέξης τσίπρας, χωρες, αδεια, αεπ, ελστατ, ηθικη, μμε, προγραμμα, ρωτησε, siemens, αγνοια, αγορα, αυξηση, ανεργια, βρισκεται, γινει, γινεται, δευτερο, δειχνει, δρομος, εγινε, εδρανα, ευκαιρια, ευρω, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εργα, εξι, επενδυσεις, επρεπε, υπηρχαν, θυμισε, κυβερνηση, κοστουμια, μαξιμου, ματι, μηνες, μειωση, μυαλο, ορια, ρηση, ποινικός κώδικας, ρολο, σεναριο, σειρα, σια, σόιμπλε, φορολογια, φορα, ειπαμε, χωρα, κομματι, μπροστα, novartis, παιχνιδι, popular, θελω να, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα